Asociatia Bloc Zero

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/04/unnamed.jpg

Bloc Zero, asociatie aflata la intersectia dintre cultura, educatie si organizare comunitara, porneste de la realitatile cotidiene, pe care le interpreteaza prin filtre si experiente diferite, dar compatibile: film si arte vizuale, antropologie si discutii libere, reprezentare si analiza critica. Prin activitatile noastre, ne propunem sa asiguram alternative educationale, culturale, si sociale, implicand activ comunitatile in acest proces.

Din Subteran la Suprafata

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/04/recompense-sprijina-ro-BDAnina-.jpg

Cum te ajuta banda desenata sa-ti schimbi perpectiva asupra vietii cotidiene

A mai ramas mai putin de o luna pana la incheierea campaniei de strangere de fonduri pentru tiparirea nuvelei grafice despre Anina, plata autorilor si promovarea cartii Din Subteran La Suprafata – Povestea unui oras post-industrial. Pana acum, prin #SprijinaBDAnina cei 75 de sustinatori au donat 42% din cei 15.000 lei necesari si au epuizat doua din sase recompense. Cei care vor sa ajute proiectul sa ajunga la final o pot face in continuare pe https://tinyurl.com/Sprijina prin:

● 35 lei, cartea iBook;
● 55 lei, cartea format fizic;
● 60 lei, cartea format fizic si un semn de carte;
● 80 lei, cartea format fizic si set de vederi.

Ce poti invata din BD Din Subteran La Suprafata – Povestea unui oras post-industrial

Cartea te pune fata in fata cu pasaje din trecut si situatia actuala din Anina, iti arata personajele cheie din oras si imprima un efect antropologic dar si afectuos asupra starii de fapt a lucrurilor. Pe parcursul cartii realizezi cum poti vedea un oras mai departe de norul de tristete cu care este acoperit, te face sa deschizi larg ochii si sa lasi curiozitatea sa-ti fie ghid in descoperirea oricarui oras mic din tara.

Dezvoltarea personala prin BD-uri

In campania #SprijinaBDAanina s-au alaturat autori de BD, ilustratori si artisti urbani din toata tara, care au convenit la unison ca benzile desenate prezinta radiografia unor culturi prin ochii unei diversitati de personaje. Lecturarea constanta a BD-urilor deschide usa spre noi modalitati de exprimare si, in final, chiar spre conturarea unor idei noi despre viata. Peste toate acestea constientizezi cat de multa munca este in spatele realizari unei carti de banda desenata.

Adrian Carciova aka Fose Cartoons, Tony Baboon (Artist Urban)

“Am invatat ca banda desenata, ca si o carte, iti dezvolta imaginatia si rabdarea mai mult decat o face un desen animat sau un film, pentru ca te obliga sa-ti imaginezi ce se intampla intre cadre si sa-ti creezi in cap propria muzica, propriile miscari, efecte speciale si voci. Toate aceste lucruri fac din banda desenata o experienta personala fara termen de comparatie.”

Andreea Chirica (Ilustrator de carte, autor de banda desenata)

“Am invatat ca lumea nu este un tot unitar, ci ca exista lumi si universuri care coexista, ca fiecare ne construim “lumea” in capul nostru si o adaptam/ne adaptam la lumile celorlalti. Asta poate pentru ca am preferat mereu sa citesc romane grafice si benzi desenate autobiografice sau inspirate din realitatea ime-diata, unde autorii deschid larg usa lumii lor si te lasa sa intri fara rezerve.”

Robert Obert (Artist vizual)
“Puterea asta narativa a benzilor desenate mi-a ramas in sistem, e una din parghiile importante in parcur-sul meu artistic. De acolo am invatat mai bine sarcasmul si autoironia sau valori morale, etice si mi-am pus intrebari despre existenta.”

Alexandru Ciubotariu – Pisica Patrata (Artist urban)
“Am invatat sa iubesc cartea, in primul rand. Sa o apreciez pentru continutul ei, dar si pentru forma ei fizica, devenind intre timp un colectionar de carte si de periodice de banda desenata sau de domenii conexe ale sale, fie ca e ilustratie de carte, caricatura, animatie sau obiecte legate de copilarie. Banda desenata este o modalitate, pentru mine cea mai frumoasa, de a spune o poveste. De aici am invatat lectii si idei importante pentru viata, asa cum altii si le extrag din carti (clasice), filme sau alte forme de arta. Pentru ca da, banda desenata este o forma de arta. Ce-a de-a 9-a.”

