Evenimente

Am dirijat Semnalul de deschidere scris de Sile Dinicu pentru Cerbul de Aur – foto –

„Am dirijat Semnalul de deschidere scris de Sile Dinicu pentru Cerbul de Aur”

Tata si fiu pe scena Cerbului de Aur, muzicienii Ionel si Andrei Tudor rememoreaza momentele emotionante care ii  leaga de acest festival. „Cerbul de Aur #GENERATII” este la TVR 1 duminica, 13 septembrie, de la ora 21.00.

„Urmaream mereu cu mare placere, cu intreaga familie, aceasta sarbatoare a muzicii, Cerbul De Aur. Ne uitam la Maestrul Sile Dinicu, ne uitam la interpretii care veneau „de afara”, interpreti care au urcat pentru prima data pe scena Cerbului de Aur, iar apoi au devenit nume, cum ar fi Cliff Richard, Julio Iglesias. Recitaluri mari, pe vremea aceea toate acompaniate de Orchestra Maestrului Sile Dinicu, Orchestra Radio”, isi aminteste Ionel Tudor, unul dintre muzicienii deveniti emblematici pentru festivalurile, concursurile si evenimentele muzicale organizate de Televiziunea Romana. Il vom revedea, alaturi de fiul sau, Andrei Tudor, in show-ul special Cerbul de Aur #GENERATII, care va putea fi urmarit la TVR 1 duminica, 13 septembrie, de la ora 21:00.

Maestrul se simte si acum cuprins de emotie cand rememoreaza prima sa intalnire cu Cerbul de Aur: „Pe scena Cerbului de Aur am urcat in 1994, la un an dupa ce Monica Anghel a castigat Trofeul. Am avut un recital cu Big Band-ul Radio, care – la vremea aceea – era condus de Ion Cristinoiu, un mare muzician, de la care am invatat foarte, foarte multe lucruri. Un recital exceptional impreuna cu Monica Anghel, care deschidea recitalul lui Ray Charles. Emotia era cumplit de mare, pentru ca dupa noi urma Ray Charles! La finalul recitalului, lumea, in picioare, ne aplauda! A fost o mare multumire pentru noi, ca artisti.”

Momentul a fost trait cu mare intensitate, in fata televizorului, si de fiul sau, Andrei Tudor, elev pe atunci. Compozitorul si dirijorul de acum marturiseste ca recitalul Monicai Anghel a ramas momentul sau favorit de la Cerbul de Aur, ca spectator: „Foarte emotionant pentru mine a fost – cred – in ’94 sau ’95, atunci cand ma uitam la televizor, vazandu-l pe tatal meu, care canta la pianul alb al TVR-ului, pe care urma sa cante si Ray Charles. Acel recital dinaintea invitatului special Ray Charles, cu Orchestra Radio. In deschidere a fost Monica Anghel, cu un recital dirijat de Ion Cristinoiu. Tatal meu era la pian, o parte din actualii si fostii membri ai Orchestrelor Radio erau pe scena si tin minte ca am fost extrem de emotionat! A doua zi, m-am dus la scoala foarte mandru, toti profesorii ma felicitau pentru tatal meu, a fost foarte frumos si a fost un recital minunat! Monica Anghel a avut aplauze cred ca 5 sau 10 minute, vreo trei bis-uri inaintea lui Ray Charles, ceea ce este incredibil! Exista filmat acest recital, este pe YouTube (TVR), l-am revazut de multe ori”, spune artistul.

In ceea ce priveste momentul de maxima emotie si implinire trait pe scena de la Brasov, Andrei Tudor stie cu siguranta care a fost acesta: „In calitate de artist implicat direct, de dirijor, momentul meu favorit a fost acum doi ani, in editia din 2018, cand am dirijat Semnalul de deschidere scris de Sile Dinicu pentru Cerbul de Aur acum ani si ani de zile. In momentul cand am pregatit orchestra pentru acest Semnal, care pentru mine are o incarcatura speciala si este emblematic pentru Cerbul de Aur – pentru ca oricui i-l canti, stie: „A, este Cerbul de Aur!” – in momentul in care am numarat 3, 4 si a intrat orchestra, pe timpul 1, acela a fost momentul meu favorit la Cerbul de Aur.”

