Comunicate

Dezvaluiri in premiera din culisele anchetei cunoscute ca „Dosarul Revolutiei”

Revolutie sau lovitura de stat? Pe 22 decembrie, de la ora 22.00, Mihai Radulescu si invitatii sai dezbat evenimentele din 1989, in editia speciala „Decembrie Rosu”, la TVR 1.

La 33 de ani de la caderea dictaturii comuniste, evenimentele sangeroase din decembrie 1989 raman inca o rana deschisa pe trupul Romaniei democratice. Au murit atunci peste 1000 de oameni si au fost raniti peste 3000, dar nimeni n-a fost gasit responsabil pentru majoritatea covarsitoare a acestor victime, inregistrate dupa rasturnarea lui Ceausescu. Pana la un verdict al instantei – pentru care nu se stie cat vom mai astepta – pe 22 decembrie, Televiziunea Romana propune telespectatorilor sai o dezbatere bazata pe informatii fundamentate, la zi, care le va permite sa-si formeze propria parere referitoare la Revolutia din 1989. Mihai Radulescu ne da intalnire la editia speciala „Decembrie Rosu”, de la ora 22.00, la TVR 1, alaturi de invitatii sai: istoricul Cosmin Popa, cercetator la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Romane, specializat in istoria Uniunii Sovietice si a comunismului european, procurorul militar Catalin Ranco Pitu, sef al Sectiei de urmarire militara din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si jurnalistii de investigatie ai TVR poate cei mai specializati in Revolutia Romana, Cornel Mihalache si Razvan Butaru.

„Va vom furniza elemente extrem de interesante descoperite de anchetatori si dezvaluiri in premiera din culisele indelungatei anchete cunoscute sub numele Dosarul Revolutiei. Un dosar cu un parcurs sinuos, la care au lucrat mai multi procurori de-a lungul timpului, a fost ulterior refacut la cererea judecatorilor si, in sfarsit, rechizitoriul a fost trimis in instanta in aceasta vara”, explica Mihai Radulescu. Cel care si-a asumat inaintarea dosarului si a fost implicat in toti acesti ani in ancheta, actualul procuror-sef al Parchetelor Militare, colonel magistrat Catalin Ranco Pitu dezvaluie pe cine considera anchetatorii vinovati pentru victimele din Decembrie 89 si pe ce baza.

Editia speciala va prezenta telespectatorilor marturii esentiale despre manifestatia din 21 decembrie de la Universitate si mitingul din 22 decembrie, informatii despre opertiunea Malicius de control al Televiziunii publice, afirmatii relevante ale unor martori oculari, dar si un document CIA declasificat, care face referire la faptul ca, probabil, Securitatii i s-ar fi oferit amnistie ca sa puna armele jos. Ce s-a intamplat cu adevarat atunci, a fost revolutie sau lovitura de stat? Cine a tras – armata, securitatea, teroristii? De ce nu raspunde nimeni pentru diversiunea si manipularile din timpul evenimentelor din 1989?

Multe intrebari isi asteapta raspunsurile. Unele dintre ele nu vor veni, poate, niciodata. Altele se vor regasi in editia speciala „Decembrie Rosu”, moderata de Mihai Radulescu. Joi, 22 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 1. Programul este difuzat si la TVR Moldova (la 22.10) si TVR International (ora 22.50).