Comunicate

Damian Draghici: „In perioada pandemiei am ajuns intr-un loc in care fugim de noi in fiecare zi”

A cantat pe cele mai mari scene ale lumii cu nume importante ale muzicii internationale si de fiecare data a ridicat sala in picioare. Experienta muzica a lui Damian Draghici, invitatul „Retelei de idoli”, de luni, 16 noiembrie, de la ora 21:00, e cunoscuta iar despre interviul oferit Irinei Pacurariu, pentru TVR 2, artistul spune ca este cel mai sincer pe care l-a dat.

„Bunicii m-au crescut. Pe mama am cunoscut-o acum un an, iar pe tata nu cred ca l-am facut niciodata fericit, nu l-am multumit, in general, nimeni in familie nu e mandru de mine, lucru care m-a deranjat si de asta nu m-am oprit sa incerc sa dovedesc. Intotdeauna ma gandesc ca nu am facut nimic in viata, mi s-a spus intotdeauna n-o sa faci nimic, o sa te bata rasul… Cand ti se spune ca nu o sa faci nimic, sunt vorbe pe care ti le spui, mai tarziu, tu”, spune artistul.

Nascut intr-o familie de muzicieni, Damian Draghici a inceput sa invete naiul la varsta de 10 ani, dupa ce cantase la diferite instrumente de la varsta de 3 ani.
A fugit din Romania la 18 ani, prin Iugoslavia, ajungand ulterior in Grecia. Dupa ce a cantat o vreme pe strazi si cluburi, a fost descoperit de subsidiara olandeza a firmei Sony Music, care i-a oferit sansa sa inregistreze. Dupa o auditie ce a avut loc la Atena, i-a fost oferita o bursa integrala la Colegiul de Muzica Berklee, din Boston. La Berklee, nefiind niciun profesor de nai cu care sa poata studia, a studiat cu profesorul de saxofon George Garzone.
A locuit in Los Angeles, are 20 albume inregistrate si a participat ca invitat pe un album care a castigat un Premiu Grammy, anume albumul „Silver Solstice”, al formatiei Paul Winter Consort, in 2006.

„Damian Draghici a ajuns in SUA la 27 de ani, exact pe 31 august, seara in care murise Printesa Diana. A intrat acolo ca in filmele straine, nu intelegea nimic. Spiritul lui, pe care il are si acum la 50 de ani, l-a facut sa se adapteze. La un moment dat, erau toti intr-un cerc sa sparga gheata si erau copii de 19 ani, americani cu curaj si cu putere. El, Damian, era doar introvertit, rrom crescut in Romania. Acela a fost momentul in care si-a zis „Cum as putea fi ca ei?”. Uitase ce facuse pana la 27 de ani in fata acestui curaj care nu face parte din cultura noastra”, povesteste Irina Pacurariu, realizatoarea „Reteaua de idoli”.

In luna martie, in pandemie, artistul a scos oamenii la ferestre cu naiul sau, sustinand un concert in balconul casei sale.

„Damian Draghici: Cred ca in perioada pandemiei am ajuns intr-un loc in care fugim de noi in fiecare zi – de asta divorturi, separari.  In urmatoarea viata, daca ar fi sa ma intorc si sa imi aleg o meserie nobila, as vrea sa fiu doctor. Nu exista lucru mai nobil… aparent artistii se daruiesc altora, dar noi suntem egoisti.
Irina Pacurariu: Unii intelectuali s-au tinut sanatosi ascultand muzica lautareasca…
Damian Draghici: Da, imi spunea cineva ca Plesu a ascultat Romica Puceanu, multa lume a ascultat muzica lautareasca veche. Noi o stim, cei din alta generatie…”.