Evenimente

Baia Mare lanseaza seria evenimentelor manifest Street Delivery 2022

Zeci de mii de participanti sunt asteptati anul acesta, in marile orase ale Romaniei, la evenimentele stradale de educatie urbana Street Delivery. Seria eco-festivalurilor Street Delivery promoveaza noi solutii pentru orase verzi si inteligente si sustine proiecte de reconvertire a spatiului public pentru integrarea sectoarelor si a categoriilor segregate.

Abandonate in ultimele decade, Parcul si Cinematograful Dacia din Baia Mare vor fi revitalizate pentru doua zile prin proiecte culturale si civice. Pe termen lung, Street Delivery Baia Mare va fi implicat in procesul de reconversie a acestor spatii, astfel incat acestea sa-si recapete statutul initial de locuri de intalnire comunitara.

In anul 2016, Street Delivery a fost declarat proiect strategic al orasului Baia Mare, in contextul candidaturii la titlul de Capitala Europeana a Culturii.

Pledoarie pentru recuperarea spatiului public in beneficiul oamenilor, Baia Mare Street Delivery 2022 va avea loc, in perioada 3-4 septembrie, in Parcul Dacia din oras. Festivalul reprezinta o meditatie asupra problemelor urgente ale timpului nostru, de la tehnologizare si consumerism, la cele mai acute teme ecologice contemporane. Ajuns la cea de-a patra editie, Baia Mare Street Delivery deschide seria evenimentelor de educatie urbana la nivel national, urmat de Dambovita Delivery (Bucuresti, 16-18 septembrie) sau Bridge Delivery (Iasi, 23-25 septembrie). Inspirata de cele mai noi solutii pentru ridicarea bunastarii si calitatii vietii urbane, editia de anul acesta de la Baia Mare este, totodata, una dedicata crizelor contemporane, de la agresiuni asupra indivizilor, statelor sau asupra mediului, la crize energetice, economice si umanitare. Evenimentul reuneste, sub tema artei sociale si a ecologiei, reprezentanti ai scenei culturale, autoritati locale, alaturi de activisti si jurnalisti specializati pe subiecte de urbanism si mediu. Muzicieni si performeri emergenti, alaturi de reprezentanti ai mediului antreprenorial, mestesugari locali sau grupul ucrainienilor refugiati in Baia Mare sunt invitati in agora pentru a dezbate problemele urbane contemporane, in cautarea unor solutii adaptate noilor viziuni comunitare.

Orele petrecute in trafic, bara la bara, drumurile lungi spre scoala sau supermarket, aleile intunecate sau spatiile abandonate transforma orasele in cei mai mari inamici ai cetatenilor lor. Visul american a devenit cosmarul european, spun voci tinere ale planificarilor urbane, anticipand colapsul modelelor consumeriste si modul in care criza climatica s-ar putea transforma intr-o criza urbana si comunitara. Viziunea modernista, post-industriala, asupra orasului, care ignora bunastarea oamenilor, prioritizand eficienta masinilor, a dat gres, transformand aglomerarile urbane in principalele motoare ale crizelor de orice tip, sociale, mentale, climatice, naturale, de sanatate si de educatie. Street Delivery Baia Mare deschide spatii pentru discutii, urmarind eliberarea din captivitatea marilor aglomerari citadine, calmul in era vitezei sau umanul in decada expansiunii tehnologice.

“Tema este importanta pentru un oras ca Baia Mare, un centru stratificat, construit din contraste, de la vestigiile fostului punct minier – aflate inca in plin proces de regenerare si conversie -, la dezvoltari urbane moderne, care vorbesc despre orasele inteligente de maine. De la spatii populate de categorii defavorizate, la zone de intalnire comunitara care atrag noile generatii orientate spre antreprenoriat si industrii creative. Momentul in care s-a produs o schimbare semnificativa in viziunile cu privire la dezvoltarea pe termen lung este, probabil, 2015, anul in care orasul Baia Mare devenea una dintre finalistele cursei pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii. Tot atunci am organizat si prima editie Street Delivery, o oferta atipica in peisajul cultural local. Ne place sa credem ca am devenit o voce importanta in procesul de schimbare, chiar daca pariul este unul pe termen lung. Tocmai de aceea ii invitam inca o data in agora pe toti cei interesati de o platforma informala de dialog. Dorim sa ne unim eforturile si sa facem pasii necesari pentru un oras in care oamenii sa se simta confortabil, intelegand importanta comunitatii si a modului in care ne afecteaza viata pe repede-inainte. Fiecare voce are importanta, fie ca suntem parte din grupuri de initiativa civica, fie ca suntem membri ai unei comunitati, a unei organizatii pentru pace sau activisti pentru clima, natura si drepturile omului, muzicieni sau artisti stradali. Dar mai ales daca suntem activisti sociali, urbanisti sau arhitecti care vad intai de toate oamenii si abia apoi spatiile comerciale sau cladirile”.

