Comunicate

Blajul din 7 perspective: 7 reportaje care au fost realizate cu 140 de zile inainte de vizita Papei Francisc

Seria va fi difuzata din 30 mai pana in 5 iunie pe TVR3, de la ora 22:50 (22:30 in weekend) si la TVR International, din 2 iunie pana in 5 iunie, de la ora 17:00.

Cate limbi se vorbesc in Blaj, de ce scriem in limba romana cu litere latine, unde se afla prima gradina botanica scolara din Europa, cum faci o paine cu maia sau papusi din panusi? Cum castigi un concurs de robotica sau devii campioana Romaniei la volei feminin, dar si raspunsul la nenumarate alte intrebari, toate le vom afla intr-o serie de 7 reportaje despre Blaj, acest mic oras ardelenesc, care pare o Mica Viena si e totodata cunoscut ca Mica Roma.
Urmarind „Blajminute – 7 perspective”, o serie de reportaje care va fi difuzata din 30 mai pana in 5 iunie, pe TVR3, de la ora 22:50 (22:30 in weekend) si la TVR international, din 2 iunie pana in 5 iunie, de la ora 17:00 veti intelege, de fapt, de ce a mers Papa Francisc la Blaj.
La trei ani dupa vizita Suveranului Pontif in Romania si beatificarea la Blaj, in 2 iunie 2019, a celor sapte episcopi martiri ai Bisericii Romane Unite cu Roma, Televiziunea Romana prezinta seria de sapte reportaje despre Mica Roma, „Blajminute – 7 perspective”, realizata de Anca Berlogea-Boariu, regizoare si jurnalista, in colaborare cu elevii si studentii din Blaj, printre care Daria Gizdavu si Patricia Sas, acum absolvente ale Facultatii de televiziune si film, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj si Veronica Isaila, absolventa a Facultatii de litere, sectia limba latina- engleza, tot UBB, Cluj, gazde si co-realizatoare ale mai multor povesti de un minut.

Reportajele s-au nascut dupa zi, din filme postate zilnic pe Facebook, in perioada 14 ianuarie-2 iunie 2019 si prezinta Blajul din 7 perspective: a povestilor de familie, a scolii, a vietii din oras, a istoriei traite, a oamenilor implicati in proiecte de caritate sau de economie sustenabila, a imprejurimilor si, nu in ultimul rand, a episcopilor de ieri si de astazi ai Bisericii Romane Unite cu Roma, greco-catolica, interzisa in perioada comunista. Printre acestia se numara sapte episcopi care au murit in detentie, intre 1950-1970, declarati martiri pentru credinta: Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu. Sarbatoarea lor este in 2 iunie, iar anul acesta va fi celebrata duminica, 5 iunie.
Proiectul a fost realizat in colaborare cu Signis Romania si Arhiepiscopia Majora de Alba Iulia si Fagaras.