Comunicate

Ana Maria Popescu, declaratii in premiera la „Reteaua de Idoli”: „ Asta am simtit, revolta!”

„Primul meu costum de scrima a fost facut de ai mei, din panza de cort. O culoare nedefinita, un crem sau galbui. Era urat, dar era al meu si nu trebuia sa mai imprumut de la altcineva echipamentul. Tin minte ca la primele competitii internationale la care am participat, mergeam cu costumele ingalbenite de vreme ale colegilor mai mari, cu sosete imprumutate si ele, sosetele de scrima fiind unele speciale si adidasii lipiti cu leucoplast. Aratam ca de bogdaproste. Si cu toate astea invingeam sportive din alte tari in costume de un alb impecabil”, povesteste fosta scrimera Ana Maria Popescu, despre drumul sau spre performanta.

Invitata Irinei Pacurariu la „Reteau de idoli”, in editia de luni, 4 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 2, este Ana Maria Popescu, o sportiva desemnata de cinci ori cea mai buna spadasina a lumii si multipla medaliata olimpica.
Interviul este filmat in casa ei si pune sub lupa viata si cariera de sportiv genial. In 20 de ani de mare performanta, Ana-Maria Popescu a participat la cinci editii de Jocuri Olimpice, are trei medalii olimpice in palmares, sase mondiale si 11 europene, cu noua medalii de aur in total, plus 37 de Cupe Mondiale castigate.

La finalul anului 2021, supriza inceputului de decembrie a fost anuntul facut de Ana Maria Popescu prin care isi anuntat retragerea. Neasteptat, rapid, surpinzator: „Se pare ca se incheie. Peste 20 de ani petrecuti in sala de scrima… A fost ultima competitie pentru mine. Credeam ca sunt pregatita, pentru ca nu simt sa merg mai departe. Asta a fost tot si cumva cred ca din copilarie mi-am promis ca o sa simt momentul in care sa ma opresc si este momentul. Acest moment a venit, nu mai am motivatie sa merg mai departe”, spunea sportiva. Astfel, se punea punct unui capitol, pentru ca pe 8 martie 2022 sa se deschida altul, cand Ana Maria Popescu a devenit oficial consiliera presedintelui COSR.

Prima medalie a Romaniei la Jocurile Olimpice de la Tokyo, argintul la spada, ii apartine. La intoarcerea in tara, Ana Maria Popescu refuza insa sa dea mana cu oficialii care mersera sa o intampine la aeroport. Dupa aproape doi ani, sportiva incearca sa lamureasca incidentul care arunca la acea vreme sportul romanesc intr-o mare polemica:

„Irina Pacurariu: Ce te enervase pe tine, de fapt?
Ana Maria Popescu: Inainte de toate m-a enervat faptul ca fusesem plecata mai bine de o luna de acasa si nu intelegeam de ce pe culoarul cand iesi din avion trebuie sa fie oficiali si nu familia, oamenii pe care ti i-ai dori sa-i vezi. Asta nu am inteles-o niciodata. De ce acelea sunt primele fete pe care ar trebui sa le vezi. Stiam deja ce se scrisese in presa din Romania, dar nu-mi facusem un plan ca sa zic: “Gata, merg acolo si…”. Asta am simtit, revolta! Ce m-a mai deranjat a fost faptul ca peste tot s-a scris ca am refuzat sa dau mana cu ministrul Tineretului si Sportului. Dar eu nu i-am salutat nici pe ceilalti oficiali, de ce ei erau mai putin importanti? In momentul in care am iesit din aeroport, am vazut „un miliard” de camere atintite asupra noastra si nu intelegeam de unde atata interes brusc pentru scrima”.
Editia „Reteaua de Idoli”, cu Ana Maria Popescu invitata, poate fi urmarita si vineri, 8 aprilie, de la ora 22:00, la TVR 2.