Comunicate Educatie

Din 2018, sprijin cu masa calda pentru copiii scolari din cea mai saraca comunitate marginalizata din Baia Mare, Pirita

In timp ce responsabilitatea pentru noul an scolar a cazut in sarcina autoritatilor locale si a directorilor de scoli, elevii romani sunt mai saraci ca niciodata: 8 din 100 copii din mediul rural se culca flamanzi. Una dintre cele mai sarace comunitati din Romania se afla in Pirita, la marginea orasului Baia Mare, judetul Maramures. unde totusi peste 58 de copii se „incapataneaza” sa mearga zi de zi la scoala, sperand ca viitorul le pregateste o viata mai buna.

Pana atunci copiii din Pirita au alte probleme care le afecteaza viata in cel mai traumatizant mod cu putinta: foamea, paduchii, lipsa hainelor, medicamentele sau cizmele de cauciuc. Oamenii nu au ramas nepasatori la drama prin care trec acesti copii, iar eOrion.ro, care a donat si sistemul de iluminat la Casa Buna – proiect initiat de dl. Valeriu Nicolae in Bucuresti pentru sprijinirea copiilor defavorizati, s-a oferit sa le ofere o masa calda in fiecare zi celor 58 de suflete greu incercate, actiune caritabila care se deruleaza deja de 2 ani, conditionand-o doar de mersul regulat la scoala.
“Am decis sa oferim o masa calda copiilor scolari din Pirita, ca inca o modalitate de a tine copiii la scoala, deoarece suntem convinsi ca educatia e una dintre cele mai importante moduri de a scapa de saracie. In acel moment aveam 58 de copii scolari, majoritatea provenea din familii fara nici un fel de educatie, traise experienta traumatizanta a cersitului pe strazi sau in parcari, isi ajutase parintii sa caute fier la groapa de gunoi a orasului, locuia in coliba, fara curent, fara apa, fara lucruri sau spatiu personal. Si totusi, din 2016 copiii merg la scoala. Inscrierea acestor copii la scoala a fost o batalie crunta cu rasismul institutional, cu incalcarea drepturilor la egalitate de sansa, batalie purtata de d-na Claudia Costea. Acum razboiul de lunga durata este pentru mentinerea lor in scoala. De data asta inamicii sunt foamea, paduchii, lipsa hainelor, a medicamentelor sau a cizmelor de cauciuc. Razboiul pe care il duc copiii din Pirita acum are multe victorii deja si asta si pentru ca le putem asigura o masa calda. Copiii din Pirita mananca zilnic la pranz intr-un modul din proximitatea comunitatii, iar apoi isi pregatesc lectiile pentru a doua zi.  Acest ajutor rupe cercul vicios al saraciei si pe termen lung schimba destinul unei intregi comunitati”, declara Daniela Anania, CEO www.eOrion.ro.