Comunicate

Arta pe cladiri – Dreptul la apa este un drept al omului

    Actiune in sprijinul obiectivelor de dezvoltare durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite Ambasada Germaniei si Ambasada Spaniei la Bucuresti va invita la prezentarea picturii murale realizata de artistii de arta stradala Sweet Damage Crew

marti, 14 iunie, la ora 11.00, in fata cladirii aflate la adresa Dimitrie Cantemir nr. 13, bloc 11
In anul 2013, Spania si Germania au sustinut rezolutia Natiunilor Unite nr. 68/157 asupra dreptului de acces la apa si instalatii sanitare, un drept uman care a fost preluat ca unul dintre drepturile fundamentale ale Natiunilor Unite.
Prin intermediul lucrarilor de arta de pe cladire, cele doua ambasade doresc sa dea un exemplu de sustinere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite (ODD), in special a dreptului la apa. Germania si Spania promoveaza in intreaga lume masuri care imbunatatesc in mod durabil accesul la apa curata si instalatii sanitare (ODD 6). Subiectul apei joaca, de asemenea, un rol important in lupta impotriva schimbarilor climatice si in reducerea cauzelor de stramutare a
populatiei, iar constientizarea necesitatii de a folosi apa cu moderatie trebuie sa fie sporita. Pe langa cei doi ambasadori, vor fi prezenti artistii stradali Sweet Damage Crew, reprezentanti ai Ministerului roman al Afacerilor Externe si ai municipiului Bucuresti .

Ambasadorul Germaniei, Dr. Peer Gebauer: „Secetele si valurile brutale de caldura arata clar ca apa, in special apa potabila, nu numai ca este esenta intregii vieti, dar, avand in vedere schimbarile climatice, devine deja un bun rar si originea conflictelor dintre vecini. Peste 2 miliarde de oameni din intreaga lume nu au inca acces la apa potabila curata, ceea ce are consecinte dramatice asupra sanatatii, vietii si securitatii lor alimentare. De aceea trebuie sa actionam. In cadrul cooperarii sale internationale pentru dezvoltare, Germania sprijina numeroase proiecte si masuri pentru imbunatatirea accesului la apa curata si instalatii sanitare. Pictura celor de la Sweet Damage Crew are menirea de trage un semnal de alarma si de a incuraja utilizarea apei intr-un mod mai responsabil.”
Ambasadorul Spaniei Manuel Larrotcha: „Obiectivul cu numarul 6 din noua Agenda 2030 pentru Dezoltare Durabila este dedicat “garantarii disponibilitatii si gestiunii durabile a apei si a instalatiilor sanitare pentru toti”. Acest obiectiv are o relevanta deosebita deoarece 10 din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila sunt legate in mod direct sau indirect de acesta. Spania isi declara interesul deosebit fata de acest subiect, sprijinind actiuni precum Fondul de Cooperare pentru Apa si Canalizare din America Latina si Caraibe, sau “Strategia pentru Apa din Mediterana Occidentala”. Avand in vedere faptul ca o treime din populatia mondiala un are acces la apa potabila, este fundamental sa ne amintim importanta de a situa apa si sanitatia printre prioritatile din agenda noastra, prin actiuni in cadrul carora se intalnesc cultura, arta urbana si constientizarea publica, precum aceasta minunata pictura murala realizata de catre Sweet Damage Crew.
Context:
Prin Agenda 2030, comunitatea mondiala si-a stabilit 17 obiective ambitioase – Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD) / Sustainable Development Goals – pentru dezvoltarea durabila.
Pentru a atinge aceste ODD, in special ODD 6 „Apa curata si sanitatie”, Germania si Spania sprijina numeroase proiecte si masuri la nivel global in cadrul cooperarii lor internationale pentru dezvoltare.
2,2 miliarde de oameni din intreaga lume nu au inca acces la apa potabila curata. 40% din toate scolile din lume nu au toalete. 700 de milioane de oameni ar putea fi nevoiti sa isi paraseasca locuintele pana in 2030 din cauza lipsei de apa, iar unul din trei oameni din intreaga lume nu are posibilitatea de a se spala pe maini acasa. Cererea globala de apa nu va scadea in niciun caz in urmatorii ani, ci se asteapta sa creasca cu inca 55% pana in 2050 (BMZ, 2022). Prin urmare este necesar sa luam masuri pentru a imbunatati aprovizionarea cu apa si pentru a oferi acces la instalatii sanitare chiar si persoanelor celer mai vulnerabile. Acestea sunt conditii prealabile importante pentru a scoate oamenii din saracie, pentru a le facilita accesul la o viata sanatoasa, pentru a le asigura securitatea alimentara si pentru a combate schimbarile climatice. Garantarea ODD 6 este, asadar, o sarcina-cheie pentru anii si deceniile urmatoare, deoarece reprezinta baza pentru asigurarea multor alte obiective de dezvoltare durabila