Comunicate

60 de jurnalisti din media internationala, impreuna in „Proiectul carteluri”

Totul porneste de la asasinarea jurnalistei mexicane Regina Martinez. 60 de jurnalisti din 25 de institutii media internationale se reunesc pentru a face lumina asupra acestei crime si pentru a continua munca colegilor lor mexicani ucisi. Documentarul „Proiectul carteluri” se vede in premiera la TVR 1 joi, 8 iunie, ora 22:00.

Dupa „Green Blood Project”, castigator al Prix Europa pentru cel mai bun serial documentar european in 2020, casa de productie Forbidden Stories revine cu o noua investigatie globala, care ne conduce chiar in inima cartelurilor mexicane. Este vorba despre „Proiectul carteluri” (_PROJET CARTELS_, Franta, 2021), un documentar in premiera, pe care il vom putea viziona la TVR 1 pe 8 iunie, de la ora 22:00.

Ancheta incepe cu uciderea jurnalistei Regina Martinez, in propria locuinta, la 28 aprilie 2012. Era poate cea mai cunoscuta jurnalista din orasul port mexican Veracruz, unde lucra pentru ziarul „Proceso”. Uciderea ei a marcat un punct de cotitura pentru crimele impotriva presei din Mexic. De atunci, 64 de reporteri au fost ucisi, ceea ce face din Mexic cel mai periculos loc din lume pentru presa, inaintea Siriei si Afganistanului.

60 de jurnalisti din 25 de institutii media internationale se reunesc pentru a face lumina asupra acestei crime si pentru a continua munca colegilor lor mexicani ucisi. Aceasta colaborare istorica, sub umbrela si coordonarea Forbidden Stories, poarta numele de „Proiectul carteluri”. Timp de 10 luni, casa de productie a jurnalistilor de investigatie a cercetat cartelurile mexicane, cautand atent legaturile lor cu zona politica si de afaceri din intreaga lume si aprovizionarea lor, aproape fara incetare, cu arme si droguri sintetice. Documentarul „Proiectul carteluri”, realizat in 2021 de Jules Giraudat, se vede in premiera la TVR 1 joi, 8 iunie, de la ora 22.00.

Singurul scop al retelei de jurnalisti de la Forbidden Films reprezinta valorificarea experientei si influentei lor pentru a face ca aceste povesti cenzurate sa vibreze, sa ajunga la public. Aparuta pe prima pagina a „The Washington Post”, „The Guardian” si „Le Monde” printre altele, aceasta ancheta – deja premiata la nivel international – a determinat chiar o reactie a presedintelui mexican.

Filmat dupa reteta unui thriller, dar jurnalistic, cu acces exclusiv in culisele anchetei, documentarul urmareste reporterii in timp real, in timp ce calatoresc in teritoriile controlate de carteluri, pentru a dezvalui nonsalanta si vadita siguranta a traficantilor de droguri, dar si complicitatea unor lideri politici in traficul global de droguri. De la cimitirele din Veracruz, cunoscute drept „mormantul” jurnalistilor, pana in inima Statelor Unite, unde vietile au fost spulberate de supradoze de fentanil, „Proiectul carteluri” dezvaluie costul uman al noilor multinationale… de droguri.

Ancheta a fost realizata de Forbidden Films – casa de productie a jurnalistilor de investigatie reuniti sub numele Forbidden Stories – cu participarea France Télévisions, RTS – Radio Télévision Suisse, RTBF – Radio Télévision Belge Francophone, si a implicat 60 de jurnalisti si 25 de redactii de stiri din 18 tari.