Comunicate

Documentarul „Afacerea Tanase”, o fascinanta poveste de spionaj, pe canalul YouTube al Arhivei TVR

Duminica, 27 februarie, filmul documentar „Afacerea Tanase”, in regia lui Ionut Teianu, va fi disponibil exclusiv online 24 de ore, gratuit, incepand cu ora 10:00, pe canalul Arhivei TVR

Regizorul Ionut Teianu dezvaluie complexitatea uneia dintre cele mai incredibile operatiuni din timpul Razboiului Rece, plina suspans, emotie si intrigi politice: Afacerea Tanase „o leapsa pe murite”.
Povestea filmului este legata de anul 1982, atunci cand François Mitterrand, proaspat ales presedinte al Frantei, este pus fata in fata cu Nicolae Ceausescu, dictatorul roman, din cauza unei povesti de spionaj demna de un roman politist.

Are loc o lupta dusa in culise de catre serviciile secrete ale celor doua state, DST, respectiv redutabila Securitate. Ceausescu ii cere unuia dintre agentii sai sa asasineze la Paris doi disidenti, pe scriitorii Virgil Tanase si Paul Goma, amandoi cetateni francezi. Insa acest agent al Securitatii, Matei Haiducu, contacteaza DST. Serviciile secrete franceze au elaborat atunci una dintre cele mai incredibile operatiuni din Razboiul Rece.
Potrivit lui Haiducu, in februarie 1982 primeste de la Bucuresti misiunea de a-i asasina pe Virgil Tanase si Paul Goma. Planul prevedea ca Goma sa fie otravit, iar Tanase rapit si asasinat de un grup mafiot.
Haiducu sustine ca, fiind pregatit pentru activitati de spionaj economic dar nu si pentru asasinate, refuza sa indeplineasca misiunea si se preda celor de la DST.

Din acel moment francezii, impreuna cu Haidicu, cu Goma si cu Tanase, pregatesc ratarea otravirii lui Goma si pseudo-rapirea lui Tanase pentru ca Haiducu sa poata raporta la Bucuresti indeplinirea partiala a misiunii si sa aiba timp sa il aduca in Franta pe fratele sau, urmand ca dupa aceea sa faca totul public. In esenta, Virgil Tanase si Paul Goma sustin versiunea lui Haiducu, povestind fiecare partea sa de poveste si afirma, in plus, ca DST si presedintele Mitterrand vor confirma oficial cele spuse de ei.

Un film documentar in regia Ionut Teianu, scenariul Ionut Teianu, Liviu Tofan, muzica: Sorin Romanescu, imaginea; Horea Laptes, Simona Susnea si montaj: Dana Bunescu.
In distributie apare Virgil Tanase si, in imagini de arhiva: Paul Goma, Matei Haiducu, Nicolae Ceausescu, Francios Mitterrand.

„Afacerea Tanase”, cu o durata de 57 minute, va putea fi vizionat online, gratuit, 24 de ore incepand din 27 februarie ora 10:00 pana pe 28 februarie ora 10:00 si se adreseaza tuturor iubitorilor de film:

Proiectul filmelor difuzate exclusiv online este o initiativa a Televiziunii Romane, difuzata pe canalul YouTube al Arhivei TVR aduce, pe parcursul anului 2022, publicului de pe internet, coproductii dedicate marilor personalitati culturale si ale sportului romanesc, documentare despre momente importante din punct de vedere istoric si social. Televiziunea Publica, in calitatea sa de coproducator este singura institutie media din Romania care sprijina sectorul independent din industria autohtona de film si teatru.
Parteneri media: Radio Romania Actualitati, LiterNet.