Evenimente

EVENIMENTE LIVE din FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU, editia 31

Sectiunea Instalatii vizuale din cadrul editiei 31 a Festivalului National de Teatru va avea si o componenta live, in afara de cea online, de pe site-ul FNT. Instalatiile vizuale prezentate in continuare vor putea fi vizionate de publicul interesat in perioada de desfasurare a Festivalului, in spatiile care le gazduiesc, in limita a 30% din capacitatea acestora si cu prezentarea certificatului verde.

PROGRAM EVENIMENTE LIVE

Duminica, 7 noiembrie, de la ora 16:00, la Sala Rotonda a Muzeului National de Arta al Romaniei va avea loc vernisajul instalatiei multimedia SOLARIS.
(Concept: Ilinca Stihi. Realizare: Vlad Ioachimescu. Storyboard: Valeriu Stihi. Sound design: Tom Brandus. Curator: Oana Cristea Grigorescu. Producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune si Institutul Polonez Bucuresti, in parteneriat cu Muzeul National de Arta al Romaniei). Evenimentul se desfasoara in cadrul programului aniversar Stanisław Lem – 100 de ani de la nastere.
„ «Solaris», cel mai cunoscut roman al scriitorului polonez Stanisław Lem, isi pastreaza spiritul vizionar la 60 de ani de la aparitie (1961) si la aniversarea centenarului nasterii autorului. Relectura sonora a regizoarei Ilinca Stihi, care semneaza si adaptarea libera a romanului, se conjuga cu instalatia de realitate augmentata pe care o propunem in sectiunea Instalatii vizuale a FNT 31. In sala Rotonda a Muzeului National de Arta al Romaniei, publicul e invitat sa descopere o expozitie de realitate augmentata. Elemente grafice si sonore vor interactiona cu vizitatorul, avand ca unic intermediar obiectul probabil cel mai apropiat omului modern: telefonul mobil. Realitatea augmentata va genera conceptul vizual si sonor pe dispozitivul fiecarui vizitator, sala propriu-zisa a muzeului constituindu-se in comentariul istoric la noile limbaje. Instalatia sintetizeaza atmosfera „solariana” si se vrea o coperta audio-vizuala a spectacolului sonor omonim produs de Teatrului National Radiofonic in parteneriat cu Institutul Polonez Bucuresti, cu premiera in sectiunea FNT on air (8 noiembrie, ora 23.00, Radio Romania Cultural).” – Oana Cristea Grigorescu
Instalatia este prefatata de „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz”, o expozitie cu desene realizate de artistul Daniel Mróz si curatoriata de prof. Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk. Expozitia poate fi vizitata in perioada 7-14 noiembrie, in foaierul Salii Rotonda din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei.
Program de vizitare: Miercuri – Duminica, in intervalul orar 10.00 – 18.00

Duminica, 7 noiembrie, de la ora 17:30, in spatiile ARCUB-Gabroveni – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti – vor avea loc vernisajele instalatiilor vizuale Fluid Memory si AR(t)EST.

Fluid Memory – gazduita in Sala Arce de la ARCUB-Gabroveni – este o instalatie video interactiva, care urmareste explorarea momentului in care individul este privat de dinamica sociala, cand constiinta umana devine introspecta si isi cauta momentum-ul in interior, prin accesarea memoriei si rescrierea acesteia in vise.
Andrei Cozlac, autorul proiectului, a configurat aceasta instalatie in doua segmente: un element fizic si un corp virtual. Elementul fizic reprezinta o interpretare a unei constiinte umane inghetate in fata solitudinii, un circuit al gandurilor transpus in realitate, o masa amorfa care creeaza fluxul gandurilor in aparenta, dar ale carui reactii nu sunt indreptate spre un spatiu real, ci spre propria minte. Privitorul poate interactiona cu aceste idei atingand imaginea prin lichidul din vasele situate pe ecranul TV. Corpul virtual simbolizeaza materialitatea acestor ganduri aflate intr-o stare de flux, un personaj supradimensionat sau un spatiu abstractizat care devine martorul propriilor transformari, un alter-ego, o voce interioara care suntem tot noi.

