Statistic vorbind, avem un antreprenor roman la opt persoane active. Este Romania prinsa oare in mirajul antreprenoriatului? Un nou Silicon Valley al Europei?
Cu o cariera inceputa la 19 ani in corporatii pentru ca 7 ani mai tarziu sa lanseze primul business la 26 de ani, Bianca Tudor, aniverseaza 14 ani de business la 33 de ani si vine cu o lectie asumata despre antreprenoriat.
Peste 1,3 milioane de oameni activeaza, in prezent, in economia romaneasca, in calitate de actionari la o firma, mai multi cu aproape 50.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata un studiu realizat de Frames si TrainYourBrain.
Potrivit datelor statistice, cele 914.415 firme aflate in activitate (fara firme in insolventa, faliment, lichidare etc.) aveau in total 1.345.137 de actionari, la finalul primelor 10 luni din 2018.
Analiza arata, totodata ca, fata de 2013, numarul actionarilor a crescut cu 216.247, un semn ca tot mai multi romani au decis sa se implice in afaceri in acesti ani.
Asadar, statistic vorbind, avem un antreprenor roman la opt persoane active. Ce nu se vorbeste insa despre antreprenoriat?
14 lectii de business in 14 ani de business
1. NU este niciodata prea devreme sau prea tarziu sa faci antreprenoriat insa “recomand sa faci cel putin 1-2 ani voluntariat sau internship in domeniul in care doresti sa incepi. Sau sa lucrezi in paralel cu o alta sursa de venit o perioada pana te stabilizezi”, declara Bianca Tudor fondator & CEO al Elite Business Women Club.
2. NU exista afaceri sau parteneriate fara contract. “Afacerile nu se fac pe principiul suntem prieteni… Daca vrei sa ai un model de business sanatos si de lunga durata: sa te asiguri ca intelegi ce oferi si ce primesti intr-o asociere sau parteneriat chiar si cu cel mai bun prieten. Setarea de roluri, job description, livrabile si evaluare, procesul de luare a deciziilor, sunt obligatorii la inceput de drum. Sa nu uiti de modul in care se impart cheltuieli in firma si cine le acopera. Primul meu business a ajuns in totalitate la investitorul pe care l-am primit in afacerea mea, pentru ca nu am setat in scris modelul de colaborare de la inceput”, explica antreprenorul.
3. Echipa – poate sa te urce sau poate sa te “ingroape”. “Am trecut prin ambele variante. Ambele m-i le asum in totalitate. Nu exista business fara oameni de calitate langa tine, fara implicarea lor si fara respect de ambele parti. Suntem intr-un continuu proces de evolutie si este posibil ca oamenii de langa tine sa nu poata fii cu tine la next levels ale afacerii tale. Sunt oamenii pe care nu-i concediezi cei care iti pun afacerea in pericol. Si mai ales oamenii in care nu investesti sa creasca. Coaching si training sunt doua instrumente care ar trebuie sa fie bugetate in TOATE companiile indiferent de marimea lor. Am testat ambele variante, aceea in care am facut totul singura, aceea in care am avut o echipa mare pentru un business de nisa, varianta cea mai buna este sa ai langa tine oamenii care sunt in acelasi context de viata profesionala ca si tine- de ex: vor sa creasca profesional, sau sa-si dezvolte afacerile”, declara Bianca Tudor
4. NU sistemul si educatia din Romania sunt problema ci mentalitatea noastra si cum investim in MINDSET-ul nostru sau dezvoltarea noastra personala. “Ieri am moderat TORINO Fashion WEEK, cu Organizatii din Serbia, Dubai, Azerbaijan, Italia. Mai mult, am avut ocazia sa fiu in Paneluri cu oameni de afaceri si presedinti de tara iar modelul nostru de business la EBW a fost ales ca buna practica pe Europa. Am crescut in scolile din Romania. Diferenta a facut-o investitia in a crea o mentalitate de Invingator si nu este un motto american. Avem atat de inradacinat obiceiul de a ne lamenta, devaloriza si a ne focusa pe ce NU merge”, explica Bianca Tudor.
5. Disciplina, Perseverenta, Rezilienta si Sacrificiu – DPRS este codul de SUCCES pentru un ANTREPRENOR. “In 14 ani de business si sport zilnic, stiu ca Disciplina si Perseverenta de a continua si a LIVRA chiar si atunci cand nu sunt la 100%, uneori nici la 50%, m-au mentinut in business in perioadele de CRIZA. Rezilienta ajuta in iernile din business. Atunci cand conturile sunt aproape de ZERO, cand produsul sau serviciul X nu se vinde , cand timp de 1-2 -3 ani nu vezi schimbari majore, cand oamenii apropiati pleaca cu clienti si baze de date sau copy paste al afacerii”, este de parere antreprenorul.
