Teatru si Film

Azi aflam premiile GALEI UNITER 2020

O Gala a Premiilor UNITER in Craiova inseamna o tripla sarbatoare: 30 de ani de la infiintarea UNITER, 170 de ani de la infiintarea teatrului craiovean „Marin Sorescu” si … bucuria revederii cu artisti si parteneri dups sase luni de asteptare.

Iata-ne ajunsi la Craiova intr-un final de septembrie, in aer liber, in plina natura. Invitatii Galei sunt asteptati azi, 21 septembrie, sub cupola protectoare a Teatrului de Vara din Parcul „Nicolae Romanescu” sa fim martorii celebrarii valorii în teatrul romanesc.

Pentru ca publicul sa se bucure din plin de acest moment special, incepand cu ora 21:30 vom transmite live pe pagina de Facebook a UNITER sosirea pe covorul rosu a unora dintre cei mai apreciati artisti romani ai momentului. De la ora 22:30, ceremonia acordarii Premiilor UNITER va putea fi urmarita in direct pe TVR1, Radio Romania Cultural si online pe www.tvr.ro, www.uniter.ro si preluat de pagina de Facebook a UNITER.

„Nici nu se putea o coincidenta mai fericita pentru o Gala aniversara si pentru cinstirea unui Teatru etalon! Eram pregatiti ca in luna mai, luna florilor, sa ne bucuram cu totii la Craiova de sarbatoarea unei arte care a facut si face istorie in Romania.

N-a fost sa fie, un dusman nevazut, necunoscut, un virus buclucas ne-a lovit in plin si a scufundat, pentru o vreme, un titanic al sperantei intr-un ocean ostil si rece.

Cu masca pe figura, ca in Commedia dell’arte, ne-am ascuns de public in asteptarea unor vremuri mai bune. Iata-ne acum in Craiova, in plin septembrie, in aer liber, intinzand panzele Galei si gata de a spune totul despre noi, cei care nu ne tinem gura, cand avem de spus ceva despre tot si despre toate. Astazi vom vorbi despre cei mai buni dintre noi, ii vom vedea, ii vom premia. Rostul Galei noastre este de a tine fruntea sus, oricand, in orice conditii si de a mentine Teatrul viu si neatins, cat si misterul mereu provocator al artei noastre.”

(ION CARAMITRU, presedintele UNITER)

Ne bucuram ca FESTIVALUL „PUPPETS OCCUPY STREET” / „PAPUSILE OCUPA STRADA”, organizat de Teatrul pentru copii Si tineret Colibri Craiova va primi un premiu special pentru teatru de papusi si marionete.

Premiul special pentru machiaj de scena va fi acordat Minelei Popa. Un premiu binemeritat!

Teatrul craiovean are doua nominalizari la Gala UNITER: Irina Moscu este nominalizata la categoria Cea mai buna scenografie pentru „Casa cu suricate” de David Drábek, regia Radu Afrim, iar Sorin Leoveanu este nominalizat la categoria Cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Barry Champlain din spectacolul „Radio” de Eric Bogosian, regia Bobi Pricop.

Pentru 170 de ani de istorie in teatrul romanesc TEATRUL NATIONAL „MARIN SORESCU” DIN CRAIOVA va primi Premiul Presedintelui UNITER.

La Craiova sunt asteptati 250 de artisti, profesionisti din lumea culturala, apropiati ai fenomenului teatral si ai Galei UNITER. Puteti vedea toate nominalizarile si premiile care vor fi acordate, aici:

https://www.uniter.ro/premiile-senatului-uniter-si-nominalizarile-pentru-premiile-galei-uniter-2020/

Juriul final al Galei format din Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareș (critic de teatru), Crina Muresan (actrita), Cristina Rusiecki (critic de teatru) va decide castigatorii celor 11 categorii de premii. La Gala va fi prezent si juriul de nominalizari, format din Calin Ciobotari, Ludmila Patlanjoglu si Maria Zarnescu.

Pana atunci, va invitam sa ii incurajati pe cei aflati in competitie pentru trofeul UNITER. Mesaje de sustinere din partea colegilor de breasla ruleaza pe site-ul nostru si pe contul oficial de Facebook al UNITER.

TU PE CINE PARIEZI? Sustine-ti favoritii si pariaza pe www.uniter.ro    pana seara zilei de 21 septembrie la ora 20:00 !