Comunicate

Cea mai buna canotoare a secolului XX, Elisabeta Lipa, deschide noul sezon „Reteaua de Idoli”

TVR 2 va invita sa incepeti saptamana alaturi de emisiunea in care ne surprind personalitati despre care credeam ca stim totul, „Reteaua de Idoli”. Din 26 septembrie, realizatoarea Irina Pacurariu provoca in fiecare luni, de la ora 20:00, celebritatile la un dialog sincer. Prima editie a sezonului cu numarul opt ia startul alaturi de una dintre cele mai mari campioane pe care le-a avut Romania: Elisabeta Lipa, presedinte al Federatiei Romane de Canotaj si vicepresedinte al COSR. Stiti cum a primit celebra canotoare vestea despre importanta recunoastere a carierei sale? De la TVR… Iar despre momentul respectiv, in care a fost declarata „Cea mai buna canotoare a secolului XX”, Elisabeta Lipa isi aminteste: „Intr-o dimineata de ianuarie, am primit un telefon de la cineva din TVR. Atunci am aflat ca am fost desemnata cea mai buna canotoare de la razboi incoace”.
Elisabeta Lipa a inceput sa practice sportul de performanta in anii de liceu (1980), efort sustinut de familie, care a incurajat-o sa-si stabileasca domiciliul in Capitala si sa-si exploateze pasiunea pentru ambarcatiunile profesioniste.
„A fost de 25 de ori campioana nationala si, legitimata initial la clubul Olimpia Bucuresti, se transfera apoi la Dinamo Bucuresti, club pe care ajunge sa il si conduca o perioada si unde a fost realizat si interviul pentru „Reteaua de Idoli”. Elisabeta Lipa a participat la sase editii consecutive ale Jocurilor Olimpice, reusind sa-si inscrie in palmares opt medalii. In anul 2000 a fost desemnata de Federatia Internationala de Canotaj „Cea mai buna canotoare din lume”. Despre cariera ei de sportiva, vacantele cu fiul ei pe care le-a scarificat pentru cantonamente si exceptiile pe care medaliile din canotaj continua sa le aduca in prezentul sportului romanesc. Discutia debuteaza de la realitatea pe care suntem tentati sa o evitam: desi cele mai multe medalii din ultimii ani vin din acest sport, Romania nu poate organiza nicio competitie oficiala pentru ca nu s-a reusit, nici in 30 de ani de democratie, realizarea unei piste olimpice de canotaj”, spune Irina Pacurariu.

Din 26 septembrie, Irina Pacurariu ne invita sa urmarim un nou sezon „Reteaua de idoli”, editii in care vom cunoaste personalitati diverse cu fapte, amintiri si povesti de viata nedezvaluite pana acum. Actorul Cuzin Toma ne va explica de ce a inceput „Film in sat”, proiectul care a pornit de la dorinta de a intoarce comunitatii de unde a plecat din experienta acumulata in ceea ce se numeste cultura. Il vom redescoperi si pe scriitorul Mircea Cartarescu, desemnat castigatorul premiului FIL, un important premiu acordat in Mexic. Pentru a primi aceasta recunoastere, Mircea Cartarescu a fost ales dintre 80 de candidaturi in sapte limbi „pentru proza sa imaginativa si orbitoare”, dupa cum a spus Saez Delgado la o conferinta de presa in orasul mexican Guadalajara. Adi Despot, artistul care a declarat in repetate randuri „nu ma simt acasa in show-business, dar asta cred ca se vede” va vorbi la „Reteaua de Idoli” despre tragedia Colectiv, la care a fost martor. Dupa 7 ani, solistul formatiei „Vita de vie” face un emotionant si coplesitor exercitiu de sinceritate.
Emisiunea „Reteaua de Idoli” se difuzeaza la TVR 2 in fiecare luni, de la ora 20:00 (in reluare vinerea, de la ora 22:00).