Program de vizitare: Luni – Duminica, in intervalul orar 10:00 – 18:00

Sala Cafenea a ARCUB va gazdui instalatia AR(t)EST – producator: Asociatia V.A.R.Cultural – in care peste 60 de artisti impartasesc un cadru din viata lor in aceasta perioada de recluziune sociala.
AR(t)EST este un proiect initiat de actrita Vero Nica si de artistul vizual Andu Dumitrescu in plina izolare. Inceput in 20 aprilie si continuat pana pe 20 iunie, proiectul a reunit 61 de oameni din zona culturala, artisti vizuali, curatori, oameni de teatru, cineasti, muzicieni, coregrafi, care au impartasit cate o fotografie din perioada de recluziune, insotita de un text. Toate au fost publicate pe Facebook si pe Instagram, in fiecare zi, la ora fixa.
Acum, contributiile sunt reunite offline. Artistii din sfera vizualului reusesc sa aduca imagini spectaculoase, chiar si din izolare. La randul lor, textele, cumulate, formeaza o harta a subiectivitatilor, de data aceasta, ne-interactive, din timpul pandemiei. Odata cu statul acasa in pijama, oamenii par sa-si fi dat jos nu numai hainele de serviciu, ci si fetele sociale. Condamnati la izolare, s-au trezit si condamnati sa reflecteze asupra lucrurilor esentiale. Un lux, daca ne gandim la ritmul ultimilor ani.
Conditiile speciale ale pandemiei imprima o oarecare distanta si detasare, straniu amestecate cu aerul de intimitate din casa fiecaruia. Acasa, garda e jos. Viata se compune din amanunte care, in exterior, ar fi fost considerate irelevante. Dar suma rezultata din tonul personal, in care fiecare autor vine cu sintaxa lui, cu ritmul lui, cu preocuparile si cu distractiile lui, configureaza jurnalul colectivitatii artistice in timp de pandemie.
Onestitate, autenticitate, domestic si pasiune sunt puse intr-o alaturare pentru care pana acum n-a existat contextul necesar.

Program de vizitare: Luni – Duminica, in intervalul orar 10:00 – 18:00

Duminica, 7 noiembrie, de la ora 19:00, lansarea Dictionarului Multimedia al Teatrului Romanesc – Update va fi semnalata cu un video-mapping proiectat pe fatada Teatrului Odeon din Capitala.
(Site-arhiva: Portal multimedia spre istoria miscarii teatrale romanesti. Producator: Asociatia Romana pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), in parteneriat cu Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca si Universitatea de Arte din Targu Mures, cu sprijinul Goethe Institut Bucuresti. Proiectul este cofinantat de AFCN.)

Dictionarul Multimedia al Teatrului Romanesc (DMTR) este o platforma digitala creata pentru a oferi continut nou, de specialitate, dar si pentru a agrega, in acelasi timp, informatia existenta deja online despre artisti legendari si spectacole cult ale teatrului romanesc. DMTR propune un timp de calitate pentru un public extrem de divers, de la cercetatori si specialisti in studiile umaniste, la pasionati de teatru de toate varstele care vor gasi pe site link-uri catre spectacole video si radiofonice, fotografii din spectacole de epoca, materiale scanate din arhive publice si private.
Profilurile de artisti si spectacole sunt create de o echipa complexa, de peste 50 de oameni, alcatuita din specialisti in teatru care au scris articole introductive, din perspectiva contemporana, si studenti la facultatile cu profil de teatru, care au strans materialele conexe pentru fiecare dintre ele. In acest moment proiectul insumeaza 100 de intrari de dictionar. Autoarea conceptului, criticul de teatru Cristina Modreanu explica: „Am lucrat foarte strans cu colegii de la Universitatea Babes-Bolyai si de la Universitatea de Arte din Tg. Mures, in special cu doamnele profesoare Miruna Runcan si Raluca Blaga, pentru a stabili listele de noi intrari in dictionar, pentru a coordona studentii si autorii si pentru a completa profilurile multimedia.”