„Nu intotdeauna suntem de acord”

Cum este si firesc, fiecare muzician are propria viziune in ceea ce priveste actul artistic. Si totusi, care este secretul colaborarii cu succes dintre Ionel si Andrei Tudor?
„La final, dupa 4 ore, 4 ore si jumatate de stat pe scena, e important ca fiecare sa isi scoata costumul, sa mergem la un restaurant, la un pahar de vin si sa regandim tot ceea ce s-a intamplat in seara respectiva. Cu Andrei sunt pe scena de doi ani, avem lucruri pe care le discutam, nu intotdeauna suntem de acord amandoi cu acelasi lucru, dar stiu sa ascult. Si el stie sa asculte. Iar lucrurile pe care el mi le spune sunt lucruri pe care eu mi le insusesc”, ne dezvaluie maestrul Ionel Tudor.

„Mi-ar face mare placere daca am putea sa cantam impreuna cu Tom Jones”

Fiecare dintre cei doi muzicieni se poate lauda cu recitaluri alaturi de artisti celebri, cu momente care au scris istorie pe scena Festivalului Cerbul de Aur. La capitolul „Dorinte”, insa, Ionel Tudor marturiseste ca spera intr-o colaborare cu unul dintre marii artisti internationali care au mai calcat pe scena din Brasov. „Cerbul de Aur s-a impus ca un festival foarte important in Europa, pentru ca la concursul de interpretare, selectiile au foat foarte bine facute si au adus pe scena multi tineri foarte bine cotati. In timp, devenind dirijor, am fost invitat de Televiziunea Romana si, impreuna, am facut lucruri foarte frumoase: un recital exceptional cu Aura Urziceanu, cu Elena Carstea, chiar inaintea lui James Brown, deci tot cu emotii foarte mari! Mi-ar face mare placere daca am putea sa cantam impreuna cu Tom Jones. A fost Tom Jones la Cerbul de Aur, l-am vazut, exceptional!”, spune el.

La randul sau, Andrei Tudor spera intr-o revenire cat mai grabnica la normalitate, constient fiind de faptul ca muzica are nevoie de oameni cel putin la fel de mult cum oamenii au nevoie de muzica: „Imi doresc sa ne intoarcem la starea de normalitate, astfel incat sa existe din nou acea stare incredibila de pe scena, pe care sa o putem transmite mai departe publicului. Sa fie acest schimb de emotii asa cum era inainte. Toate solutiile acestea „pandemice”, in care se canta izolat, fiecare separat, fiecare de acasa, sau in spatii mari, cu distante foarte mari si fara public, nu cred ca sunt solutii de succes, pentru ca o sala plina suna cu totul altfel decat o sala goala. Faptul ca instrumentistii stau mai aproape ai face sa cante mai bine, pentru ca ei interactioneaza unii cu altii. Sunetul este diferit atunci cand muzica se face impreuna. Si muzica se face Impreuna cu oameni, pentru oameni.”

Festivalul Cerbul de Aur de anul acesta a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19, insa spectacolul trebuie sa continue. Pe 13 septembrie, de la ora 21.00, la TVR 1, povestea noastra continua cu un super show de televiziune.

Cerbul de Aur 2020 #GENERATII va fi un spectacol cu totul unic, asa cum promit artistii care au participat, in ultimele zile de iulie, la filmarile pentru proiect, la sediul Televiziunii Romane, in conditii de maxima siguranta. Monica Anghel, Connect-R, Lidia Buble, Bella Santiago, Mircea Baniciu, Ana Baniciu, Raluka, Bodo, Andrei Tudor Band, Echoes, Claudia Andas, Roxen, DJ Project & Andia, Dora Gaitanovici sunt doar cativa dintre artistii pe care ai veti putea vedea in editia speciala. Impreuna au pregatit un program de televiziune stralucitor, in care atat tinerii cat si cei nostalgici vor avea ocazia sa asculte muzica romaneasca a tuturor generatiilor.
Spectacolul Cerbul de Aur 2020 #GENERATII este realizat cu sprijinul Auchan, Casa Herr Strudel-Ciocolateria Ardeleana si Farmec.