Evenimente

EFORIE COLORAT Charlie Ottley, invitat special al Festivalului Eforie Colorat

Charlie Ottley, invitat special al Festivalului Eforie Colorat

Festivalul eco-art Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente, gazduite, pe toata durata verii (4 iulie – 4 septembrie), de hub-ul de creatie Gradina de Vara din Eforie Sud. Dezvoltat in parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice si festivaluri de film internationale, Eforie Colorat este un spatiu alternativ de intalnire la Marea Neagra si, totodata, primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul romanesc.

Accesul la evenimentele incluse in programul acestei editii este liber.
Mai multe informatii despre festival vor fi publicate pe site-ul evenimentului, precum si pe paginile oficiale ale acestuia.

TEASER: https://www.youtube.com/watch?v=nV7D_jrTQG4
Program saptamana 1

Demult uitata de calatori si de vremuri deopotriva, istoria fermecatoare a bailor Carmen Sylva i-ar putea inspira inca pe cei dispusi sa prelungeasca un vis de vara intr-un parcurs concret de dezvoltare sustenabila. Festivalul Eforie Colorat readuce memoria, cultura si sarmul unei statiuni abandonate, al carei imens potential a ramas neexploatat in ultimele trei decade.

“Cea mai veche statiune de pe litoralul romanesc mizeaza pe cultura in procesul de reabilitare. Deschidem spatii alternative, in care comunitatile creative isi intalnesc publicul si folosesc arta si dialogul ca modalitati de chestionare a societatii”.

Emil Cristian Ghita, co-organizator al festivalului

Despre exploatarea etica si coerenta a potentialului turistic, dezvoltare sustenabila si oportunitati de crestere prin cultura va vorbi, la Eforie Sud, si jurnalistul britanic Charlie Ottely, cunoscut pentru seria documentarelor Flavours of Romania sau Wild Carpathia, invitat special al festivalului in cadrul unui colocviu cu proiectie de film programat in luna august.

Reunind genuri diferite si viziuni multidisciplinare in arta contemporana, programul celei de-a doua editii a festivalului de ecologie si arta Eforie Colorat cuprinde o suita de 200 de evenimente, gazduite de Gradina de Vara din Eforie Sud. Este o incercare de a vorbi despre simplitate si natura intr-o era in care tehnologia schimba totul, de la rolul si sensul actului artistic, la materia sensibila cu care acesta opereaza. Dezvoltat in parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice si festivaluri de film interne si internationale, Eforie Colorat propune zilnic, pe durata celor doua luni de vara, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere si actiuni de ecologizare, evenimente gandite pentru a sterge barierele dintre artisti si multimi si granitele dintre spatiile de expunere conventionale si spatiul public. Recitalurile de poezie sau expozitiile de fotografie intregesc oferta culturala a verii, alaturi de seri cu muzica clasica, experimentala si alternativa, concerte blues si jazz sau momente CineConcert. Vizitatorii se vor bucura de o zona de drinks, spatii de joaca pentru copii si de o biblioteca pop-up.

Festivalul debuteaza luni, 4 iulie, de la ora 18:00, cu un concert acustic:
Alexandra (Focsa) & Rosta Man Acoustic Night, urmat de scurtmetrajul „Tu, ala cu mustata”, o poveste despre ce a insemnat fotbalul pentru fiecare baiat crescut in Romania anilor ’90.

Eforie Colorat reda comunitatii cateva centre uitate, printre care si fosta Gradina de Vara, cel mai mare spatiu cultural de la Marea Neagra, parasit si deteriorat in cursul ultimelor decade. “Aparut din necesitatea de a oferi o alternativa intr-un sector dominat de oferte comerciale, festivalul vorbeste despre revitalizarea spatiilor culturale abandonate, oferind un model actual de bune practici, absolut necesar dezvoltarii comunitatilor si turismului local. Programele noastre au deja relevanta la nivel regional si aduc publicul larg mai aproape de scena artistica contemporana. Este o incercare de a demonstra ca arta este limbajul comun prin care se poate realiza schimbarea”, spune Emil Cristian Ghita, unul dintre initiatorii acestui program. Reunind teme verzi si subiecte stringente din lumea actuala, editia de anul acesta a festivalului se dezvolta in patru sectiuni interconectate: film, muzica alternativa, vernisaje sau interventii artistice si dezbateri subsumate temelor de ecologie actuale.

