Comunicate Psihologie

Batranetea de succes, premise pentru o viata de calitate

Lansat ca o sinteza a celorlalte concepte despre batranete, conceptul de Batranete de Succes vine in antiteza cu batranetea „uzuala” ce are o viziune patologica si o priveste in functie de calitatea ei, respectiv in functie de nivelul de sanatate, de modul de functionare si capacitate de participare la diverse actiuni, contexte.

In acelasi timp, cunoscutul psiholog roman Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), afirma ca batranetea de succes are ca intentie dezvoltarea unei modalitati pozitive de a imbatrani, definita de prezenta mai multor criterii: (1) absenta bolilor si scaderea riscului de boli si dizabilitati; (2) un nivel inalt de functionalitate mentala si fizica; (3) mentinerea controlului emotional si mentinerea sentimentului de satisfactie interioara; (4) pastrarea potentialului psihologic si social si a bunastarii; (5) un bun nivel de energie pentru o angajare activa in viata; (6) constanta in mentinerea de relatii stranse cu cei din jur; (7) participare continua si calitativa la activitati familiale si sociale. “Pentru atingerea concreta a acestui concept este necesara formularea si lansarea timpurie a unui program de viata echilibrata, care anticipeaza trecerea in aceasta faza a vietii. Strategiile pentru o batranete de succes ar fi pe scurt: preventia, prevenirea problemelor predictibil, protectia conditiei existente de sanatate si de functionare, imbunatatirea conditiei existente de sanatate si de functionare, autoevaluarea continua”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Potrivit specialistului, este indicat sa avem in vedere urmatoarele aspecte:
1. Ingrijirea corpului fizic: restrictia calorica; suplimentele cu nutrienti, vitamine, fibre si minerale; o buna hidratare; ingrijirea specifica a pielii, a fetei, a parului si a unghiilor; activitatea fizica si exercitiile fizice: exercitiile aerobice sau cardio, ridicarea de greutati (bodybuilding) daca nu sunt contraindicatii, mersul pe jos, mersul pe bicicleta, inotul, gimnastica si dansul, exercitii de flexibilitate, de elongatie musculara, de tonicitate si echilibru, yoga; exercitii de respiratie, relaxare musculara progresiva; sexualitate activa; odihna (activitati relaxante, distractive, hobby-uri) si somnul.
2. Ingrijirea corpului mental si a corpului emotional: optimizarea functionarii cognitive prin interventii cognitive si tehnici de antrenament cognitiv; pastrarea si exersarea calitatii memoriei; tehnici de mentinere a atentiei in prezent (mindfulness); controlul emotional prin cresterea tolerantei la realitate asa cum este; cresterea capacitatii de a face fata dificultatilor; cresterea rezilientei la informatii noi, interventii, sprijin de orice tip din afara; managementul factorilor de stres si a presiunii timpului; dezvoltarea optimismului, asertivitatii, creativitatii; promovarea starilor dezirabile; promovarea si protejarea calitatilor individuale
3. Ingrijirea corpului energetic si spiritual: spiritualitatea/religiozitatea in sensul de practica concreta a unor activitati, citit, urmarit documentare pe tema etc.; cautarea de intelesuri ale vietii si ale mortii, lectii de viata, sensuri si scopuri pozitive, inalte, valori de un alt tip; exersarea trecerii in revista a vietii intr-un mod pozitiv; cultivarea intelepciunii, iertarii, impacarii, acceptarii, recunostintei.
4. Construirea si mentinerea mediului social: promovarea relatiilor sociale; promovarea sanatatii psihosociale; dobandirea de noi experiente; gasirea si mentinerea unei retele de suport social; mentinerea unei relatii echilibrate cu familia; mentinerea independentei si autonomiei.