Comunicate Muzica

Braga, testul si Calusul oltenesc deschid noul sezon „Exclusiv in Romania”

Oameni, istorii, povesti, destinatii sau obiective unice vin din nou sa ne imbogateasca dupa-amiezile de duminica. Cristi Tabara si Cristina Soloc ne invita la trasee pline de farmec din 25 septembrie, in fiecare duminica, de la ora 15.30, la TVR 1.

Din 25 septembrie, emisiunea ce ne face cunoscute unicate europene sau mondiale – toate din tara noastra – isi trece in palmares sezonul cu numarul XIX. Noi episoade vin in completarea celor peste 220 deja difuzate. Mai multe informatii practice, referitoare la orientarea geografica, posibilitati de cazare sau oferta gastronomica locala sunt promisiunea realizatorilor catre telespectatorii TVR 1 pentru acest nou sezon. Producatorii locali isi vor gasi si ei loc in episoadele emisiunii, astfel incat calatorii inspirati de „Exclusiv in Romania” sa beneficieze cat mai mult de ofertele locale. Cristi Tabara si Cristina Soloc ne invita la noi trasee pline de farmec din 25 septembrie, in fiecare duminica, de la ora 15.30, la TVR 1.

„_Exclusiv in Romania_ depaseste limitele unei emisiuni banale de calatorie, fiindca nu se rezuma la a prezenta doar obiective sau activitati turistice standard. Promovam si turismul cultural, stiintific, etnic sau chiar industrial, pentru acel segment de public care doreste sa descopere intreaga Romanie, nu doar pe cea geografica. Oameni, istorii, povesti de diverse feluri, care dau valoare locurilor, alaturi de destinatii sau activitati recreative”, puncteaza Marin Gabudean, producator al emisiunii de la TVR 1.

Printre editiile speciale pe care echipa „Exclusiv in Romania” le pregateste pentru telespectatori in acest sezon se numara ce cea dedicata Centenarului Incoronarii lui Ferdinand si a Mariei ca Rege si Regina ai Romaniei Mari, la Alba Iulia, episod in care il vom cunoaste si pe copilul minune al pianului european din secolul al XIX-lea, sasul Carl Filtsch din Sebes, elev al lui Franz Liszt si Frederic Chopin, precum si pe episcopul catolic Ignac Batthyani, vizionarul caruia ii datoram valoroasa biblioteca ce ne aliniaza
cultural elitelor Europei. O alta editie speciala va fi cea de Craciun. Anul acesta vom petrece Nasterea Domnului in Tinutul Secuiesc, ale carui traditii religioase, populare si gastronomice foarte bogate merita sa fie cunoscute de intreaga Romanie.

Muzica, traditie, povesti exclusive si romani veritabili, in primul episod din noul sezon „Exclusiv in Romania”

Prima editie a sezonului ne conduce in judetul Olt, unde ne prindem in cea mai mare hora a calusarilor din tot spatiul romanesc, inclusiv Republica Moldova! Hora, formata din 2000 de copii din toata tara – si chiar din afara ei – poate fi vazuta doar in Slatina si doar in preajma Rusaliilor, cand are loc Festivalul National al Copiilor „Calusul Romanesc”, ajuns la a XXII-a editie. In 1932, Calusul romanesc cucerea Londra, in 2005 a intrat in Patrimoniul UNESCO, iar in 2017, Festivalul „Calusul Romanesc” a stabilit un record, cu peste 2000 de dansatori si peste 1000 de calusari care au dansat sincron aceeasi figura de calus.

Dupa hora, ne racorim cu o braga rece si nutritiva, la cea mai veche firma privata din Romania si aflam povestea celor mai… romani albanezi olteni! Infiintata de fratii Memish – albanezii cu o istorie de 300 de ani in Slatina, firma a functionat inclusiv in perioada comunista, producand cu mare succes, dupa retete unice si secrete, braga si inghetata.

Mergem apoi in Osica de Jos, in atelierul caricaturistului Gogu Neagoe, vestit atat pentru lucrarile sale, care se afla in muzee de arta din Australia, SUA, China, Japonia, Iran, Franta, Italia, Germania, Belgia, Bulgaria si Grecia, dar si pentru nenumarate actiuni caritabile.

Ultima oprire este in comuna Valcele, celebra vatra calusareasca de unde a devenit cunoscut Calusul, acum 100 de ani. Calusul traditional, de batatura, se joaca in curtile satenilor, timp de 9 zile, doar in saptamana Rusaliilor. Vedem cum se „ingoapa” Calusul, in ultima zi de Rusalii si aflam cum se realizeaza testul – cuptorul antic de lut care coace o paine delicioasa.

Braga, testul si Calusul oltenesc deschid, asadar, seria de editii in premiera ale emisiunii „Exclusiv in Romania”. Cristi Tabara si Cristina Soloc ne invita la o calatorie plina de culoare duminica, 25 septembrie, de la 15.30, la TVR 1.