FILM. Cinematograful in aer liber propune si anul acesta 50 de seri de film, in cursul carora vor fi proiectate peste 200 de productii, scurtmetraje, animatii, filme romanesti sau filme de arta internationale, oferite de institute culturale, reprezentante diplomatice sau festivaluri de film europene. Daca zilele de luni sunt, de regula, destinate relaxarii dupa un week-end aglomerat, in fiecare zi de marti, incepand de la ora 20:30, Festivalului Short Film Breaks aduce o serie de scurtmetraje premiate in competitiile internationale. Serile de miercuri sunt dedicate exclusiv filmelor romanesti, propuse, printre altii, de Caravana Filmului Romanesc, precum “Octav” sau “Funeralii fericite”. Zilele de joi aduc filme de animatie precum “Turning Red” sau “The Secret Life of Pets”. Vinerea si sambata sunt programate filme europene si documentare oferite de centrele culturale partenere. Duminica este ziua dedicata marilor productii, precum Bohemian Rhapsody, Grand Budapest Hotel sau Dune.

„Cred ca un oras fara cinematograf e un oras trist. Si cred ca cei de la Eforie Colorat sunt plini de ambitii romantice in eforturile pe care le fac pentru a tine deschis cinematograful pe durata intregului sezon estival”
Aida Economu, actrita

Muzica si Arte vizuale. Prin satelitul sau – E T A J on Wheels, galeria bucuresteana E T A J artist-run Space se muta, in perioada verii, in incinta gradinii de vara din Eforie Sud, unde va gazdui trei artisti contemporani: Mircea Modreanu, Lucian Sandu Milea si Ana Cristina Toma. Artista Irina Botea propune multiple tipuri de performance si documentari video experimentale, explorand simbolistica si valentele artistice ale unor elemente emblematice locale. Faimosul namol de Techirghiol sustine diverse abordari contemporane, devine tema a unor interventii performative, inspira un party si capata nuante hip in atelierele de mud graffiti. Vizitatorii sunt invitati la ateliere creative de olarit conduse de artistul ceramist Ana Stroie sau la ateliere creative si de reciclyng pentru copii. Figuri emblematice ale cinematografiei spaniole si lucrari ale unor designeri suedezi se numara printre temele expozitiilor de fotografie care vor fi gazduite de hub-ul cultural din Eforie Sud, un spatiu deschis tuturor artelor, care va fi inundat, pe toata perioada verii, de muzica. Apreciati pentru originalitatea experimentelor lor acustice, artistii Diana Miron si Laurentiu Cotac transforma in muzica experimentala sunetele naturale specifice locului, captate din zona de coasta, din rezervatia naturala a Lacului Techirghiol si din zona padurii aflate in apropierea marii. Vara muzicala promite, de asemenea, concerte de chitara clasica, muzica clasica, muzica experimentala, jazz si blues.

10 zile de ECOLOGIE. AggressiON/OFF: public, privat, natural: O serie de dezbateri, colocvii si interventii performative pun in discutie stoparea agresiunii asupra naturii, in contextul mai larg al noilor practici consumeriste sau al schimbarilor geopolitice si al efectelor pe care acestea le vor avea asupra conceptelor de ecologie si responsabilitate fata de mediu. Gasim linistea intr-un spatiu obiectiv, care anuleaza orice atribut socio-cultural, primind oamenii ca pe niste simple forme de viata, alaturi de nisip, iarba, melci sau pasari. Artisti implicati civic, precum Lia si Dan Perjovschi, vorbitori titrati in probleme de ecologie, cum ar fi Cristian Neagoe, alaturi de jurnalisti sau designeri pun in discutie solutiile actuale pentru indeplinirea obiectivelor net zero in contextul crizei energetice globale. Efectele conflictului armat pornit de Rusia in Ucraina si criza umanitara antrenata de acesta readuc in atentia publica agresiuni pe multiple niveluri fata de oameni, state si fata de mediu. Globalizarea, un traseu punctat de crize ecologice, pandemice si geopolitice, este cadrul mai larg in care poate fi repus in discutie omul, in nenumaratele sale ipostaze, de la simplul agresor care consuma neglijent, la rolul sau de creator al realului sau cel ideal, de contemplator care-si abandoneaza identitatea socio-culturala pentru a se re-integra in natura. Desfasurat in Gradina de Vara, dar si in diverse puncte de pe faleza, segmentul aggressiON/OFF sustine si promoveaza responsabilitatea fata de mediu si implicarea comunitatii in activitati ecologice.

