Comunicate

„Exclusiv in Romania”: de la Cultura Monteoru la ciorba de babic

Cristi Tabara si echipa sa continua explorarea tinutului Buzaului, unde gasesc cea mai veche biserica rupestra din tara, afla povestea familiei ce a dat numele unei statiuni si viziteaza o colectie impresionanta de telefoane. „Exclusiv in Romania” se vede duminica, 18 aprilie, de la ora 17:00, la TVR 1.

Echipa „Exclusiv in Romania” ramane, pentru inca o saptamana, in minunata zona a Buzaului, care nu si-a terminat de dezvaluit obiectivele unicat, de spus povestile fascinante si de aratat obiceiurile inedite. Pe 18 aprilie, de la ora 17:00, la TVR 1, Cristi Tabara ne invita sa le descoperim impreuna, in cea de-a doua editie „Exclusiv in Romania” a sezonului.

Inceputul emisiunii surprinde echipa emisiunii la Sarata Monteoru, localitatea care a dat numele Culturii Bronzului din preistorie. Vom afla fascinanta poveste a familiei Monteoru, care a ajuns una dintre cele mai bogate familii din tara din afaceri cu petrol, iar mai apoi, cu ape minerale. Reprezentant al marii burghezii a secolului al XIX-lea, Grigore Monteoru a construit la Sarata, pe langa fabrica sa de uleiuri minerale, o biserica, o scoala primara, o scoala de meserii, localul primariei, un spital, o farmacie, un oficiu postal, gara si locuinte pentru personalul angajat la sonde si la mina de petrol, toate acestea pe terenuri detinute de familia sa. Statiunea balneara intemeiata astfel si-a schimbat ulterior numele, pentru a-l cuprinde si pe al sau.

Vom ajunge apoi la Alunis, unde se afla cea mai veche biserica rupestra din Romania, unde inca se slujeste, iar de aici vom merge sa vizitam noul Muzeu al Chihlimbarului de la Colti.

Pentru amatorii de gadgeturi, dar nu doar pentru ei, Muzeul Judetean Buzau ne prezinta o inedita colectie, o incursiune in istoria telefonului, de la inceputuri si pana in prezent. Aici se afla cea mai mare colectie de acest profil: peste 300 de telefoane de toate tipurile ii asteapta pe pasionati sa le cunoasca intreaga evolutie. Printre aparate se afla si unele ce au apartinut unor personalitati celebre. Telefonul de la care Gheorghe Gheorghiu Dej isi transmitea ordinele subalternilor se numara printre ele.

La final, ii insotim pe Cristi Tabara si echipa sa la Berca, pentru a gati si, mai ales, pentru a degusta o spectaculoasa ciorba de… babic.

Urmarim, asadar, o editie „Exclusiv in Romania” plina de savoare – dar si de savori locale, duminica, 18 aprilie, de la ora 17:00 la TVR 1.