Evenimente

Declan Donnellan și Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl, montează pentru prima dată în România, la Teatrul Național Craiova

Nume de prim rang ale teatrului universal, Declan Donnellan si Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl, monteaza pentru prima data in Romania, la Teatrul National Craiova. OEDIP REGE de Sofocle, productia la care cei doi repeta alaturi de trupa Nationalului craiovean va avea primele reprezentatii in datele de 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 mai 2022, de la ora 19:00.

OEDIP REGE de Sofocle este un spectacol itinerant, o premiera-eveniment, pentru care regizorul Declan Donnellan si scenograful Nick Ormerod au ales sa lucreze cu actorii Nationalului craiovean Claudiu Mihail, Ramona Dragulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Paun, Ovidiu Carstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi alaturi de studentii Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Stefanescu, Catalina Vinatoru, Iarina Zidaru si copiii Ioana Vicol, Romana Vicol. Muzica spectacolului este compusa de catre artistul Cari Tibor.

“Tragediile nu sunt despre eroi, ci despre noi, oamenii obisnuiti. Pentru inceput, ele pot parea ca o pictura exotica, dar care, la o examinare mai atenta, devine o oglinda. Procesul ne poate aminti ca, daca vreodata aratam cu degetul spre oricine altcineva, vom descoperi ca mai avem alte trei degete, indreptate spre noi, chiar daca ascunse in palma noastra. Oedip face exact asta cand declara ca il va gasi, pedepsi si umili pe ucigas. Dar criminalul este el insusi.”
Declan Donnellan

„Capodopera a literaturii antice si universale, OEDIP REGE este o tragedie reprezentativa pentru confruntarea dintre om si destin. Aceasta tema, caracteristica tragediei grecesti, constituie, in acelasi timp, un aspect la conditiile umane, o problema a omului din toate timpurile.
Spre deosebire de Eschil, la care destinul se manifesta prin interventia zeilor, Sofocle scade importanta elementului divin, punandu-l pe om in contact mai direct cu soarta sa. Poetul tragic era astfel in acord cu tendinta epocii sale de a-l aseza pe om in centrul universului, conceptie sintetizata de filosoful Protagora in cuvintele “Omul este masura tuturor lucrurilor”.

OEDIP REGE este o tragedie a cunoasterii, eroul sau fiind stapanit de patosul adevarului, pe care il va afla cu pretul propriei sale prabusiri. Structura dramatica a tragediei urmareste intr-o admirabila gradatie inaintarea lui Oedip spre adevarul ce ii va fi fatal, marcand, totodata, loviturile pe care i le da destinul la fiecare revelatie, cu precizia unui mecanism infernal.”
Ovidiu Drimba

Declan Donnellan s-a nascut in Anglia in anul 1953, din parinti irlandezi, dar a crescut in Londra. In anul 1981, Declan si partenerul sau Nick Ormerod au infiintat Compania Cheek by Jowl. Prima productie a companiei a fost The Country Wife si a avut premiera la Festivalul de la Edinburgh. De atunci, compania a calatorit in intreaga lume cu spectacole prezentate in engleza, franceza si rusa.

In 1989, Declan Donnellan a devenit regizor asociat al Royal National Theatre din Londra. Printre productiile sale la acest teatru se numara: Fantana turmelor de Lope de Vega, Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street de Stephen Sondheim, Mandatul de Nikolai Erdman si ambele parti ale Ingeri in America de Tony Kushner.

Donnellan a regizat pentru Festivalul de la Avignon (Cidul de Pierre Corneille); Maly Drama Theatre din St. Petersburg (Poveste de iarna de William Shakespeare), Noel Coward Theatre (Shakespeare in Love), Piccolo Teatro Milano (The Revenger’s Tragedy de George Eld) si de asemenea Falstaff pentru Festivalul de la Salzburg, impreuna cu Claudio Abbado. El a creat si regizat spectacolele balet Romeo si Julieta si Hamlet pentru Teatrul Balsoi din Moscova. Donnellan a scris piesa de teatru Lady Betty si a tradus lucrari scrise de Alfred de Musset, Erdman, Sofocle si Lermontov.

Primul sau film, Bel Ami, co-regizat impreuna cu Nick Ormerod si avand o distributie alcatuita din Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci si Robert Pattinson, a avut premiera in anul 2012.

Urmatoarea sa productie teatrala, dupa Oedip Rege de la Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova va fi Viata e vis de Calderon de la Barca si va avea loc in Madrid, in acelasi an.

Cartea sa, Actorul si tinta, a fost publicata in rusa in anul 1999, iar de atunci a fost tradusa in peste 15 limbi inclusiv franceza, spaniola, italiana, germana, romana si mandarina. In 2018 a aparut cea de a treia editie in limba franceza si tot in 2018 a fost publicata a patra editie, in engleza. Cartea sa scrisa cu Arantxa Vela, Donnellan on Shakespeare, va fi publicata in limba romana in 2022 iar o continuare a acestei carti va fi publicata mai tarziu in acest an.

Podcasturile sale “not true but useful” prezentate de Cheek by Jowl cu Lucie Dawkins au fost descarcate in peste 100 de tari.

Declan Donnellan a primit numeroase premii in Londra, Moscova, Paris si New York, printre care patru premii Olivier, Ordinul Charlemagne al Andorrei, Premiul International Stanislavski in Moscova si Leul de Aur la Venetia.Nick Ormerod a studiat Design Teatral la Wimbledon School of Art si a infiintat Cheek by Jowl impreuna cu Declan Donnellan in anul 1981. De atunci, compania a creat spectacole in peste 400 de orase. De asemenea, Cheek by Jowl a primit numeroase premii in intreaga lume.

Printre proiectele create de acesta se numara: Fuenteovejuna, Peer Gynt, Sweeney Todd, The Mandate si ambele parti Angels in America pentru Teatrul National din Londra; The School for Scandal, King Lear si Great Expectations (pe care l-a si co-adaptat) pentru Royal Shakespeare Company; The Rise and Fall of the City of Mahagonny pentru English National Opera; Martin Guerre, Hayfever, Antigone (West End, London); Romeo si Julieta si Hamlet pentru Teatrul Balsoi; Falstaff pentru Festivalul de la Salzburg. In 2012, Nick Ormerod a co-regizat, impreuna cu Declan Donnellan, filmul Bel Ami.

OEDIP REGE
de Sofocle
Traducerea: Theodor Georgescu, Constantin Georgescu
Regia: Declan Donnellan
Scenografia: Nick Ormerod
Muzica: Cari Tibor
Asistenta de regie: Laurentiu Tudor
Asistenta de scenografie: Adelina Galiceanu, Petri Stefanescu

Cu: Claudiu Mihail, Ramona Dragulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Paun, Ovidiu Carstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi si Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Stefanescu, Catalina Vinatoru, Iarina Zidaru, Ioana Vicol, Romana Vicol.

* Spectacol itinerant recomandat persoanelor peste 16 ani / locuri exclusiv in picioare
* * Spectacolul contine scene de nuditate fara conotatii sexuale

Durata spectacolului: 80 min.

Biletele se pot achizitiona atat online, direct din site-ul institutiei www.tncms.ro cat si in format fizic, de la agentia teatrala.

Trailer: https://youtu.be/qgnOvDbA1uI

Contact Agentia teatrala:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, in cladirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00; Sambata – Duminica: 12:00 – 19:00

TEATRUL NATIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova