Comunicate Psihologie

Cine este Auditiv-Digitalul? Ne poate face rau?

Persoanele ce fac parte din sistemul auditiv-digital sunt caracterizate de nevoia de a gasi un sens al lucrurilor, al situatiilor si de nevoia de a intelege. Sunt persoane preponderant rationale, logice si structurate in gandire, care dezvolta un dialog interior extrem de accentuat. Acestea poarta conversatii interioare cu ei insisi si conversatii imaginare cu diverse persoane spunandu-le ce a ramas nespus, intrebandu-le diverse si „primind” raspuns.
Potrivit cunoscutului psiholog Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), auditiv digitalul adesea se intampla sa creada ca au vorbit deja cu o persoana, ca au facut deja o actiune in timp ce toate acestea se intampla doar in imaginatia lor. Invata prin asezarea mentala a lucrurilor, sunt mai putin spontani deoarece le place sa gandeasca mult, sa se bazeze pe logica, pe fapte si pe cifre in luarea unei decizii. Memoreaza pe secvente, pasi, proceduri.

Cum recunosti un Auditiv-Digital?
Privit din punct de vedere al limbajului corpului, persoanele din aceasta categorie tind sa adopte caracteristici date de sistemul secundar de reprezentare. Totusi, majoritatea pot fi definiti de o rigiditate corporala evidenta, tensiune musculara accentuata si dureri de articulatii sau de musculatura.
“Nu este insa un reper fix, fiind destul de maleabili si influentati de restul sistemelor de reprezentare. Singura exceptie poate aparea atunci cand diferenta dintre nivelul de manifestare a AD fata de celelalte sisteme este semnificativ mai mare. In ceea ce priveste limbajul folosit de persoanele AD, putem observa cuvinte precum: proces, gandire, logica, decizie, motivatie, credinta, etc. La nivel de verbe folosite, cel mai des ii putem auzi spunand ca se gandesc, ca invata, cred, considera, se informeaza. Deci, practic, tot ce tine de descrierea unui proces cognitiv, de gandire, se va regasi in limbajul unui AD. La nivelul expresiilor folosite, pastreaza acelasi tipar care „ii da de gol”, privitor la ganduri, cognitii, analiza, etc.: „sa ramanem constienti ca”, „inteleg ca stii ca”, „am decis ca”, „experienta de viata”, „am credinta ca”, etc.”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Ce ii deranjeaza pe Auditiv-Digitali?
Mai mult, specialistul afirma ca auditiv-digitalii sunt persoane care au o activitate mentala foarte pronuntata. Astfel, exista o serie de lucruri care pot fi extrem de deranjante pentru ei.
“Un lucru deranjant poate fi viteza redusa a unei conversatii. Persoanele cu AD ridicat sunt, in general, persoane care gandesc mult, la multe si foarte rapid. Se pot plictisi extrem de repede daca discursul interlocutorului este lent. Al doilea lucru care ii scoate din pepeni este o discutie fara sens. Cum am zis, persoanele AD sunt genul de oameni care se bazeaza pe logica, ratiune, structura, strategii. Orice discutie abstracta, fara fapte clare sau fara dovezi le poata provoca frustrare sau lipsa de interes. Se pot trezi in conflicte foarte des, pentru ca uita sa spuna ce au gandit. Acesta este un lucru extrem de deranjant pentru un AD, pentru ca, in mintea sa, a avut deja conversatia, a pus deja intrebarea, a dat deja directivele. Astfel ca, odata ce este intrebat despre ceva ce are impresia ca a trait deja – ruland deja in mintea sa conversatia de mai multe ori – se poate infuria sau simti neascultat”, declara psihologul Andra Tanasescu.
Totodata, orice discutie despre emotii, traire, spiritualitate sau un subiect lipsit de dovezi concrete si logica ii poate crea disconfort. Pentru ca multe dintre aceste lucruri nu au o definitie clara, logica, analitica, simpla „presiune” – reala sau nu – de a spune ce simt, de a participa la o conferinta despre spiritualitate, le poate da o senzatie de disconfort, plictiseala, frustrare sau tensiune.
“Vorba multa, fara scop. Este un alt aspect care le provoaca o stare neplacuta. Faptul ca vorbesc in gol, fara sens sau ca pur si simplu, discutia in sine nu are nici o logica, ii poate obosi foarte mult. Din ce motiv? Pentru ca, voluntar sau nu, vom cauta sa dea sens experientei, informatiei si sa o codifice pe „limba lor”. Acest lucru le poate epuiza foarte multa energie si resurse interioare. O frustrare foarte mare pe care o pot simti este presiunea din partea altora de a simti, asa cum o fac ei. Desi cu totii avem impresia ca altii traiesc ca noi sau ca o persoana rationala este rece si deconectata de la emotii, adevarul este altul. O persoana rationala poate simti emotiile, insa le priveste dintr-un punct detasat, astfel incat sa le poata face fata. Este o strategie pe care multe persoane o adopta, constient sau nu, pentru a gestiona cat mai usor trairea emotionala”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).
Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa, este Psiholog, Coach Wing Wave, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, cu specializari in terapia de cuplu si familie, dans terapie, somato-terapie, NLP si lucrul cu proiectiile sinelui. Si-a propus ca prin ceea ce face sa aduca in viata fiecarei persoane cu care lucreaza un plus de constientizare, cunoastere si incredere in propriile forte. Obiectivul ei este sa ofere cat mai multe din experienta ei, atat personala cat si profesionala, astfel incat sa produca schimbari semnificative in vietile celorlalti.