Evenimente

Becoming Landscape – HARMONY OF DISASTER. Muzica experiment, un concert al naturii in Parcul Natural Vacaresti

Luand ca reper istoria conflictuala a Parcului Natural Vacaresti, doi compozitori de muzica contemporana au ales sa valorifice acustica hibrida a acestui peisaj dominat de contraste, pentru a aduce publicul mai aproape de natura, prin arta sonora. Diana Miron (vioara, viola, voce) si Laurentiu Cotac (contrabas, recordist) vor sustine un concert live intr-un mediu vegetal, alaturi de instrumentistii din Outis Quartet (Francisco Miguel Ramonda si David Ursei – viori, Mihai Todoran – viola, Victor Sandu – violoncel) si doi perfomeri vocali (Marina Oprea, Oana Maria Zaharia). Spectacolul, intitulat “Harmony of Disaster”, este una dintre instantele performative ale proiectului Becoming Landscape, o serie de interventii culturale si dezbateri pe teme post si trans umaniste, pornind de la ideea hibridizarii umanului cu tehnologia si natura.

Teaser “Harmony of Disaster”:

Pornit de la principiul distrugerii, un proces in desfasurare accelerata, “Harmony of Disaster” reconverteste momente catastrofale, naturale sau provocate de om, lista in care incendiul masiv reprezinta o tema recurenta, alaturi de cea a exploziei sau cea a migratiei in masa. Este o evocare sonora a unui moment zero ideal, in care distrugerea devine origine a nasterii sublimului si o oportunitate de reconstructie. Cei opt muzicieni si performeri vor folosi pentru acest concert filtrare sonora din acustica dezastrelor, texturi alterate de difuzia si reverberatia unui spatiu natural cu aparenta unui amfiteatru brutalist. Cantecele pasarilor si densitatea vegetala sunt transformate prin procesare computerizata si devin straturi sonore, suprapuse cu zgomote sau cu armonii produse cu ajutorul instrumentelor cu corzi si arcus. Urmarind lastarisul si frunzele care tasnesc prin crapaturile digului de beton care inconjoara Parcul Natural Vacaresti, lucrarea “Harmony of Disaster” cauta linistea in vacarmul poluarii fonice, oferind un moment de meditatie asupra impactului hotarator al evenimentelor catastrofale. In ciuda lor, viata reapare, negresit, plina de forta si culoare.

Harmony of Disaster
Concertul va avea loc sambata, 9 octombrie, incepand cu ora 18:00. Accesul catre scena se face urcand scarile dinspre Targul Vitan, Splaiul Unirii, sector 4, Bucuresti.
Interventiile artistilor sunt neinvazive si nu vor avea impact negativ asupra peisajului, asupra speciilor sau a habitatelor.

Sesiunile de lucru cu muzicieni si performeri – desfasurate intr-un cadru salbatic – vor explora diversitatea sonora a unui peisaj natural-urban hibrid, examinat prin ascultare activa, urmata de identificarea ritmurilor, a melodiilor si a timbrelor specifice spatiului. In cautarea unor limbaje noi de expresie, vocea devine peisaj, cu tonuri, texturi si nuante dictate de distinctia dintre sunetul cantat, cuvantul rostit, foneme si texturi timbrale construite de ansamblul de corzi si voci. Natura contribuie la recontextualizarea relatiei corp uman – obiect – orizont, evocand conotatiile termenului englezesc “feral”, care desemneaza starea unui animal salbatic eliberat din captivitate. Integrarea omului urban in natura ingradita este mijlocita prin libertatea improvizatorica, o abordare fenomenologica propusa de Diana Miron si Laurentiu Cotac.

Printr-o suita de interventii, Becoming Landscape doreste sa revalorizeze potentialul natural al Parcul Natural Vacaresti si sa atraga spatii culturale alternative intr-un nou tip de circuit.

BECOMING LANDSCAPE
Instanta Harmony of Disaster este integrata, alaturi de alte trei tipuri de performance, in initiativa Becoming Landscape, o instalatie multidisciplinara de arta contemporana care chestioneaza potentialul simbiotic dintre uman, natura si tehnologie, in cadrul mai larg al teoriilor recente post si trans umaniste. O comunitate artistica isi asteapta publicul timp o luna, pana in data de 16 octombrie, in Parcul Natural Vacaresti, pentru o serie de interventii culturale si dezbateri pe teme post si trans umaniste, pornind de la ideea hibridizarii umanului cu tehnologia si natura.
Artistii, alaturi de invitati, vor explora atat spatiul de intalnire dintre cultura si natura sau relatia intre proiecte esuate si ecosisteme benefice, cat si propriile viziuni aparute in incercare de a-si abandona identitatile socio-culturale, pentru a deveni mai putin individ si mai mult peisaj. Delta, un spatiu natural protejat, in prezent suspendat in incertitudinea dintre “no man’s land” si periferie, va deveni scena, topos cultural ocupat de un grup de performeri, muzicieni, artisti vizuali, teoreticieni si specialisti din zona de mediu. Acestia vor transforma in peisaj multiple limbaje de expresie, de la dans contemporan si land art, la muzica experimentala, culta sau electronica.
ECHIPA
Coordonator: Raluca Oancea (Nestor) | Curator si coregraf: Andreea David | Vocal Coach: Diana Miron | Arte vizuale: Marina Oprea | Comunicare: Evantia Barca | Performance: Maria Baroncea, Eliza Trefas, Maria Mora, Oana Maria Zaharia, Eve Cousins si Sinziana Pintean| Artiste vizuale: Andreea Medar si Malina Ionescu | Sound design: Laurentiu Cotac si Sillyconductor | Vioara: Francisco Miguel Ramonda, David Ursei | Viola: Mihai Todoran | Violoncel: Victor Sandu
BECOMING LANDSCAPE
Un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, produs de Asociatia Blend-in Studio, in parteneriat cu Asociatia “Parcul Natural Vacaresti”, platforma TechnoFields si Asociatia SCAI
SUSTINUT DE
Propagarta,The Institute, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, IQAds, DigitizArte, Teletext, Revista Arta, Modernism.ro, Zile si Nopti, Daily Magazine, Feeder, Spotmedia, IQool, Smark, Ziarul Metropolis, Telekom Electronic Beats, Centrul National al Dansului din Bucuresti, Revista Zeppelin si Munteanu