Comunicate

Cristi Tabara ne invita pe Taramul Tuberozelor. Duminica, la „Exclusiv in Romania”

O dupa-amiaza cu parfum de tuberoze – aceasta este propunerea echipei „Exclusiv in Romania” pentru prima duminica din octombrie. Muzica, istoria si gastronomia sasilor, intr-o editie de sarbatoare, pe 2 octombrie, de la ora 15:30, la TVR 1.

Cat toamna e inca blanda, Cristi Tabara ne propune o calatorie – chiar si prin intermediul micului ecran – spre un loc cu parfum unic: Taramul Tuberozelor. Petrecem in inima tarii la un festival „Exclusiv in Romania”, care ne aduce muzica buna, povesti frumoase si culoare, pe 2 octombrie, de la 15:30, la TVR 1.

Taramul Tuberozelor nu e un tinut din basme. El exista, chiar in Romania, in apropiere de Sighisoara, iar momentul cel mai prielnic pentru a ajunge acolo, mai exact in comuna Hoghilag, este Sarbatoarea Tuberozelor. Un festival aparte, poate si prin faptul ca se desfasoara partial chiar in gradinile personajelor lui centrale: cultivatorii florilor. Acolo poposeste echipa „Exclusiv in Romania” in editia din aceasta duminica a emisiunii de la TVR 1.

Dar nu numai despre tuberoze va fi vorba in acest episod; festivalul de la Hoghilag ne aduce si muzica buna, ne dezvaluie lucruri noi despre istoria sasilor din satele comunei si ne face cunostinta cu tinerii inimosi, care pun umarul – la propriu – la salvarea patrimoniului. „Ambulanta pentru monumente” este proiectul ingenios care ii reuneste in acest scop deopotriva pe studenti si pe antreprenorii din domeniu, proiect finantat in mare masura de The Prince’s Foundation – fundatia patronata pana acum de Regele Charles al III-lea.

Nu va lipsi nici obisnuita reteta, de data aceasta – cum altfel? – saseasca. Dar nu aprindem cuptorul inainte de a face o drumetie la Angofa, destinatia multor cercetatori din lumea larga, veniti sa studieze biodiversitatea unica din zona colinelor Transilvaniei. Iar dupa ce vom afla ce inseamna turismul stiintific, vom face si o scurta oprire la Malancrav, unde se afla biserica evanghelica cu cea mai mare fresca in stil gotic din Transilvania, intr-o comunitate saseasca inca vie.

In final, daca drumurile ne fac pofta de ceva bun, gustam si faimosul lichiu de la Hoghilag. Ce inseamna si cum se pregateste? Aflam duminica, pe 2 octombrie, de la ora 15:30, la TVR 1, din episodul 2 al noului sezon „Exclusiv in Romania”. Emisiunea se vede si la TVR International, tot duminica, la 17:20.