Teatru si Film

„Cantecul copilului care va inalta un zmeu”, premiera studentilor Departamentului de Arta Teatrala Sibiu

Studentii Departamentului de Arta Teatrala din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu prezinta luna aceasta o noua premiera, „Cantecul copilului care va inalta un zmeu”, un spectacol de Mariana Camarasan si Amalia Iorgoiu. Co-productia ULBS cu Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu va avea premiera in zilele de 20 si 21 ianuarie 2022, la Sala CAVAS.
„Cantecul copilului care va inalta un zmeu” este prima colaborare a regizoarelor Mariana Camarasan si Amalia Iorgoiu cu studentii sibieni. In ciuda perioadei dificile pe care o traversam, tinerii care invata actoria la Sibiu si-au dorit sa se reuneasca pentru a crea aceasta productie ce are la baza piesa Dancing at Lughnasa, de Brian Friel. Este o poveste despre iubire, ca toate marile povesti ale lumii, spusa de un mare povestitor. O poveste despre viata, despre noi, despre durere si bucurie, despre identitate si devenire, despre granita trasata intre ce se cade si ce nu se cade, despre impactul pe care schimbarile il au in viata noastra.
Distributia este formata din talentatii studenti-actori: Andrei Dragan, Andreea Todinca, Cristian Iordan, Corina Dogaru, Andrada Oltean, Maria Lelea, Ana Toda, Andra Jurj si Catalin Haiducescu.
Premiera spectacolului este programata pentru zilele de 20 si 21 ianuarie 2022, ora 19:00, la Sala CAVAS, din Bulevardul Victoriei, nr. 10. Accesul publicului se face cu rezervare la numarul de telefon: (0751) 944 508.
Studentii Departamentului de Arta Teatrala din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu joaca si produc spectacole care au participat si au fost distinse cu premii la unele dintre cele mai importante festivaluri de teatru studentesc din Europa si din lume. Proiectele artistice ale departamentului sunt prezentate publicului local si international in Studioul de Teatru al Centrului de Cercetari Avansate in Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS).

Informatii suplimentare despre spectacol

Cantecul copilului care va inalta un zmeu
dupa Dancing at Lughnasa, de Brian Friel, traducere din limba engleza de Violeta Popa

Un spectacol de Mariana Camarasan si Amalia Iorgoiu
Light design: Dorin Parau

Manager proiect: Claudia Maior
Asistent proiect: Violeta Buduleci

Distributia:
MICHAEL – Andrei Dragan
CHRIS – Andreea Todinca
GERRY – Cristian Iordan
KATE – Corina Cojoaca
AGNES – Andrada Oltean
ROSE – Maria Lelea
BECCA – Ana Toda
MAGGIE – Andra Jurj
JACK – Catalin Haiducescu

„Cantecul copilului care va inalta un zmeu” este povestea descoperita in Dancing at Lughnasa – prestigiosul text al lui Brian Friel – premiat cu Oliver Award si cu Tony Award la inceputul anilor nouazeci – o poveste despre tainica iubire care ne leaga, despre identitate si destin.
Michael se intoarce acasa – propria sa memorie, in zilele unor mari schimbari care i-au marcat intreaga familie. Crescut de mama sa si de cele patru surori ale acesteia, intr-un satuc izolat din Irlanda, Michael este lipsit de orice prezenta masculina. La sapte ani isi intalneste pentru prima data tatal, considerat principalul autor al suferintei prin care trece familia. Vizita lui se suprapune cu intoarcerea acasa, dupa douazeci de ani, a unchiului sau mult iubit – misionar umanitar in Africa – eroul familiei.
Viata – viata din interiorul fiecaruia – naste curajul de a trai, si, rand pe rand, se sparg judecati si prejudecati, lasand loc de manifestare iubirii, care alina, care intelege, care iarta, si care vindeca.
Dancing at Lughnasa este o poveste despre iubire, ca toate marile povesti ale lumii. Iar Brian Friel, un mare povestitor, capabil sa ne faca sa auzim cantecul unic si sacru al sufletului, miscarea lui – ca un dans – un dans, cu ochii pe jumatate inchisi, daca i-ai deschide, vraja s-ar risipi. Sa dansezi ca si cand viata insasi in esenta ei, viata cu toate sperantele ei, ar putea sa fie acolo in sunetele linistitoare si-n ritmurile calme si-n miscarile tacute. Sa dansezi ca si cand cuvintele n-ar mai exista pentru ca n-ar mai fi nevoie de ele…

