Evenimente

Documentar TVR, selectionat in finala URTI GRAND PRIX 2020 – video –

Filmul „Tatal meu, Imre”, realizat de Andreea Stiliuc, jurnalist la TVR Iasi, este in finala prestigiosului concurs international URTI Grand Prix.

„Am descoperit subiectul acum sase ani, cand am participat din partea TVR la un workshop organizat de CIRCOM Regional la Budapesta. Atunci am inceput sa visez ca, intr-o zi, povestea va deveni film”, marturiseste Andreea Stiliuc, cea care semneaza, totodata, regia, montajul, dar si imaginea documentarului, alaturi de directorul de imagine Relu Tabara, colegul sau de la TVR Iasi.

Filmul spune povestea lui Imre Kinszki, victima a Holocaustului, si a fiicei sale, Judit, o calatorie prin aproape opt decenii care dezvaluie determinarea unei femei de a arata lumii povestea de viata a tatalui ei. Imre Kinszki este considerat un maestru uitat al fotografiei. Specialistii il compara cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, dar opera sa este putin cunoscuta. Judit Kinszki a asteptat o viata intreaga sa poata dezvalui lumii extraordinara mostenire artistica a tatalui ei.

Documentarul, realizat de jurnalistul TVR Iasi ca proiect de disertatie in cadrul programului de masterat “Documentary Filmmaking”, la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost premiat la Prix Circom, Docuart, Simfest, Festivalul International „Toamna la Voronet” si a fost inclus in programul oficial al Astra Film Festival.

Dan Banu, producator delegat Directia Programe, a reprezentat Televiziunea Romana in juriul international care a evaluat cele zece documentare calificate in finala concursului.

Anul acesta, in competitie s-a inscris documentare din 22 de tari. Concursul a fost deschis tuturor televiziunilor publice si private, asociatiilor sau institutiilor din domeniul audiovizualului.

Televiziunea Romana este membru al URTI din 1980. In calitate de membru, TVR primeste filme documentare de la televiziuni din lumea intreaga si realizeaza schimburi de programe prin intermediul Catalogului URTI. Televiziunea Romana a avut dintotdeauna membri in comisia de televiziune URTI si in juriul pentru Grand Prix.