Comunicate

„Belarus: ultima dictatura din Europa” si „Rusia contra Rusia”, documentare in premiera la TVR 1

Seara de joi, la TVR 1, este rezervata filmelor documentare. Realizate in 2021 si 2022 si profund ancorate in realitatea zilelor noastre, productiile difuzate in 26 mai ne ofera o calatorie neasteptata in Belarus si ne prezinta Rusia prin prisma oamenilor obisnuiti,
care lupta impotriva regimului.

In februarie 2022, in saptamanile premergatoare si imediat dupa invazia Ucrainei, doi jurnalisti francezi vizitau Belarus in calitate de „turisti”. Rezultatul acestei calatorii sub acoperire il vom putea vedea in documentarul „Belarus: ultima dictatura din Europa” (BIELORUSSIE: LA DERNIERE DICTATURE D’EUROPE A LA BOTTE DE POUTINE, FRANTA, 2022), pe care TVR 1 il va difuza in premiera joi, 26 mai, de la ora 21.00.

Impartasesc aceeasi ideologie si viziune asupra puterii totalitare, dar, se pare, Vladimir Putin si Alexander Lukasenko se urasc reciproc. In contextul in care opozitia impotriva lui Lukasenko creste in Belarus, iar razboiul din Ucraina ii forteaza sa tina din ce in ce mai aproape, examinam relatia dintre cei doi conducatori. De asemenea, privim in trecut, la ascensiunea lui Lukasenko, la urcusul sau pe treptele puterii si ii ascultam pe unii dintre protestatarii suficient de curajosi sa i se opuna”, marturisesc Pierre Chabert si Emilie Iob, realizatori ai documentarului „Belarus: ultima dictatura din Europa”.

Fara ajutorul Rusiei, protestele populare din 2020 ar fi pus capat, probabil, regimului lui Lukasenko. In schimb, Lukasenko nu numai ca a permis Rusiei sa stationeze trupe in Belarus, ba mai mult, un referendum organizat recent leaga consolidarea puterii sale de sprijinul militar pentru Rusia. Conform acestuia, lui Lukasenko i se permite sa ramana la putere pana in 2035, iar Belarusului sa gazduiasca arme nucleare rusesti. Puterea de la Kremlin stie ca orice inlocuitor al lui Lukasenko ar fi, cel mai sigur, pro-occidental. Svetlana Tihanovskaia, lidera opozitiei belaruse aflata in exil, a promis ca va intrerupe legaturile cu Kremlinul si a denuntat invazia Ucrainei. Din locul sau de refugiu din Vilnius, ea povesteste cum incearca sa impiedice ca tara ei sa devina stat satelit al Rusiei si despre cum sunt vizate constant figurile opozitiei aflate in strainatate.

Cel de-al doilea documentar, productie franceza din 2021, „Rusia contra Rusia”, se vede la TVR 1, tot joi, 26 mai, de la ora 22.00.

La 20 de ani de la venirea presedintelui Putin la putere, Rusia este puternic divizata. Generatia tanara se opune tot mai mult oprimarii fara precedent exercitate de regim, la randu-i sustinut de cei mai in varsta.

Dreptul de a demonstra a fost restrictionat prin legi aprobate tocmai pentru a justifica si legitima represiunea opozitiei; peste doisprezece membri ai opozitiei au fost otraviti, Alexei Navalnii fiind doar un nume dintr-o lista care continua sa adauge altele noi.

Regimul pretinde ca agenti straini sporesc rusofobia occidentala, ajutati de Navalnii, sustinatorii sai, ONG-uri, jurnalisti. De cealalta parte, Navalnii, precum si disidenti din interiorul si din afara tarii, printre ei si Vladimir Kara-Murza, sustin ca regimul presedintelui Putin este o cleptocratie. O poveste despre „Rusia contra Rusia” – Russia vs. Russia, Franta, 2021, vedem in documetarul realizat de Stéphane Bentura.

Intelegerea situatiei din Rusia de catre lumea din vest se datoreaza cumva stirilor despre Alexei Navalnii. De altfel, povestea lui constituie firul narativ al acestui documentar. Cu toate acestea, in timpul filmarilor, povestea lui a fost o cale deschisa catre
personaje ca Olga, Egor si altii. Vedem povestea lui Navalnii si postarile sale in social media din perspectiva omului obisnuit din Rusia, filmand cumva peste umarul lui. Acest lucru mi-a permis sa ajung dincolo de ecran si sa am acces la mindset-ul acestei alte
Rusii. Rusia pe care media oficiala ori o ignora, ori o discrediteaza. Aceasta Rusie este dezvaluita de personajele mele, prin tacerile lor entuziaste sau pline de ingrijorare, prin riscurile si dificultatile carora le fac fata”, spune Stéphane Bentura, realizatorul documentarului, care a fost jurnalist corespondent in Moscova pentru AFP din 1989 pana in 1994, in timpul destramarii Uniunii Sovietice si renasterii Rusiei. Din 2010, Stéphane Bentura a realizat numeroase documentare pentru ARTE, France Télévision si alti difuzori, cu subiecte de istorie, politica sau teme sociale.