Tehnologie

Declaratia Universala a Drepturilor Omului in Mediul Digital: SourceLess Modeleaza Viitorul Webului

Comunicat catre intreaga Omenire! Aceasta este o declaratie esentiala care priveste drepturile oamenilor si alinierea lor cu lumea digitala. Mai jos explicam despre ce este vorba.
Aparitia internetului a schimbat pentru totdeauna interactiunea umana. “Coltul Oratorilor” nu a mai fost limitat doar la piata publica. Triburi diverse de oameni cu interese diverse se aduna acum online, angajandu-se in interactiuni cu multe dimensiuni de profunzime si sens. Tehnologiile digitale ofera noi modalitati de dezbatere, sustinere sau chiar lupta pentru Drepturile Omului. Interactiunile digitale au potentialul de a influenta diverse tipuri de drepturi umane, cum ar fi cele civile, economice, culturale sau politice.
Drepturile omului pot fi definite ca fiind drepturi fundamentale acordate oricarei persoane, in baza exclusiva a faptului ca este fiinta umana. Cu toate acestea, nu toti stim ce inseamna ele in termeni practici. Cum ne protejeaza drepturile omului? Cum interactioneaza ele cu legea? Si ce se intampla atunci cand drepturile noastre sunt incalcate?
Chiar daca Internetul, care exista din 1965 si este folosit pe scara larga incepand cu anii ’90, nu a stabilit initial un set de drepturi umane recunoscute global in mediul digital, credem ca este momentul ca fiecare individ sa-si cunoasca drepturile si libertatile fundamentale care se aplica online si cum sunt ele sunt puse in practica. Odata cu dinamica interactiunii pe Internet si aparitia Webului 3.0, a sosit timpul ca aceste drepturi si libertati sa fie documentate, cunoscute si adoptate de toata lumea. Lucrul acesta va asigura un internet mai curat, mai sigur, mai liber si mai puternic. Aceasta este promisiunea pe care o face ecosistemul SourceLess.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului in Mediul Digital

Drepturile digitale ale omului reprezinta un set de drepturi si libertati fundamentale care se aplica oamenilor online. Aceste drepturi au ca scop asigurarea faptului ca indivizii pot sa se exprime liber, sa participe in spatiul digital si sa se bucure de aceleasi drepturi si protectii ca in lumea fizica. Drepturile digitale ale omului acopera o gama larga de aspecte, inclusiv dreptul la intimitate, libertatea de exprimare, protectia datelor personale si accesul la tehnologie. Aceste drepturi sunt esentiale pentru a asigura faptul ca lumea digitala ramane un spatiu deschis, incluziv si echitabil pentru toti indivizii.
Odata cu cresterea la nivel global a utilizarii tehnologiei si a internetului in ultimele decenii, conceptul de drepturi ale omului in mediul digital a devenit tot mai important. Primele discutii despre drepturile omului in contextul tehnologiei si internetului pot fi urmarite inca din anii ’90, cand internetul era in faza sa incipienta ca medium pentru comunicare si schimb de informatii.

Un alt set de drepturi umane?

Declaratia Universala a Drepturilor Digitale descrie drepturile si libertatile individuale in lumea digitala. Aceste drepturi includ dreptul la o identitate unica (preferabil o identitate verificata), dreptul de a exprima opinii personale, dreptul de a detine creatii digitale, dreptul de a avea acces la tehnologie si de a utiliza tehnologia, dreptul de a lucra si de a fi platit, dreptul la intimitate si protectia datelor personale, dreptul la libertate si securitate si dreptul de a avea acces liber la informatii fara cenzura sau alte interventii.
Drepturile presupun si responsabilitati. Astfel, pe langa aceste drepturi, in lumea digitala oamenii au si obligatia de a respecta drepturile celorlalti, inclusiv dreptul la viata, libertate si securitate, dreptul la intimitate, dreptul de a nu fi discriminat si dreptul la un internet sigur si deschis. Lumea digitala trebuie sa fie, de asemenea, inclusiva si accesibila pentru toti, inclusiv pentru cei cu dizabilitati. Istoria interactiunilor digitale trebuie sa fie, de asemenea, pastrata si recunoscuta ca parte a patrimoniului universal. In timp ce fiecare persoana are dreptul de a avea acces si de a utiliza in mod liber internetul, parintii si tutorii au si dreptul si obligatia de a alege si monitoriza accesul minorilor. Indivizii au, de asemenea, dreptul de a se asocia si organiza liber in lumea digitala in scopuri sociale, culturale sau politice si au dreptul de a detine domenii in mediul virtual. Cenzura nu trebuie sa fie arbitrara, iar fiecare persoana are dreptul de a accesa liber internetul, indiferent de locatie.

Cum vede SourceLess drepturile omului in mediul digital?

Pentru a ne asigura ca aceste drepturi sunt respectate, lumea digitala trebuie sa prioritizeze protectia datelor personale, inclusiv controlul si reglementarea colectarii, stocarii si utilizarii acestor date. Trebuie luate masuri pentru a restrictiona publicitatea explicit sexuala si pe cea care incita la violenta sau discriminare.
Autorii acestor drepturi digitale, printre care se numara: Iulian Bondari, Alexandru Stratulat, Andrei Stratulat, Marilena Niculae, Adrian Manea, Cristian Teisan, Alexandru Gugoasa, Dima Daniel, Alexandru Nichita, Manuela Musat, Antonio Gherasim, Ilie Slujitoru, Alin Tica, s-au unit intr-o viziune comuna pentru a pune bazele acestei declaratii pentru protectia si promovarea libertatilor digitale ale indivizilor, modeland astfel viitorul webului.
Viziunea noastra umanitara pentru aceste drepturi digitale este de a crea o lume digitala in care sunt respectate demnitatea si drepturile fiecarui individ. Credem ca tehnologia trebuie sa promoveze si sa protejeze drepturile omului, nu sa le restrictioneze. Scopul nostru este de a promova o lume in care sunt garantate egalitatea digitala si libertatea de exprimare, iar indivizii sunt protejati de prejudiciile digitale, abuzuri si exploatare. Prin promovarea acestor drepturi digitale, ne propunem sa le oferim oamenilor puterea de a participa pe deplin la lumea digitala si de a trai in intimitate, securitate si autonomie. Aceasta prima versiune a documentului, care contine Drepturile Digitale ale Omului, a fost revizuita si aprobata de Presedintele Organizatiei Internationale pentru Drepturile Omului (IOHR/OIDO Romania), Solomon Avasilcai, pentru a servi ca piatra de temelie pentru o societate digitala mai echitabila si mai justa.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/06/Picture1.jpeg