Comunicate

30 noiembrie si 1 Decembrie, zile de sarbatori multiple la TVR 3

Cu programe aniversare, de spiritualitate, istorie, cultura, actualitate regionala si folclor

 

In acest an, la TVR 3, sarbatorim în 30 noiembrie pe Sfantul Andrei, Apostolul romanilor, in 1 Decembrie Ziua noastra nationala, dar si implinirea in 2020, in 1 Decembrie, a 25 de ani de TVR International si 7 ani de TVR MOLDOVA.

 

Luni, 30 noiembrie, programele TVR 3 sunt axate pe emisiuni de spiritualitate, dedicate Sfantului Andrei, programe de istorie si cultura.

 

Marti, de 1 Decembrie, TVR 3 ne propune sa serbam Ziua Nationala si implinirea a 25 de ani de TVR International si 7 ani de TVR MOLDOVA – urmarind programe de istorie ce ne reamintesc de inaintasii si eroii neamului, programe de actualitate regionala ce ne conecteaza la marea sarbatoare a romanilor din diversele zone ale tarii, dar si emisiuni de folclor autentic, cu cantec si joc de sarbatoare.

 

Astfel, in cele doua zile cu multiple semnificatii si aniversari, programul Matinalii transmis de la ora 7:00 in direct de la Chisinau dau startul luni si marti, inca de la primele ore ale diminetii, tuturor acestor sarbatori speciale, de cea mai mare insemnatate pentru romanii de pe ambele parti ale Prutului.

 

Luni, de la ora 10:00, emisiunea SPIRIT SI CREDINTA a pregatit o editie speciala dedicata Sfantul Andrei, care a devenit ocrotitorul romanilor, cel care l-a insotit pe Hristos prin Tara Sfanta si a fost martor la minunile pe care fiul lui Dumnezeu le-a savarsit. Ne spun povestea: Cornel Balosu- etnolog,  lect.univ.dr.Sergiu Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea din Craiova si preotul Adrian Stanulica in calitate de moderator.

 

Documentarul de la ora 17:00 “1918. Momentul romanilor” realizat de Dan Curean in colaborare cu Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca – ne reaminteste o pagins de istorie romaneasca, iar cel de la ora 23:00, cu titlul „Lumea e bine făcuta” ne prezinta un eveniment singular si insolit, organizat de colectivul revistei de cultura de avangarda „Infinitezimal” grupat in jurul liderului lor Sebastian Vlad Popa.

 

Luni, de la ora 19:00, ne delectam cu cateva dintre cele mai frumoase piese ale corului Madrigal interpretate in diversele concerte ale Stagiunii Estivale 2020, iar de la ora 21:00, avem invitatie la GALA TINERE TALENTE, pentru a-i cunoaste pe tinerii muzicieni si artisti vizuali aflati la inceput de drum si sprijiniti in dezvoltarea lor artistica de Fundatia Regala Margareta a Romaniei.

 

Marti, de Ziua Nationala, imediat dupa editia speciala aniversara a programului Matinalii, TVR 3 a programat de la ora 8:00, la CAP DE AFIS, spectacolul „Treptele Unirii” care surprinde sintetic, existenta neamului romanesc timp de peste doua milenii prin unitatea lui. Legatura indestructibila, intre unitatea de neam si unitatea teritoriala a asigurat Romaniei trainicia intre tarile lumii, a reprezentat cheia existentei noastre. Spectacolul de poezie creat de actorul Emil Boroghina si regizorul Alexandru Mazgareanu pe aceasta tema a unitatii reaminteste cele mai semnificative momente ale istoriei noastre nationale consemnate, in creatiile lor, de mari poeti romani de-a lungul timpului.

 

De la ora 9:00 este difuzat documentarul biografic „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie“- care ne prezinta o reconstituire a vietii de exceptie a generalului de aviatie Ion Dobran, unul dintre asii aviatiei de vanatoare din cel de-al II-lea Razboi Mondial.

 

La TVR 3, de 1 Decembrie, intram in legatura directa de la ora 12:00 cu Alba Iulia si de la ora 13:00 cu Blaj, pentru a urmari, in transmisiune directa slujbele Te Deum de la Catedrala Incoronarii sau Catedrala Reintregirii din Alba Iulia, respectiv Catedrala Arhiepiscopala Majora “Sfanta Treime” Blaj. Sunt ceremonii pline de emotie, dar si de recunostinta pentru cei ce au facut posibil visul Unirii, de pomenire a faptuitorilor Marii Uniri a romanilor.

 

De la ora 14:00, este programat spectacolul folcloric „Crezul Lor, Romania Noastra” – ce are ca invitati mari rapsozi ai cantecului popular: Marius Ciprian Pop, Mariana Deac, Cornel Borza, Nicolae Sabau, Constantin Enceanu, Cornelia si Lupu Rednic, Dumitru Dobrican, Florentina si Petre Giurgi, Voichita Nemes Andreica, Marinel Petreus si multi altii.

 

De la ora 19:00 şi 21:00, la REGIUNEA IN OBIECTIV urmarim doua editii speciale dedicate Zilei Nationale a Romaniei – pregatite de TVR Craiova si TVR Iasi.

 

Incheiem Ziua Nationala sarbatorind cu vedete ale folclorului si spectacolul de exceptie DIN OLTENIA-N BANAT – 1 Decembrie – programat la TVR3 incepand cu ora 22:00. Dintre invitati amintim pe: Liliana Laichici, Stana Stepanescu, Nicu Novac, Dumitru Teleaga, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Capitanescu, Petrica Mitu Stoian, Constantin Enceanu, precum si pe dansatorii si orchestrele Ansamblurilor “Maria Tanase” si “Banatul”.