Comunicate

BECOMING LANDSCAPE. Parcul Natural Vacaresti, reconfigurat ca scena de un grup de muzicieni si performeri

Dans, muzica experimentala si land art vizibil pe Google Maps intr-un spatiu uitat, recucerit de natura

O comunitate artistica coagulata in jurul colectivului TechnoFields, initiat de coregrafa Andreea David, isi asteapta publicul timp o luna in Parcul Natural Vacaresti, pentru o serie de interventii culturale si dezbateri pe teme post si trans umaniste, pornind de la ideea hibridizarii umanului cu tehnologia si natura. Artistii, alaturi de invitati, vor explora atat spatiul de intalnire dintre cultura si natura sau relatia intre proiecte esuate si ecosisteme benefice, cat si propriile viziuni aparute in incercare de a-si abandona identitatile socio-culturale, pentru a deveni mai putin individ si mai mult peisaj. Delta, un spatiu natural protejat, in prezent suspendat in incertitudinea dintre “no man’s land” si periferie, va deveni scena, topos cultural ocupat de un grup de performeri, muzicieni, artisti vizuali, teoreticieni si specialisti din zona de mediu. Acestia vor transforma in peisaj multiple limbaje de expresie, de la dans contemporan si land art, la muzica experimentala, culta sau electronica.

BECOMING LANDSCAPE va invita in Parcul National Vacaresti, pentru o serie de interventii, situatii performative, concerte, dezbateri cu participare libera, in perioada 24 septembrie – 16 octombrie 2021. Interventiile artistilor sunt neinvazive si nu vor avea impact negativ asupra peisajului, asupra speciilor sau a habitatelor.

MICRO-RAVE. Incercari de a deveni peisaj. Vineri, 24 septembrie | Sambata, 9 octombrie | sambata, 16 octombrie. Intalniri in spatii abandonate, nerevendicate, ale nimanui. Grupuri se coalizeaza uneori pentru o cauza, alteori doar pentru a se abandona in transa unor miscari care se auto-genereaza, ca raspuns reflex, repetitiv, la un ritm ritualic. Decupati pentru o vreme dintr-un context formal, dansatorii se transforma in peisaj, disparuti intr-un univers vegetal cu reguli proprii. In cei 30 de ani de cand au fost abandonate planurile de a construi un lac de acumulare, vegetatia crescuta spontan in Delta Vacaresti a conturat o poiana, marginita de un dig de beton cu o inclinatie de 21 grade, ansamblu care se arata ca o scena. In permanenta relatie cu aceasta „scena a naturii”, colectivul TechnoFields va explora „natura” ei, pana intr-un loc in care peisajul respira, vorbeste prin nenumarate voci, se misca, sta, se aplatizeaza, creeaza volume, vibreaza. Ne abandonam unui spatiu obiectiv, care anuleaza orice atribut socio-cultural, primindu-ne ca pe niste simple forme de viata, alaturi de copaci, iarba, melci sau pasari. Intram in peisaj. Apoi ne pierdem in el. In relatie cu Delta Vacaresti, TechnoFields concepe o serie de situatii performative reunite sub tema micro-rave-ului, ca mijloc de a aduce in atentia publica spatiile abandonate ale orasului, acolo unde vegetatia isi face loc printre crapaturile betoanelor, creand un ecosistem propriu, cu o logica si un timp aparte.

Artisti: Andreea David, Maria Baroncea, Eliza Trefas, Maria Mora, Giles Eldridge, Oana Maria Zaharia, Eve Cousins, Sinziana Pintean, Sillyconductor.

OUTLANDS – Vineri, 24 septembrie | Sambata, 16 octombrie. Interferand cu spatiul natural care o gazduieste, instalatia land art Outlands urmareste teme multiple, de la constructiile ritualice, la principii de urbanism si teme sociale. Pe parcursul a patru saptamani, artistele Marina Oprea, Andreea Medar si Malina Ionescu vor realiza o constructie de mari dimensiuni, printr-o interventie in situ minimala, o decopertare cvasi arheologica – care dezvaluie ultimele ruine recente, fragmente ale unei realitati care a ramas in latenta. Pozitionata la baza digului de ciment care inconjoara parcul, instalatia va fi vizibila din aer si se va transforma in spatiu-gazda pentru celelalte lumi create in cadrul acestui proiect. De la primul pas in acest peisaj straniu, drumul se pierde definitiv in natura, iar actiunea ingheata in contururi stranii, evocand seria structurilor ancestrale cu origini necunoscute, de la cercurile din lanurile de cereale la Stonehenge, la Avebury sau gigantii din Insula Pastelui. Sunt ansambluri de care peisajul contemporan s-a indepartat atat de mult, incat par acum opere extraterestre.

Artiste: Marina Oprea, Andreea Medar si Malina Ionescu.

BECOMING LANDSCAPE. BECOMING ANIMAL. BECOMING MACHINE – Vineri, 24 septembrie | Sambata, 9 octombrie. Raluca Oancea (Nestor), critic, curator si lector UNArte, va modera o serie de dezbateri interdisciplinare deschise publicului, cu teoreticieni, filosofi, artisti, specialisti de mediu, urmarind tematici precum impactul real al artei contemporane asupra societatii, noi abordari vizuale ale peisajului (natural sau urban), medierea relatiei dintre om si natura cu ajutorul artei si tehnologiei in paradigma postumanista.

Invitati: Dan Barbulescu, Laurentiu Fuiorea, Raluca Ionescu Paraschiv, Vasile Mihalache.

