Comunicate

Claudiu Bleont, un om senin si viu, care „incearca sa-si reactiveze constant copilul din el”

O noua editie „Nocturne” la TVR 1, un nou invitat: actorul Claudiu Bleont, alaturi de care ne amintim de vremuri mai rele sau mai bune si rasfoim pagini de viata, cu intamplari rascolitoare, dar si revelatoare. Joi, 16 decembrie, ora 23:00.

Incercam sa descoperim surse de lumina, de aceea in studioul „Nocturnelor” poposeste, in aceasta saptamana, actorul Claudiu Bleont. Marina Constantinescu ne da intalnire la TVR 1, joi, 16 decembrie, ora 23:00.

„Suntem un amestec de ordine si dezordine, lumina si intuneric”, spune actorul Claudiu Bleont, care ne-a delectat de-a lungul anilor cu zeci de roluri memorabile in teatru sau film. Ne bucuram in continuare de prezenta sa pe scenele marilor teatre bucurestene, dar si ale celor din tara ori strainatate.

Si pentru ca suntem in luna in care numaram 32 de ani de la Revolutia Romana, la „Noctune”, Claudiu Bleont ne povesteste cum a trait si ce a insemnat pentru el punctul de cotitura din istoria recenta a Romaniei. Revolutia l-a prins in turneu. A fost rechemat la Petrosani, unde isi facea stagiatura, iar acolo a aflat ce se intampla in Romania in decembrie 1989. La editia „Nocturne” de joi, 16 decembrie, alaturi de invitatul Marinei Constantinescu ne amintim si despre comunism, despre ratia de viata pe care o primeau romanii. Claudiu Bleont nu a uitat niciodata frigul indurat in acea perioada, cand, in turnee fiind, ajungea sa fie cazat in camere inghetate de hotel. Alte intamplari rascolitoare vom asculta la „Nocturne”, pe TVR 1.

Nu se astepta sa cada regimul comunist, avea 31 de ani pe atunci, dar a simtit profund acea mare schimbare: „A fost ca o despielitare dintr-un Ev Mediu”, marturiseste actorul. Cum au putut sa traiasca si sa se exprime atunci artistii, actorii, oamenii de cultura in general? Care a fost solutia libertatii in vremuri intunecate? Tot invitatul Marinei Constantinescu raspunde: „Pana in anii ’90, oamenii s-au salvat prin cultura”.

Ce inseamna pentru actorul Claudiu Bleont teatrul, filmul, o viata inchinata scenei, vom afla mai multe joi seara, la „Nocturne”, de la TVR 1. Un lucru e sigur, marturiseste invitatul: „Prin teatru, am scos la iveala rebelul din mine, care a fost anihilat de rigoarea liceului german si a anilor de scrima”…

Farmecul dialogurilor „Nocturne” ne cuprinde in fiecare joi, ora 23:00, la TVR 1. Mari personalitati ale teatrului, filmului si muzicii clasice vin in casele noastre. Actorii Emilia Popescu, Marcel Iures, Horatiu Malaele, Dan Chisu, compozitorul si cantautorul Nicu Alifantis, pianistul Dan Grigore s-au numarat printre invitatii Marinei Constantinescu in noul sezon „Nocturne”.