„Eforie Colorat trateaza subiecte importante, subiecte care se dezbat global, deci locul acesta este sincron cu ce se intampla acum in toata lumea responsabila”. Dan Perjovschi, artist vizual

MUZEUL LITORALULUI. Reabilitarea Arhivelor Carmen Sylva. De la intemeierea ei, in 1889, si pana astazi, statiunea Eforie Sud a trecut prin schimbari de nume si regim, care si-au lasat, cu toate, amprenta asupra comunitatii si asupra infrastructurii. Proiectul Arhivele Litoralului este o colaborare a unui grup interdisciplinar de artisti si teoreticieni, antropologi, biologi cunoscatori ai florei endemice, specialisti in arhivare, digitalizare, conservare a documentelor si patrimoniu. “Am documentat peste 50 de imobile cu valoare arhitecturala deosebita, am adunat peste 300 de artefacte care ne-au permis sa studiem felul in care s-a dezvoltat orasul de-a lungul timpului. In cursul cercetarii, am descoperit povesti si istorii fermecatoare, alaturi de documente care ne permit sa recompunem istoria familiei care a intemeiat orasul si etapele specifice ale dezvoltarii acestuia. Pe termen lung, dorim sa extindem aceasta cercetare si in celelalte statiuni. Avem nevoie de un partener puternic, astfel incat Muzeul Litoralului sa devina realitate”, spun organizatorii festivalului. Muzeul Litoralului, care cartografiaza istoricul statiunii de la finalul secolului al XIX-lea, pana in perioada comunista si post-comunista, este parte dintr-un plan mai larg de consolidare a ecosistemului cultural propriu al litoralului romanesc si redefinire a sa ca zona strategica, cu valente economice, multiculturale si turistice.

Eforie Colorat. Festivalul Eforie Colorat a fost lansat, in anul 2021, ca un program cultural complex, dedicat atat turistilor si membrilor comunitatii locale, cat si comunitatii artistice sau grupurilor de ecologie. Cu totii au la dispozitie, anual, o serie de rezidente creative la Eforie Sud. Organizat de Forumul Artelor Vizuale, in parteneriat cu Centrul Ceh si primaria Orasului Eforie, programul Eforie Colorat isi propune revitalizarea spatiilor culturale de la malul Marii Negre prin arta contemporana. Candva centrul elitelor bucurestene si una dintre cele mai vizitate statiuni din Europa, Eforie Sud a ramas un loc marginalizat, aproape abandonat in cursul aventurii consumeriste. Gradina de Vara, cel mai mare teatru regional, cu cel mai mare ecran de proiectie de pe litoral, s-a deteriorat in cursul ultimelor decade si in cele din urma a ajuns o ruina. Curatata prin efortul organizatorilor, gradina isi revendica acum functia initiala de spatiu cultural si loc de intalnire comunitar. Eforie Colorat reuneste comunitatea artistica, decidentii din administratiile locale si centrale, alaturi de grupurile activiste, intr-un efort comun de a formula solutiile actuale de reabilitare, pentru a-i oferi statiunii Eforie Sud o alternativa in oferta culturala si o noua sansa de dezvoltare.

„Probabil unul dintre cele mai fresh festivaluri la care am fost. Eforie Colorat mi-a placut, dincolo de organizarea misto, si pentru ideea in sine de a aduce publicul inapoi la forme de expresie culturala si artistica ancorate in contemporan”
Robert Obert artist vizual

Eforie:
Fondatori: Emil Cristian Ghita si Alexandra Dumitrescu | Curator: Raluca Oancea Nestor | Grafica: Andrei Turenici | Fotografie: Alexandra Dumitrescu | Comunicare: Evantia Barca | Logistica: Ionut Cosmin Idu | Proiectie: Theodor Sarbu | Voluntari: Andreea Solba, Alexandra Ghita, Cristina Idu, Andrei Stupariu

Informatii despre programul Eforie Colorat sunt disponibile online, pe Facebook, Instagram, YouTube.

Participarea la toate evenimentele programate anul acesta in cadrul festivalului este gratuita.

EFORIE COLORAT

AggressiON/OFF: public, privat, natural*
Arhivele Litoralului*
Sectiuni co-finantate de AFCN
Organizat de
Asociatia Forumul Artelor Vizuale
Sustinut de:
Primaria Orasului Eforie, Centrul Ceh Bucuresti, Institutul Francez, Ambasada Spaniei in Romania, Ambasada Suediei in Romania, Ambasada Olandei in Romania, Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanta, Institutul Polonez, EUNIC Romania, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Short Film Breaks, Educab Romania, E T A J on Wheels, Animest, Asociatia CineCultura, Caravana Filmului Romanesc, Asociatia D3M
Sponsor principal:
Kaufland
Sponsori:
Policolor, Stinghe & Popovici Architecture, Diesel Mecanica, Karma Audio, Pattern Media, Buzz Events, Casa cu Smochin
Partener media principal:
RADIO GUERRILLA

Parteneri media:
Agerpres, Propargarta, Vice.com, AARC, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Magazin Istoric, Revista Zeppelin, Revista Samizdat, UZPR, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile si Nopti, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, MovieNews, Metropola Constanta, CT 100, Radio Constanta, Feeder, DigitizArte, stiri.ong, Munteanu, E T A J Magazine