Izabella KisKasza,
Fondator Street Delivery Baia Mare

Street Delivery Baia Mare isi asuma misiunea de a milita pentru a reda orasului cele doua hectare ale Parcului Scriitorilor, cunoscut drept Parcul Dacia, un spatiu emblematic al orasului, care si-a uitat demult statutul de punct de intalnire si relaxare, fiind folosit mai degraba ca zona de tranzit. Aflat pe malul Sasarului, un loc candva fermecator, parcul este total abandonat si alimenteaza in ultimii ani buletinele de stiri cu povesti despre dealeri si consumatori de droguri sau despre incidentele pe care le provoaca, din cand in cand, grupuri violente sau oameni fara adapost. Dacia este o zona ocolita chiar si in mijlocul zilei, cu atat mai putin recomandata dupa lasarea intunericului, cand devine, cel mai adesea, un punct rosu pe harta politiei. Parasit in mijlocul parcului, Cinematograful Dacia cu greu ar mai putea evoca amintiri de odinioara, de la filmele copilariei cu buncii, parintii sau prietenii, la prima iubire, parfumul prajiturilor de la cofetarie sau farmecul plimbarilor tarziii. Cinematograful – o sala imensa, cu 800 de locuri si o acustica extraordinara – era inaugurat cu fast in 1968, si a functionat neintrerupt vreme de decenii. Echipele care s-au ingrijit de el povestesc cum, in 1998, filmul Titanic a rulat doua saptamani si a facut incasari de o jumatate de miliard – o suma uriasa pentru acea vreme. Filmul rula pana la 4 dimineata, pentru ca la 9 sa o ia de la capat, iar tehnicienii dormeau, cel mai adesea, chiar in cinematograf. Peste toate acestea s-a asezat, la un moment dat, tacerea. Timpul a erodat tot, pereti si echipamente, iar sala a ramas captiva in intuneric. Autoritatea locala a preluat imobilul de la Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor, proces inceput in anul 2012 si finalizat in 2021. Urmeaza o noua etapa de reabilitare.

“Inca de la editia din 2019 a festivalului Street Delivery Baia Mare ne-am propus revitalizam acest spatiu, prin proiecte culturale si initiative civice si ecologice. Eco-sistemul care a invadat acest perimetru abandonat, format in mare masura din grupuri… boeme, s-a aratat mirat si usor deranjat, cu atat mai mult cu cat zona pe care o cucerisera era tulburata pentru prima oara in ultimii ani. Exista in acest parc si locuri cu adevarat insalubre, folosite vreme de ani ca toaleta publica, care urmeaza sa fie igienizate. Noi, la Centrul de Tineret Baia Mare, le asiguram constant consiliere si sprijin persoanelor care isi petrec timpul acest fost parc, insa acesta este, de fapt, un program care trebuie sustinut pe termen lung si care are nevoie de finantare. Anul acesta ne reafirmam angajamentul in procesul de schimbare. Am implicat in acest proiect si comunitatea ROUA, un grup de 540 de ucraineni refugiati aici din calea razboiului, carora tot noi le asiguram asistenta. Dintre cei care au ales Baia Mare ca a doua casa departe de casa, multi sunt artisti talentati, oameni cu idei si initiativa, care vor sa rasplateasca ospitalitatea baimareana prin implicarea lor activa in viata comunitatii”, spune Izabella KisKasza.

“Poate ca nu este intamplator faptul ca Baia Mare, un fost oras industrial care se transforma prin proiecte civice si culturale, da drumul in 2022 seriei de evenimente-manifest Street Delivery care au loc in tara. Cu atat mai mult cu cat Street Delivery Baia Mare este inca o pledoarie pentru recuperarea spatiului public prin promovarea unor solutii simple si inteligente, care sa sustina viata si interactiunea cu sens in orase prietenoase, deschise oamenilor si cu respect fata de natura. Actiunile constante ale echipelor pe care le formam din societatea civila pot aduce in atentia autoritatilor principii contemporane de urbanism si ecologie, astfel incat orasul sufocat de masini, impartit intre cartiere dormitor si mall-uri, inghesuit intre zone industriale, hypermarketuri si parcari imense sa devina o amintire. Noi oferim o alternativa vie la orasul epuizant, cu distante mari, descurajante, presarat cu terenuri virane si strabatut de bulevarde largi, inundate de masini, flancat de strazi pustii si intunecate, pe care nu se plimba nimeni”.

Cristian Neagoe,
co-fondator si curator Street Delivery

Street Delivery. A fost initiat in 2006 de Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania pentru a educa si pentru a le oferi cetatenilor experienta strazii, in spiritul oraselor gandite pentru oameni. Revendicam spatiul public de sub rotile automobilelor pentru a-l reda cetatenilor si promovam proiectele care fac orasul mai prietenos cu locuitorii sai.

ECHIPA ORGANIZARE:

Coordonator general: Izabella KisKasza | Foto – Video: ERU Production | Grafica: Alina Bohoru si Daniel Danci | Comunicare: Evantia Barca |

STREET DELIVERY BAIA MARE

Proiect dezvoltat de Asociatia CITY MAKERS, in parteneriat cu Primaria Municipului Baia Mare

Cofinantat de:

MOST Music – o strategie Europeana complexa
pentru muzica balcanica, sustinuta de Europa Creativa, program-cadru al Comisiei Europene pentru sprijinirea sectorului cultural si audiovizual si Fundatia Carturesti. cu sprijinul Universal Alloy Corporation, Aramis Feeling si Repka Electronics

Parteneri media:

Agerpres, Propargarta, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Revista Zeppelin, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile si Nopti, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, Actual MM, Social FM, Feeder, DigitizArte, stiri.ong, Baia Mare TV, Munteanu, Igloo