Teatru si Film

Cinci premiere la TNRS, dupa incheierea FITS

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu pregateste cinci premiere! Silviu Purcarete, Andriy Zholdak, Andrei si Andreea Grosu, Hunor Horvath si Bogdan Saratean semneaza regia spectacolelor

Odata cu finalizarea editiei 2022 a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) a inceput pregatirile pentru cele cinci premiere pe care le va prezenta in perioada urmatoare. Regia spectacolelor este semnata de Silviu Purcarete, Andriy Zholdak, Andrei si Andreea Grosu, Hunor Horvath si Bogdan Saratean.
Silviu Purcarete lucreaza la o noua creatie pentru Nationalul sibian, productie in care revine pe scena si Constantin Chiriac, directorul TNRS si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), alaturi de 20 de actori ai Teatrului din Sibiu. Productia are ca tema Poezia ca Spectacol, spectacolul poeziei.
Cea de-a doua premiera din perioada urmatoare este „MASS”, de Fran Kranz, in regia lui Andrei si Andreea Grosu, o coproductie TNRS si Unteatru, care va avea premiera atat la Sibiu, cat si la Bucuresti.
„Oleanna”, de David Mamet, in regia lui Bogdan Saratean si „Cameristele“, de Jean Genet, regia Hunor Horvath, spectacol al Sectiei Germane a TNRS, sunt deja in lucru.
Regizorul ucrainean Andriy Zholdak se afla la Sibiu, unde pregateste spectacolul „Romeo si Julieta”, dupa William Shakespeare, cu o distributie formata din actori ai TNRS.
„Am finalizat cea de-a 29-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu si am reusit o performanta fara precedent fata de editiile anterioare, iar marea bucurie pentru noi a fost reactia publicului. In acelasi timp, continuam cu reprezentatiile „Faust”, care se joaca cu sala plina in acest sfarsit de saptamana. Tot astazi, prezentam spectacolul de Gala al Aleii Celebritatilor, pe care va invitam sa il urmariti incepand cu ora 21:00, la TVR. Ma voi afla in aceasta seara la „Faust”, la Fabrica de Cultura, pentru a vedea inceputul spectacolului si felul in care spectatorii se bucura de acest miracol care se desfasoara la Fabrica de Cultura, pe care asteptam sa o aducem in patrimoniul Primariei Municipiului Sibiu, in asa fel incat sa putem dezvolta un program european pentru reabilitarea tuturor spatiilor. Este o mare bucurie ca se lucreaza pe toate fronturile, atat la Sectia romana, cat si la Sectia germana, dar si tinerii de la Universitate. Indiferent de micile greutati trecatoare, frumusetea, miracolul si creatia sunt ratiunea noastra de a fi. Rostul nostru este in A DARUI! Dragii nostri spectatori, chiar va iubim!” – a declarat Constantin Chiriac, directorul general al TNRS si presedintele FITS.

FITS – editie fara precedent

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu este organizatorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, eveniment al carui principal finantator este Primaria Municipiului Sibiu.
Editia din acest a FITS a adus la Sibiu peste 800 de evenimente, in 80 de spatii de joc, cu 3500 de artisti din 75 de tari ale lumii. S-a inregistrat o medie de 85000 de spectatori pe zi, au fost distribuite 1000 de abonamente pentru programul online al Festivalului, catre militarii NATO din Romania si din intreaga lumea, iar in cadrul Platformei Doctorale, au fost prezente 42 de universitati.
Si la nivel logistic, organizarea FITS 2022 a reprezentat o performanta. A fost amenajat un spatiu pentru echipamentele tehnice de 750 mp la Fabrica de Cultura, au fost utilizate cinci tir-uri de echipament si peste 20 de autovehicule de 3,5 t, peste 5000 ml de cabluri, peste 800 de proiectoare de teatru, au fost angrenati in organizare peste 70 de tehnicieni sunet, lumini, video si alpinisti utilitari, au fost folosite peste 60 000 kg de contragreutati in spectacolele outdoor.
Festivalul International de Teatru de la Sibiu s-a desfasurat in perioada 24 iunie – 3 iulie 2022 si a avut tema Frumusete.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/07/photo-credit-Andrei-Runcanu-8-1.jpg