Evenimente

Cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Elysée marcata in Romania de ambasadorii Germaniei si Frantei

Germania si Franta aniverseaza in 22 ianuarie 2023 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée.
In Romania, ambasadorul Germaniei, Dr. Peer Gebauer, si ambasadoarea Frantei, Laurence Auer, vor marca la randul lor aceasta aniversare in zilele de 19 si 20 ianuarie, printr-o serie de evenimente franco-germane.
In 19 ianuarie, cei doi ambasadori vor deschide oficial Festivalul de film ARTE, care se va desfasura la Bucuresti pana pe 23 ianuarie.
Programul zilei de 20 ianuarie include o discutie politica a acelor doi ambasadori cu reprezentanti de rang inalt din cadrul ministerului roman de Externe, ai Administratiei Prezidentiale si ai Cancelariei Prim-Ministrului. De asemenea, ambasadorii Germaniei si Frantei vor participa la o dezbatere cu elevii liceului francez Anna de Noailles si ai scolii germane Deutsche Schule Bukarest.
Pe de alta parte, cei doi diplomati vor face un schimb inedit de roluri . Astfel, ambasadorul Germaniei va petrece cateva ore cu echipa ambasadei Frantei si viceversa.
„Prin Tratatul de la Elysée, Germania si Franta au stabilit in urma cu 60 de ani un curs istoric. Secolele de conflict au fost inlocuite de stransa noastra prietenie franco-germana, care a oferit impulsuri importante pentru unificarea europeana si pentru dezvoltarea ulterioara a Uniunii Europene. Scopul prieteniei franco-germane este de a apara o Europa puternica si suverana, capabila sa actioneze intr-o lume mai pasnica, bazata pe reguli. Avand in vedere razboiul brutal de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, stim astazi, mai mult ca oricand, cat de importanta este aceasta unitate si solidaritate in Europa. De asemenea, este clar ca Germania si Franta colaboreaza strans cu partenerii europeni si transatlantici in acest sens. Multumim Romaniei pentru rolul sau constructiv si pentru sprijinul important acordat Ucrainei, precum si pentru cooperarea stransa cu Germania si Franta in cadrul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova,” a explicat Dr. Peer Gebauer.
„Dincolo de caracterul sau structural pentru relatiile bilaterale si constructia europeana, Tratatul de la Elysée incurajeaza o cooperare puternica intre Franta si Germania in toate domeniile, in special in ceea ce priveste politica externa, apararea si educatia. La 60 de ani de la semnarea acestui Tratat, revenirea razboiului pe continentul nostru ne indeamna sa colaboram din ce in ce mai strans pentru a face fata unor provocari imense. Impreuna cu toti partenerii nostri continuam sa construim o Europa mai puternica mai suverana, mai unita si mai democratica”, a declarat, la randul sau, Laurence Auer.
La 22 ianuarie 1963, presedintele Charles de Gaulle si cancelarul federal Konrad Adenauer au semnat „Tratatul de cooperare franco-germana”, mai cunoscut sub numele de Tratatul de la Elysée. Acesta reprezinta fundatia stransei prietenii franco-germane, care constituie, de asemenea, o baza importanta pentru dezvoltarea Uniunii Europene. O data cu Tratatul de la Aachen, care a fost semnat de cancelarul federal Angela Merkel si de presedintele Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019, Tratatul de la Elysée a fost actualizat si s-a stabilit cursul viitorului pentru a avansa subiecte importante, cum ar fi digitalizarea, educatia, clima si tehnologiile durabile.
Nota: Puteti folosi aceste fotografii pentru activitatea dumneavoastra de presa, Copyright: Dpa / Picture Alliance / Ambasada Germaniei la Bucuresti
• Presedintele Charles de Gaulle si cancelarul federal Konrad Adenauer semnand Tratatul de la Elysée, 22.01.1963
• Presedintele Emmanuel Macron si cancelarul federal Angela Merkel, precum si cei doi ministri de externe, Jean-Yves Le Drian si Heiko Maas la semnarea Tratului de la Aachen, 22.01.2019
• Ambasadoarea Republicii Franceze in Romania, Laurence Auer, si Ambasadorul Republicii Federale Germania in Romania, Dr. Peer Gebauer, Ianuarie 2023