Comunicate

Actorul Cuzin Toma, despre viata si lucruri serioase, la „Reteaua de Idoli”: „Mi-am dorit intotdeauna ca oamenii pe langa care traiesc sa fie fericiti”

Irina Pacurariu ne invita la „Reteaua de Idoli”, luni, 3 octombrie, de la ora 20:00, ca sa incepem saptamana alaturi un actor care nu mai are nevoie de nicio prezentare. E suficient sa spui Firicel, din „Las Fierbinti”, ca sa il identifici pe Cuzin Toma, unul dintre cei mai apreciati actori ai momentului.

Despre Cuzin Toma se stie ca a terminat un liceu electro-mecanic, a absolvit Academia de Educatie Fizica si Sport si Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica si a practicat multe meserii pana a ajuns unde este astazi.
In varsta de 45 de ani, invitatul Irinei Pacurariu la „Reteaua de Idoli” se numara printre cele mai cunoscute figuri ale noului val cinematografic romanesc. Extrem de expresiv si cu umor bine dozat, a jucat in filme precum „Hartia va fi albastra”, de Radu Muntean, „Despre oameni si melci”, de Tudor Giurgiu, „Comoara”, pentru care Corneliu Porumboiu a fost recompensat la Cannes cu Un Certain Talent, si „Aferim!”, de Radu Jude, film premiat cu Ursul de Argint la Berlin. A mai jucat in filme precum „Cainele japonez”, „Domnisoara Christina”, „Funeralii fericite”, „Nasa” si „Morometii 2″. In 2016, Cuzin Toma a fost nominalizat la doua premii Gopo, la categoriile cel mai bun actor pentru rolul din „Comoara” si cel mai bun actor in rol secundar, pentru „Bucuresti NonStop”.

La intalnirea cu Irina Pacurariu, actorul Cuzin Toma va vorbi cu sinceritate despre cel mai recent proiect al sau, „Film in sat”, o idee pornita din dorinta de a intoarce comunitatii experienta acumulata in ceea ce se numeste cultura. El incearca sa aduca filmul romanesc in vatra satului, dorind sa motiveze tinerii din mediul rural sa evolueze si sa caute perspective noi.

Irina Pacurariu: Ai incercat vreodata sa faci stand-up?
Cuzin Toma: Nu, nu e de mine stand-up-ul. Nu e de mine pentru ca… eu vin din stand-up. Adica, in zona de unde vin, eram tot timpul intr-un stand-up comedy. Si am avut o teama de a ma duce spre acest gen, pentru ca imi era la indemana.

Irina Pacurariu: Chiar nu ti-ai dorit?
Cuzin Toma: Mi-am dorit ca oamenii pe langa care traiesc sa fie fericiti. Si asta imi doresc in continuare. Vreau sa-mi vad copiii zambind si ca au acces la educatie si cultura. Eu am o vorba: daca ma duc la munca, nu castig bani. Daca lucrez castig bani.
Sunt intrebat „ce vreau cu festivalul acesta” (Festivalul „Film in sat”)… Nu vreau sa plece copilul de acasa. Pentru ca, daca a plecat copilul… s-a dus cu tot cu copiii lui. Asa ca nu mai am nici nepoti… Ce sa ma fac? Am muncit toata viata, am alergat, n-am avut grija de copii, fiindca am zis ca o sa am grija de nepoti. Am zis ca asa facem. Asa au facut si parintii nostri. Macar sa stau cu nepotii… Daca nu creezi un habitat, niste conditii… De ce plecam de acasa? Dupa mancare, sa muncim sau sa ne cultivam. Nu cred ca mai tine vorba „ca e mai frumos in alta parte”. Daca ii creezi un habitat, ii facilitezi accesul la educatie si cultura de calitate si il inveti ca nu trebuie sa se duca in alta parte ca sa munceasca, pentru ca are propria gradina sa munceasca, nu-ti mai pleaca de acasa.

Emisiunea „Reteaua de Idoli” se difuzeaza la TVR 2 si online pe TVR+ in fiecare luni, de la ora 20:00 (in reluare vinerea, de la ora 22:00).

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/10/Cuzin-Toma-RDI.jpg