Teatru si Film

Ce se intampla la Preoteasa ramanea la Preoteasa – galerie foto –

Deschidem „Cutia cu vise” a tinerilor din vremea comunismului intr-un nou episod al seriei „Adevaruri despre trecut”, miercuri, 11 noiembrie, de la ora 22.20, la TVR 1.

Prin anii ’60-’70, cand studentimea a inceput sa ciuleasca urechile cu greu spre Europa si cand muzica era unul din bunurile de consum care iti putea da libertatea pe care altfel n-o aveai, Casa de cultura a studentilor Grigore Preoteasa din Bucuresti era ca un magnet cultural si social. Spre aceasta „Cutie cu vise” isi propun sa ne poarte in aceasta saptamana producatorul Raluca Rogojina si realizatorul Gheorghe Preda, intr-o noua intalnire la „Adevaruri despre trecut”. Cei care vor sa afle cum se distrau tinerii in perioada comunismului, dar si nostalgicii acelor vremuri sunt asteptati in fata micilor ecrane, la TVR 1, miercuri, 11 noiembrie, de la ora 22.20.

La Preoteasa – cum a ramas in istorie, pe scurt, Casa de cultura a studentilor – se faceau cursuri de limbi straine, de dans, de muzica, iar in weekend se tineau seri de discoteca si „ceaiuri dansante”. In salile de spectacol cantau trupe ca Mondial, Rosu si Negru, Sfinx, FFN, Semnal M. Pe langa ei, serile mai erau infierbantate de formatia de muzica usoara a lui Rolf Albricht, cu care canta Margareta Paslaru, de solisti ca Anda Calugareanu, Dan Tufaru, Pompilia Stoian sau Dan Spataru. Nae Lazarescu impreuna cu Nucu Petrescu si alti doi glumeti faceau momente vesele intre cele muzicale, un fel de stand-up comedy in faza incipienta.

Mai tarziu a aparut grupul vocal Song, condus de inimosul Ioan Luchian Mihalea, Teatrul Podul, animat de omul de teatru care a fost Catalin Naum si cineclubul Studfilm condus de Emilian Urse. Dar nu numai atat! In sala de cinema puteau fi vazute filme straine la moda in anii aceia, iar trupele profesioniste de teatru dadeau spectacole la tarife studentesti.

„Intr-un regim care supraveghea si controla la sange viata fiecarui individ, discotecile erau mici teritorii ale libertatii. O libertate cu voie de la partid si securitate, caci programul muzical al discotecilor trebuia verificat si aprobat de organele de ordine. In ciuda rigorii regimului opresiv ceausist, cateva au intrat in folclorul urban. Discoteca Ring de la Costinesti sau cea la la Casa de cultura Grigore Preoteasa din Bucuresti raman inca o amintire frumoasa pentru cei care au trait in acea perioada”, ne spune realizatorul Gheorghe Preda.

Timp de cateva ore petrecute la Preoteasa, tinerii uitau de viata lor searbada si gri si intrau intr-un univers plin de culoare, de veselie, de activitati fascinante, unde interzisul era permis. In episodul „Cutia cu vise” din seria „Adevaruri despre trecut” descoperim ce se intampla, de fapt, la Preoteasa si cat de importanta era aceasta gura de oxigen pentru studentii acelor vremuri. Il urmarim miercuri seara, de la 22:20, la TVR 1.