Sleam Georgiana (Autor BD)
“Cea mai mare parte a timpului mi-o ocup citind webcomic-uri. Nu am avut niciodata o preferinta anu-me a ceea ce mi-ar placea sa citesc. De multe ori dupa ce terminam de citit o banda desenata eram mereu motivata de a-mi transpune in realitate povestile pe care le cream. Astfel banda desenata mi-a aratat o noua modalitate de a ma exprima, de a-mi pune arta intr-o forma mult mai deschisa si interac-tiva.”
Ileana Surducan (Ilustrator de carte, autor BD)
“Citind benzi desenate am invatat sa fac si eu benzi desenate. Intai mi-am dat seama ca desenand pot crea lumi si personaje fantastice, care poarta cititorul intr-o calatorie minunata. Apoi am realizat ca insasi viata de zi cu zi poate fi transformata in poveste si tradusa in banda desenata. Realitatea primeste o di-mensiune nebanuita – povestea care rezulta din sinteza unor lucruri aparent banale poate sa amuze, sa emotioneze sau sa invite la reflectie intr-un mod mult mai profund.”
Daniel Eduart Buruiana (Ilustrator si autor BD)
“Nu consider ca am invatat ceva, probabil fiindca nu am citit benzi desenare care sa contina un mesaj in acest sens. Insa, prin intermediul benzilor desenate am cunoscut un univers care cuprinde atat realitatea cat si fantasticul, indiferent ca este vorba despre trecut/fapte istorice, despre prezent sau viitor.
Adrian Serghie (Autor BD)
“Am inceput sa lecturez benzi desenate de indata ce am invatat sa citesc. Acestea mi-au oferit o cale de evadare, mi-au deschis lumi care nu credeam ca exista, mai pentru un introvertit ca mine.Nu am fost mereu satisfacut de povestile regasite in benzile desenate citite, asa ca m-am apucat si eu de scris si ilus-trat, propriile variante. Am crezut ca e usor, asa cum crede toata lumea la inceput despre un lucru, ca apoi sa descopar adevarata munca din spatele unei benzi desenate.”
__________
Parteneri: Primaria Anina, Centrul Ceh, Sprijina.ro, One World Romania la Scoala, Mina de Idei Anina.
Parteneri media: Stiri.ong, IQads, Zile si Nopti, Munteanu Iqool,4arte.ro, Revista Zeppelin, Gala So-cietatii Civile, Filmsi.
Parteneri BD: Benzi Desenate Romanesti, RevistaCOMICS, Bucuresti ComicsFest, Muzeul Benzii De-senate, Sibiu Comics Club.
Parteneri locali: ExpressDeBanat.ro, Resita.ro, GhidulBanatului.ro, Actualitatea Literara.
__________
Pentru informatii noi de accesat site-ul si platformele de social media.
https://bloczero.ro/
Link sprijina.ro
Facebook https://www.facebook.com/bloczero
Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/
https://bloczero.ro/

Verde-n fata

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/04/Verde-n-fata-scaled.jpg

Incepe „Verde-n fata”, proiectul de educatie ecologica prin film documentar

Asociatia Bloc Zero, in parteneriat cu Asociatia MaiMultVerde si cu sustinerea HeidelbergCement Romania, lanseaza in luna aprilie „Verde-n fata”, un proiect pilot prin care initiatorii isi propun sa construiasa un cadru solid si sustenabil pentru educatia de mediu, prin intermediul filmului documentar. Proiectul raspunde unei nevoi inca neacoperite din societatea romaneasca si consta in punerea la dispozitie de resurse prin care profesorii din sapte scoli si licee din judetele Dambovita, Hunedoara si Neamt, pot preda notiuni cheie de ecologie si sustenabilitate, intr-o maniera adaptata nevoilor noii generatii de nativi digitali.

Activitatile cheie ale programului includ:

  • un training intensiv de formare pentru profesori care sa ii ajute sa abordeze teme legate de mediu si ecologie si sa utilizeze eficient la clasa materialele educationale propuse;
  • proiectii de filme documentare cu tematica de mediu in timpul orelor de curs, adresate elevilor
  • o tabara creativa interdisciplinara in cadrul careia 24 de adolescenti vor invata sa documenteze, prin mijloace artistice, diverse aspecte ale problemelor de mediu intalnite in comunitatile lor;
  • o revista de banda desenata ilustrata de desenatori profesionisti, pornind de la povestile adunate de adolescenti pe parcursul programului.

Proiectul pune la dispozitia profesorilor un catalog online vast de resurse educationale care cuprinde:

  •  o selectie diversa de 8 filme de mediu ce include scurtmetraje si lungmetraje, documentare si animatii, care pot fi vizionate la clasa, atat de elevii de scoala generala, cat si de cei de liceu;
  •  fise de lucru adaptate la subiectele filmelor care includ teme de dezbatere, activitati practice si informatii complementare despre problemele de mediu.

28 de profesori din judetele Dambovita, Hunedoara si Neamt s-au inscris la prima activitate a proiectului – trainingul intensiv de formare. Atelierul se desfasoara online in perioada 5 – 7 aprilie si este format din 3 module:

1. Utilizarea filmului de mediu la clasa
2. Principiile educatiei de mediu
3. Dezvoltarea de activitati complementare documentarelor

Unitatile de invatamant incluse in programul „Verde-n fata” sunt: Scoala Gimnaziala „Diaconu Coresi” Fieni, Liceul Tehnologic „Aurel Rainu” Fieni, Scoala Gimnaziala Baita, Scoala Gimnaziala Soimus, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Bicaz Chei, Scoala Gimnaziala „Vasile Mitru” Tasca, Liceul „Carol I” Bicaz.

Pentru informatii proaspete, de urmarit site-ul si platformele de social media:

Site www.bloczero.ro
Facebook https://www.facebook.com/bloczero
Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/

„Verde-n fata” este organizat de Asociatia Bloc Zero in parteneriat cu Asociatia MaiMultVerde
Proiect sustinut de HeidelbergCement Romania

Parteneri media: Kiss FM Deva, Cinefilia.ro, StiriONG, filme-carti.ro, Ziarul Metropolis.
***