Comunicate

„Exclusiv in Romania”: Harmosca, lotca cu parus si alte minunatii din raiul lipovenilor

Pe malul Lacului Razelm, in inima celei mai mari comunitati de rusi lipoveni din Romania, vom ajunge impreuna cu Cristi Tabara si echipa sa. „Exclusiv in Romania” se vede la TVR 1, duminica, 14 noiembrie, de la ora 17:00.

Cristi Tabara si echipa „Exclusiv in Romania” continua la TVR 1 calatoriile pline de aventura prin locuri de poveste, alaturi de oameni deosebiti, descoperind obiective unice si bucurandu-ne de experiente de neuitat. „Ne vom opri, de data aceasta, in inima celei mai mari comunitati de rusi lipoveni din Romania, pe malul Lacului Razelm”, ne invita Cristina Madgearu, unul dintre producatorii emisiunii.

„Raiul lipovenilor” se deschide si ne lasa sa patrundem intr-una dintre cele mai frumoase lumi – duminica, 14 octombrie, de la ora 17.00. La Sarichioi, vom afla istoria celor pe care ne-am obisnuit sa-i numim lipoveni, mai bine zis, cea a rusilor staroveri, pastratori ai Ortodoxiei de rit vechi. Ce i-a determinat sa-si paraseasca tara natala, pentru a se aseza in Dobrogea, cu aproape trei sute de ani in urma, vom afla insotindu-i pe Cristian Tabara si echipa sa. „Le vom asculta cantecele si ne vom aventura pe lac, in ciuda vantului aspru, in ambarcatiunea lor traditionala, readusa in actualitate de unul dintre tinerii comunitatii: lotca cu parus”, mai spune Cristina Madgearu.

Iar in timp ce Cristi va studia harmosca, instrument muzical unic in lume si se va prinde in hora pe mal, restul echipei va naviga departe, catre insula Popina si dincolo de ea, pana pe tarmul marii, la Periteasca. Este locul spre care le este drag lipovenilor sa-si conduca barcile, pentru a face gustoasa ciorba de peste la ceaun, potrivit unei retete doar de ei stiuta. „Reteta pe care, desigur, ne vom stradui sa o invatam si – cum altfel? – sa o gustam!”, adauga razand Cristian Tabara.

Vom cauta sa intelegem si sa invatam din seninatatea si bucuria rusilor lipoveni, duminica, pe 14 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR 1, cu „Exclusiv in Romania”.

Producatori: Cristina Madgearu, Marin Gabudean