6. Afacerea inseamna BANI – “Da, este pasiune, sunt oameni implicati si ratiunea este influentata de emotional, insa la final de zi, de trimestru , de an, trebuie sa fii profitabil. Majoritatea afacerilor din Romania sunt sub 100.000 euro cifra de afaceri. Spun asta pentru ca inca ne este greu sa vorbim despre bani. Mai ales ca femei in afaceri evitam cat de mult putem discutiile despre “banuti”, crede specialistul
7. Modelul tau de Business va reprezenta BUSOLA ta. “De cateva luni lucrez la Planuri de Afaceri pentru companiile inscrise la DUBAI Round Table – unde companiile antreprenoriale pitch-uiesc in fata investitorilor pentru finantare. O mare parte din antreprenori nu au Plan de Business structurat, insa produsul lor este cel mai bun
Produs, Piata, Diferentiator, Costuri de Produs, Proiectii Financiare, Obiective de Business, Timeline de Implementare , Echipa de Implementare- un minim de informatii pe care sa le ai despre afacerea ta”, afirma Bianca Tudor.
8. Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic. “Oamenii fac afaceri cu oameni cu care empatizeaza, rezoneaza sau identifica valori comune. Daca facem downsize vom vedea ca toate relatiile de business au inceput de aici- de la o conexiune intre doi oameni care reprezinta un business. Iti amintesti un meeting in care ti-a placut poate produsul dar nu ai rezonat cu omul si nu ai incheiat contractul? Sigur ca da! Astfel ca inainte de a prezenta produsul, povesteste cine esti, cum ai inceput, care este De Ce ul Tau si un obiectiv pe termen lung. Ulterior vei trece la prezentarea de companie, produs/serviciu”, declara antreprenorul.
9. Actiunea masiva sau trail and error este solutia pentru anxietatea in afaceri. Incearca diverse metode, da-le timp, cere feedback de la clienti sau potentiali clienti si ulterior lanseaza produse/servicii sau linii noi de business.
10. Intotdeauna pare imposibil pana cand este realizat de catre cineva. “Oamenii vor proiecta limitarile lor asupra ta, involuntar desigur. Asigurati-va ca aveti in vedere acest detaliu atunci cand solicitati sfaturi de la prieteni, familie sau Facebook. Daca planul A nu functioneaza, exista inca cel putin 30 de alte optiuni. Metoda Google spune ca 40% din obiectul nu vor fi indeplinite, astfel incat sa nu te sperii daca nu reusesc o parte dintre obiectivele tale. doar 1% din oameni sunt dornici sa faca lucrurile sa se intample indiferent de provocari, de sacrificii sau de resursele disponibile”, spune specialistul.
11. Sa ceri de la ceilalti performanta, implicare, loialitate, nu este suficient, TU trebuie sa faci asta primul. Leading by example este noua dimensiune a leadership-ului secolulul 21. De aceea nu reusim sa tinem oamenii aproape pe termen lung, pentru ca oamenii ”modeleaza“ Liderul.
12. Copy-paste este un semn bun ca tot ceea ce faci este valoros si dicteaza trendul. “Suntem datori sa evoluam, asadar este minunat sa fii copiat! Am avut experienta de a prezenta proiectul nostru in forumuri de afaceri si ulterior sa le vedem implementate de partenerii de proiect. Sau sa identificam stilul nostru de comunicare pe alte site-uri sau retele de socializare ale colegilor de breasla”, afirma specialistul.
13. WELLBEING nu este un TREND este un ADEVAR si un MUST-HAVE pentru orice antreprenor. “Daca nu esti sanatos fizic, emotional si mental, NU vei putea crea nimic. Energia este moneda de schimb in orice, nu banii. Orice faci are le baza energia investita. Eu practic zilnic sport, meditatie si am o alimentatie sanatoasa. Imi asum si derapaje in perioade de varf insa nu mai mult de 1-2 saptamani de haos”, crede specialistul.
14. Unitatea este lectia data de pandemie. “O lectie invatata cu greu pentru ca este impotriva curentului si a societatii bazate pe “individualism” si nu pe unitate sau reciprocitate: Reusesti sa pastrezi doar ceea ce oferi, Universul functioneaza cu legea compensatiei, daca oferi fara atasament fata de actul in sine sau persoana careia ii oferi sau de rezultat, vei primi inzecit. Dar din dar se face rai, vorba romanului. Noi la EBW am vorbit si actionat intotdeauna in spiritul colaborarii ca baza a modelului de business. Asa am reusit chiar si in pandemie sa livram evenimente locale & internationale. Am lansat Russia, Serbia si Africa (25 Noiembrie). Am creat divizia de Investitori si pregatim Dubai Round Table in 16-18 Ianuarie 2022, unde companiile vor pitch-ui pentru investitii prin investitori privati, fonduri de la 10.000 euro la 1 milion euro”, conchide Bianca Tudor.
Invitatie la brainstorming
Asadar sarbatoresc 14 ani de business cu 14 zile in care voi ajuta companiile din mediul de afaceri romanesc cu un Plan de Business Development la cheie.
Te invit la o sesiune de brainstorming pentru Planul tau de Business
Imi doresc ca aceste sesiuni de Brainstorming, complimentary, sa ofere idei autentice si validate de mine in cei 14 ani de cariera la nivel local si international si sa fie un tribut pentru toti oamenii frumosi care au iesit in calea mea si mi-au fost lumina atunci cand am avut nevoie.
Adauga comentariu