Intoarcerea la scoala dupa cateva saptamani de vacanta nu este niciodata usoara, dar nu doar copiii se lupta cu acest lucru. Si pentru parinti poate fi dificil, multi experimentand in aceasta perioada emotii variate, de la tensiune, tristete pana la anxietate si stres.
Daca gandul ca incepe scoala iti provoaca tensiuni interioare, nu esti singur/a. In acest moment, mii de parinti din tara se intreaba: “Cum voi reusi sa imi trezesc copilul la timp, sa-l fac sa-si faca temele si sa ma asigur ca va evita problemele in acest an?”
Din fericire, pregatirea adecvata cu cateva zile inainte poate face tranzitia la rutina normala scolara mult mai putin coplesitoare atat pentru parinti, cat si pentru copii. Iata cateva sfaturi utile pentru intoarcerea la scoala care vor face tranzitia mai usoara, oferite de Angela Nutu, psihoterapeut si coach.
Incurajeaza copilul sa-si stabileasca obiective si sa-si asume responsabilitati
Incurajarea copilului sa-si stabileasca obiective si sa-si asume responsabilitati pentru noul an scolar este o modalitate excelenta de a-l pune intr-un cadru mental potrivit. Un copil care participa la stabilirea obiectivelor de invatare este mai motivat sa ia scoala mai in serios.
Desigur, asta va depinde de varsta copilului tau, deoarece un copil prescolar nu va putea sa preia atat de multe responsabilitati ca unul care merge la scoala primara sa gimnaziala. Dar chiar si copiii mai mici pot avea obiective simple la care sa se concentreze, chiar daca este vorba doar despre a-si pregati ghiozdanul inainte de culcare in fiecare seara.
Adaptarea la rutina cu cateva zile mai devreme
In timpul vacantelor, programul este de obicei mai relaxat, iar copiii se obisnuiesc sa mearga la culcare si sa se trezeasca mai tarziu, ceea ce este unul dintre lucrurile care pot face primele zile de scoala dificile. Poate ajuta sa incepi putin mai devreme rutina, astfel incat toata lumea sa fie obisnuita deja sa se trezeasca la timp pana cand incepe scoala.
Copiii sunt foarte sensibili la rutine. Daca adormirea la timp devine o problema dupa prea multe nopti de vacanta, poti incerca sa impui o regula in care copilul sa nu aiba acces la dispozitive electronice cu o ora inainte de culcare.
Interesul tau pentru programa scolara
Daca doresti sa-ti ajuti copilul sa-si stabileasca obiective de invatare potrivite, este important sa te implici in curriculumul lor si sa fii informat in legatura cu ceea ce va invata si ce competente are nevoie sa dobandeasca.
Majoritatea copiilor se confrunta cu un anumit nivel de stres sau anxietate legat de scoala. Studiile arata ca 53% dintre parinti afirma ca temele reprezinta principalul factor de stres pentru copiii lor. Dar atunci cand parintii sunt constienti de ceea ce vor invata copiii lor, sunt mai bine pregatiti sa ofere sprijin si sa gestioneze acest stres.
Fii organizat/a
Cu cat esti mai organizat/a, cu atat primele dimineti dupa intoarcerea la scoala vor fi mai usoare, asa ca fa-ti timp sa-ti planifici rutina de dimineata in avans. Acest lucru poate include sa stabilesti ora la care trebuie sa te trezesti, ce vei pregati pentru micul dejun si sa-ti pregatesti cateva tinute din seara precedenta.
Bucura-te de acest moment
Zilele de scoala nu pot fi la fel de interesante ca vacantele, dar asta nu inseamna ca nu poti transforma si acest moment intr-unul distractiv pentru copilul tau. Puteti faceimpreuna cumparaturile pentru noile articole scolare si iti poti lasa copilul sa-si aleaga propriile pixuri, caiete si alte rechizite. Asta ii va trezi trezi entuziasmul pentru intoarcerea la scoala.
“Insa poate cel mai important, copiii sunt adesea rapizi in a observa atitudinile noastre fata de lucruri si evenimente, asa ca incearca sa vorbesti pozitiv despre scoala si sa subliniezi aspectele pozitive ale revenirii la programul scolar, cum ar fi prietenii si profesorii sau lucrurile interesante pe care vor avea ocazia sa le invete.” concluzioneaza Angela Nutu.
Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si Psihoterapeut.
Adauga comentariu