O videoprezentare de la lansarea Dictionarului Multimedia al Teatrului Romanesc – Update va putea fi accesata pe site-ul www.fnt.ro incepand de vineri, 12 noiembrie, de la ora 16:00.

Pe intreaga durata a FNT 31 (6-14 noiembrie), in Rotonda Salii Mici a Teatrului National „I.L.Caragiale” din Bucuresti poate fi vizitata Expozitia omagiala Harag György – o expozitie itineranta realizata cu ocazia anului comemorativ Harag György, evocand personalitatea marelui regizor transilvanean, cel care a avut o importanta influenta asupra artei teatrale din Ungaria si Romania
(Producatori: Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti si Academia Maghiara de Arta, 2020. Parteneri: Festivalul National de Teatru si Teatrul National „I.L.Caragiale” din Bucuresti, Casa de Productie a TVR. Vernisajul evenimentului a avut loc in data de 19 octombrie.)

Expozitia itineranta despre opera regizorului Harag György, realizata cu ocazia Anului comemorativ Harag, consta din 45 de panouri cuprinzand aproximativ 200 de fotografii insotite de comentariile si evocarile colegilor de breasla, teatrologilor si criticilor, precum si cu textele lui Harag, in trei limbi: maghiara, romana si engleza. Expozitia este pusa la dispozitie de Academia Maghiara de Arta din Ungaria. In cadrul evenimentului – prin parteneriatul cu Casa de productie a TVR – sunt proiectate trei spectacole regizate de reputatul artist: „Livada cu visini”, inregistrat in anul 1985 din spectacolul in limba romana a Teatrului National Targu Mures (ultima opera regizorala a lui Harag György), „O stea pe rug / Csillag a magjan” – o inregistrare din 1977 de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (subtitrat in limba romana) si spectacolul de televiziune „Ursul” de Cehov, din 1975, cu actorii Csorba Andras, Széles Anna si Tarr Laszló, de asemenea subtitrat in limba romana.
„In amintirea lui Harag György (1925-1985), regizorul principal de odinioara al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, creator epocal transilvanean in arta si istoria teatrala din Ungaria si Romania, Academia Maghiara de Arta (MMA) a organizat in 2020 un an omagial.
Seria de programe foarte variate evoca evenimentele teatrale din anii saizeci, saptezeci si optzeci, apeland la toate documentele originale accesibile, reportaje, fotografii, filme, marturiile si evocarile personale ce constituie o colectie exceptionala pentru istoricii care cerceteaza trecutul teatrului, dar si o aducere aminte demna pentru iubitorii teatrului. Nu in ultimul rand, prezinta un exemplu uman din mediul artistic care poate fi urmat si de tinerele generatii.” – Vashegyi György, presedinte Academiei Maghiare de Arta

Program de vizitare: Marti – Duminica, in intervalul orar 14:00 – 22:00

*****

In seria Instalatiior vizuale prezentate in FNT 31 se inscrie si cea intitulata Case de poveste. Doina Cornea – un proiect conceput de Andreea Iacob si produs de asociatia Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca.

„In cadrul Festivalului National de Teatru, echipa Create.Act.Enjoy va prezinta o versiune adaptata pentru mediul online a turului casei Doinei Cornea (publicista si opozanta a regimului comunist), cu participarea extraordinara a fiului ei, Leontin H. Iuhas.
Chiar daca instalatiile audio pregatite pentru vizitarea fizica a casei si atmosfera pe care am creat-o nu pot fi translatate prin film, speram ca plimbarea virtuala pe care am pregatit-o sa ramana un mesager al spiritului, curajului si determinarii Doinei Cornea.” – Andreea Iacob

Turul ghidat (adaptare video) al locuintei cunoscutei dizidente anticomuniste va putea fi accesat pe site-ul www.fnt.ro, incepand de joi, 11 noiembrie, ora 16:00.