Teatru si Film

Constantin Chiriac, laureat al Premiilor Nationale Negruzzi

Constantin Chiriac, directorul Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu, laureat al Premiilor Nationale Negruzzi 2020, a primit la Iasi aceasta importanta distinctie cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2021. Cea de-a V-a editie, din anul 2020, a Premiilor Nationale Negruzzi, nu a putut include festivitatea acordarii distinctiilor, motiv pentru care, anul acesta, a avut loc o dubla premiere – fiind invitati si premiatii de anul trecut, Constantin Chiriac – fondator al Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Dr Leon Danaila – specialist neurochirurg din Iasi si Matei Visniec – dramaturg, poet si jurnalist roman, activ in Franta.
Premiile Nationale Negruzzi este evenimentul cultural care elogiaza anual excelenta, fiind dedicat celor care, prin generozitatea, daruirea si talentul lor, si-au pus amprenta asupra societatii romanesti.
Oltita Cintec, director artistic al Teatrului „Luceafarul” din Iasi a prezentat Laudatio pentru Constantin Chiriac.
„Prin tot ceea ce face, Constantin Chiriac daruieste, atat in arta scenica, atat in felul in care intelege managementul cultural, cat si in felul in care intelege sa transmita experienta si expertiza domniei sale noilor generatii la Universitate. A darui il defineste pe Constantin Chiriac. A reinventa mereu o arta care exista de milenii, dar care, iata, isi dovedeste de fiecare data vigoarea si originalitatea”, a apreciat Oltita Cintec, vorbind despre activitatea artistica, manageriala si academica a lui Constantin Chiriac.
„Premiile Nationale Negruzzi sunt ale unei familii care are o continuitate de 200 de ani si care a marcat istoria orasului Iasi ca nicio alta familie, fiind – de la primar la ctitor de liceu, de scoli, de librarii, de spitale, de parcuri. Ce lucru extraordinar, sa lasi peste timp civilizatie si dorinta de a construi, de a lumina, de a aduce civilitate! Va multumim ca ne-ati dat posibilitatea, gratie acestor premii, sa descoperim frumusetea naucitoare a vietii”, a declarat Constantin Chiriac.
Laureatii Premiilor Nationale Negruzzi pentru anul 2021 au fost George Banu – teatrolog si profesor universitar roman stabilit la Paris, Ion Hadarca – poet si traducator din Chisinau, Dragos Patrascu, grafician iesean, Andrei Plesu – scriitor si eseist, estetician si istoric al artei, stilist al limbii romane.
Evenimentul este organizat de descendentii familiei Negruzzi, alaturi de Editura Junimea Iasi – Revista SCRIPTOR, Societatea Culturala „Junimea ’90”, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu”, Domeniile Hermezi-Prut, TVR Iasi si Radio Romania Iasi – in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Iasi, Colegiul National „Costache Negruzzi” si Muzeul National al Literaturii Romane Iasi.