Teatru si Film

Dame Helen Mirren este „The Queen” in filmul de vineri, la TVR 1 – foto –

Vineri, 25 septembrie, ora 21:10, la TVR 1, o vedem pe actrita britanica Helen Mirren in rolul Reginei Elizabeth II, in filmul „Regina” (The Queen, 2006), rol care i-a adus primul Oscar din cariera si Globul de Aur pentru cea mai buna actrita, precum si multe alte premii.

La cei 75 de ani ai sai, Helen Mirren ramane regina actoriei. Helen Mirren a fost numita in 2003, Dame Commander al Ordinului Imperiului Britanic pentru aportul sau in domeniul cinematografiei si teatrului. Si, desi a marturisit ca nu a fost neaparat educata in spirit monarhist, ba din contra, actrita a purtat numeroase coroane de-a lungul cariei sale. Este singura actrita care a care a jucat atat rolul Reginei Elizabeth I (in Elizabeth I, 2005), cat si pe cel al Reginei Elizabeth II (The Queen, 2006), dar a interpretat roluri de regina in nu mai putin de sase filme: The Queen (2006), Elizabeth I (2005), The Prince of Egypt (1998), The Snow Queen (1995), The Madness of King George (1994) si Caligula (1979). Pentru cele doua productii in care le portretizeaza pe Elizabeth I si Elizabeth II a primit nu mai putin de 29 de premii importante de film, toate cele mai importante din lume, precum si alte trei nominalizari.

„Nu am plans cand am primit premiul Oscar pe scena (pentru The Queen, 2006), dar am plans cand am fost aplaudata de cei care ajutau la caratul bagajelor pe Aeroportul Heathrow. Aveam Oscarul in geanta, asa ca l-am scos sa il arat. Am fost cam nerusinata, dar ei au fost fost foarte fericiti”, povesteste actrita pe care o vom vedea vineri, 25 septembrie, ora 21:10, la TVR 1 in rolul Reginei Elizabeth, chiar in multipremiata productie The Queen (Regatul Unit – SUA – Franta 2006) regizata de Stephen Frears.  Englezoaica Helen Mirren se numara printre putinele actrite care au fost recompensate de-a lungul carierei cu premii Oscar, BAFTA, Critics’ Choice Award, Golden Globes si SAG Award. De asemenea, Helen Mirren este una dintre cele trei actrite (pe langa Sigourney Weaver si Joan Plowright) care au obtinut doua Globuri de Aur in acelasi an, in cazul sau, pentru cele doua roluri Elizabeth I si Elizabeth II. Si tot Helen Mirren detine tripla coroana a actoriei, actrita fiind castigatoare a premiilor Oscar, Emmy si Tony.

„Cam asa se vad lucrurile din afara. Succesul meu a venit incet, dar constant. Am muncit in fiecare an de cand am inceput sa joc si am castigat numeroase premii inainte sa iau Oscarul pentru Regina – The Queen (2006). Poate pentru ca nu am fost niciodata interesata in marile productii hollywoodiene si am jucat doar in cateva in ultima vreme…” (Helen Mirren)

„Am niste copii fabulosi in familie si am o familie!”