Coregrafie Teatru si Film

Dansatorii reprezentanti ai TNRS, la repetitiile pentru premiera spectacolului final al People Power Partnership

Proiectul People Power Partnership (PPP), in cadrul caruia Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) este partener, a implicat, in perioada 03 – 23 iulie 2022, cei opt dansatori din Romania in cadrul repetitiilor pentru spectacolul de mari dimensiuni ce va fi prezentat in turneu european in anii 2023 si 2024.
Plecati din tara exact in ziua in care cortina urma sa se lase peste cea de-a 29-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, primii dansatori din orasele partenere ale proiectului european de teatru si dans urban PPP au ajuns la Freiburg, acolo unde s-au aflat in plina actiune, in centrul de productie teatrala al companiei germane Aktionstheater PAN.OPTIKUM. Pe parcursul a zece saptamani, intre 3 iulie si 9 septembrie (cand va avea loc premiera spectacolului), 96 de tineri dansatori din Lituania, Letonia, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Croatia, Italia, Spania, Portugalia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Anglia si Romania vor ajunge la Lokhalle in mai multe serii. Aici vor dezvolta o productie de mari dimensiuni, impreuna cu alti opt dansatori din echipa liderului de proiect, sub atenta coordonare a echipei de creatie. Repetitiile au avut si vor avea loc zilnic, in aer liber, in fata vechii hale de reparatii a caii ferate din localitate.
Rezultatul acestei stranse si intense colaborari dintre cei 14 parteneri europeni, atat de diferiti, dar atat de dornici de a lucra impreuna, va fi prezentat pentru prima data in Platz der Synagoge (piata centrala din centrul orasului Freiburg), acolo unde publicul (care va fi format din localnici, dar si din turisti straini, proveniti in special din cantoanele elvetiene, regiunea Alsacia si zona Muntilor Padurea Neagra) va beneficia de acces liber. Noua productie va ajunge apoi in Lituania, urmand sa parcurga ulterior un traseu european pe durata a doi ani (2023-2024). Spectacolul aflat in turneu va putea fi vazut in cel putin alte 12 orase (printre care si trei capitale europene: Riga, Vilnius si Lisabona), din Suedia pana in Portugalia, din Romania pana in Anglia, dar si in statele baltice participante la proiect.
Cei 8 dansatori romani (care au facut parte din prima serie, alaturi de colegii lor din Praga, Venaria si Vilnius) s-au intors in tara duminica, 24 iulie, dupa 3 saptamani de antrenamente si repetitii deosebit de solicitante, dar extrem de multumiti de rezultatele muncii lor si foarte incantati de aceasta minunata experienta, care i-a adus pentru prima data intr-o formula de lucru atat de numeroasa.
Dupa o pauza binemeritata, in luna septembrie se vor intoarce din nou la Freiburg, pentru repetitiile finale, dar de data aceasta in contextul in care costumele, decorul, ambianta sonora, luminile si ultimele detalii tehnice vor fi deja finalizate.
Partenerii proiectului sunt Aktionstheatre PAN.OPTIKUM, Freiburg (DEU); Teaterforeningen for Helsingør Kommune // PASSAGE Festival (DNK); “Radu Stanca” National Theatre in Sibiu // FITS (ROU); Varazdin Tourist Board (HRV); Menu Fabrikas in Vilnius & Alytaus miesto teatras in Alytus (LTU); Foundation INITIUM, Riga (LVA); Bitò Produccions in Girona // Temporada Alta (ESP); Municipio de Loulé (PRT); Camara Municipal de Lisboa, (PRT); Magna Vitae, Lincolnshire (UK); SE.S.TA – Centre for Choreographic Development, Prague (CZE); Fondazione Via Maestra in Venaria (ITA); University of Education Freiburg (DEU).