HARMONY OF DISASTER – Sambata, 9 octombrie. Un ultim univers este construit din sunete si voci, fabricate sau preluate de la corpuri umane si non-umane si reinterpretate electronic. Cantecele pasarilor, densitatea vegetala, lipsa peretilor, devin puncte de pornire pentru texturi sonore, ritmuri si secvente acustice care vor interfera intr-o maniera inedita, modelate prin tehnici extinse de compozitie pentru voci si corzi. Intr-o prima etapa, Diana Miron – artist de sunet, performer, compozitoare si vocal coach -, alaturi de compozitorul si sound designer-ul Laurentiu Cotac, vor capta peisajul sonor al Deltei intr-o banca de sunete. Plecand de la aceste texturi acustice de inalta rezolutie, cei doi vor initia un concert-experiment in cadrul caruia sunetele Deltei vor intalni muzica electro-acustica, vocea performerilor si interpretarea cvartetului de coarde Outis.

Muzicieni: Diana Miron, Laurentiu Cotac, cvartetul Outis (violonisti Francisco Miguel Ramonda, David Ursei, violist Mihai Todoran si violoncelist Victor Sandu).

Primele intalniri, coordonate de Andreea David, Marina Oprea si Raluca Oancea (Nestor), alaturi de, Dan Barbulescu – specialist in politici de mediu, reprezentant al Asociatiei „Parcul Natural Vacaresti”, vor avea loc vineri, 24 septembrie, incepand cu ora 13:00, la Punctul de informare in Parcul Natural Vacaresti.
Accesul se face dinspre Asmita Gardens

ECHIPA

Andreea David este coregrafa si performer. Din 2013 colaboreaza cu Centrul National al Dansului, isi creeaza propriile lucrari solo (Nud de femeie bruneta sau I am just about…) si colaboreaza cu alti artisti din tara sau strainatate, prezentand spectacole pe scene din Romania, Austria, Germania, Franta, Elvetia, Belgia, Suedia, Norvegia, Italia sau Coreea de Sud. In 2020 primeste premiul CNDB pentru contributia adusa dansului contemporan. Continuand experimentele incepute cu Techno Transa Body Beats (TTBB) si TechnoFields, Andreea David duce mai departe cercetarea, investigand de data aceasta formele de dans colectiv cu potential de a crea comunitati simbiotice temporare umano-mineralo-vegetale.

Marina Oprea este artista vizuala si editor al Revistei ARTA, interesata de instantele in care cultura pop intalneste arta contemporana. Lucrarile sale iau forma unor situatii care rup pasivitatea spectatorului, invitandu-l pe acesta sa participe alaturi de artista. Ea lucreaza cu performance, video art, rasina epoxidica si o varietate de alte medii. Lucrarile ei au fost expuse in diverse spatii de arta, precum si spatiul public.

Media traditionale si cercetarea teoretica pe care le practica Malina Ionescu si instalatiile, obiectele si interventiile spatiale ale Andreei Medar converg la nivelul motivatiei, al relationarii cu dinamica dintre imagine si sens si al interesului pentru memoria, istoria si imageria istoriei personale. Colaborarea artistica dintre cele doua este, in acelasi timp, un dialog si o alaturare a doua monologuri care au dus la proiecte comune care investigheaza si se joaca cu teme precum codul, cifrul, memoria comuna si partajata, hartile si modul in care prietenia apare, creste si dezvolta modul sau specific si profund de comunicare.

Diana Miron este artista de sunet, performer, compozitoare si vocal coach, lucreaza in directiile de improvizatie electro-acustica, muzica spectrala, noise, free jazz, sound design, muzica de teatru sau film. Descopera sau fabrica rezonante intr-un limbaj muzical propriu, lucrand atat individual, cat si in colective locale si internationale, folosind ca materie prima fluxul de aer si modularea emisiilor date de instrumente.

Contrabasistul si sound designerul Laurentiu Cotac este, de asemenea, cunoscut pentru proiecte experimentale, de la free jazz si improvizatie, la muzica contemporana, punk si alte initiative in instalatii sonore, sound design, cinema, microfoane si arta in general.

Format din violonistii Francisco Miguel Ramonda, David Ursei, violonistul Mihai Todoran si violoncelistul Victor Sandu, cvartetul Outis are o formatie clasica, dar este cunoscut pentru proiecte experimentale si pentru bucuria de a canta in locuri neconventionale.

Raluca Oancea (Nestor), licentiata in filosofie si Computer science, lector al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti si cercetator in zona interdisciplinara de confluenta a filosofiei cu antropologia si arta vizuala, este o curatoare activa pe scena artei vizuale si o jurnalista culturala specializata pe teme de estetica, arta contemporana si new media.

Coordonator: Raluca Oancea (Nestor) | Curator si coregraf: Andreea David | Vocal Coach: Diana Miron | Arte vizuale: Marina Oprea | Comunicare: Evantia Barca | Performance: Maria Baroncea, Eliza Trefas, Maria Mora, Giles Eldridge, Oana Maria Zaharia, Eve Cousins si Sinziana Pintean | Artiste vizuale: Andreea Medar si Malina Ionescu | Sound design: Laurentiu Cotac si Sillyconductor | Vioara: Francisco Miguel Ramonda, David Ursei | Viola: Mihai Todoran | Violoncel: Victor Sandu

BECOMING LANDSCAPE

Un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, produs de Asociatia Blend-in Studio, in parteneriat cu Asociatia “Parcul Natural Vacaresti”, platforma TechnoTransa, Asociatia SCAI

SUSTINUT DE

Propagarta, The Institute, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, IQAds, Teletext, Revista Arta, Modernism.ro, Zile si Nopti, Feeder, Spotmedia, IQool, Smark, Ziarul Metropolis, Telekom Electronic Beats, Centrul National al Dansului din Bucuresti, Revista Zeppelin si Munteanu