„Cantecul copilului care va inalta un zmeu este transpunerea scenica a continutului cuprins in textul lui Brian Friel – Dancing at Lughnasa, prin filtrul sensibil al unui grup de tineri creatori, aflati poate fara sa stie, in plina putere creatoare. Invocat de personajele acestei povesti, Luth – zeul celtic al soarelui si al cerului, al rodului pamantului, zeul tuturor stiintelor si artelor, al tineretii si al puterii – nu face decat sa deschida o perspectiva importanta asupra sufletului fiecaruia – aflat in setea si foamea de a fi el insusi. Directia in care curgea viata, infloritoare sau traita la limita supravietuirii, urmand aspiratia libertatii si a progresului sau acceptand sacrificiul facut pentru binele celuilalt, ascunde un sens semnificativ, vital, cautat de fiecare om, in propria existenta, dar si in teatru si prin teatru. Este mai mult decat montarea unui text, este parcursul viu in care autorii spectacolului lasa la vedere cautarile si revelatiile lor, bucuria jocului, bucuria de a fi impreuna, in timp ce se confrunta visele lor, dar si cu propriile conditionari, cu neintelegerile, cu orgoliul si cu egoismul care se naste din frica de a nu rata, de a nu pierde ceva esential, de a nu fi afectat de incapacitatea celuilalt de a fi conform asteptarilor personale. Sunt prezente elemente semnificative ale documentarii, dar si modificari ale continutului, dezvoltand povesti aparent secundare pentru a face loc fiecaruia sa existe” – Mariana Camarasan si Amalia Iorgoiu.

Informatii despre autor

Brian Friel dedica piesa autobiografica Dancing at Lughnasa celor cinci femei admirabile din Glenties: mamei sale si surorilor acesteia, care l-au crescut impreuna cu ea. Impactul pe care intreaga opera a autorului o are in lume, in vietile celor ce il citesc, il pun in scena sau intalnesc in teatru – creeaza imaginea unui autor care si-a implinit destinul, daruind semenilor sai valoroasele sale descoperiri facute asupra naturii umane.
Supranumit Cehov irlandez, Brian Friel este nu numai unul dintre cei mai importanti si marcanti autori dramatici, dar si traducatori ai operei cehoviene in limba engleza. El este si autorul unor texte originale care au ca protagonisti personaje cehoviene: Aflerplay ii aduce impreuna in Moscova anilor douazeci pe Sofya Aleksandrovna – Sonia din Unchiul Vanea, si pe Andrei – Andrei Sergeyevich Prozorov din Trei surori.
Brian Friel isi asuma rescrierea unor valoroase opere clasice din literatura universala: Hedda Gabler de Henrik Ibsen, Tati si fii, O luna la tara de Ivan Turgenev, dar mai ales Cehov: Unchiul Vanea, Ursul sau Doamna cu catelul – text dramatizat in Jocul din Ialta. Mai mult decat orice alt gen literar – textul dramatic are o caracteristica unica – devine cu orice noua montare o opera noua ce are un nou autor: fie un dramaturg – cum este si cazul lui Friel, fie regizorul care aduce propria sa perspectiva asupra continutului. Intotdeauna, recunoscut sau nu, spectacolul – opera cea noua – reprezinta o adaptare al carei autor real este intregul grup creator care participa la realizarea acestuia: actori, scenografi, coregrafi, muzicieni, dramaturgi, artisti si personal tehnic.
Dar Brian Friel este dramaturgul care a fost numit vocea universala a spiritului irlandez in cultura universala. Recunoasterea contributiei sale culturale a fost certificata prin importante invitatii de a se asocia unora dintre cele mai prestigioase institutii si astfel, Brian Friel a primit un Doctorat onorific de la Rosary College, River Forest, Illinois si a devenit, pe rand, membru al Academiei Irlandeze de Litere, al Societatii Regale Britanice de Literatura si al Academiei Americane de Arte si Litere. Valoarea operei sale a fost recunoscuta prin acordarea unora dintre cele mai importante distinctii si premii: Laurence Olivier pentru cea mai buna piesa, Evening Standard Award, Premiile New York Drama Critics Circle, pentru cea mai buna piesa straina, Premiile Tony, pentru interpretare si punere in scena, inclusiv pentru cea mai buna piesa.