Descoperim cea mai veche biserica de lemn de la sud de Carpati, ne bucuram de maiestria Fluierasilor din Vaideeni si vedem ce preparate traditionale de Pasti aduse din Transilvania se gatesc in Oltenia. In prima editie din noul sezon „Exclusiv in Romania” – luni, 25.04, ora 13.10.
Incepe un nou sezon „Exclusiv in Romania” si cum prima editie a noului sezon o vom vedea a doua zi de Pasti, echipa lui Cristian Tabara ne invita sa aflam cum se tine aceasta sarbatoare a crestinatatii in Oltenia de sub Munte.
Calatoria pe care ne-o propun Cristian Tabara si echipa sa include satul Marita, comuna Costesti sau localitatea Vaideeni, una dintre cele mai mari localitati din judetul Valcea. Despre Vaideeni se spune ca a fost intemeiata de pastorii din Transilvania in timpul migratiei din secolele XVII—XVIII, cand ciobanii din Sibiu, Alba, Hunedoara si Brasov au preferat sa se stabileasca la sud de Carpati pentru a scapa de taxele Imperiului Habsburgic.
In satul Marita, vom descoperi, de altfel, cea mai veche biserica de lemn de la sud de Carpati. Ridicata intre anii 1556-1557, pe ruinele unei cetati dacice, anterior migratiei pastorilor din Ardeal, biserica din Marita-Vaideeni a devenit un simbol al crestinatatii din aceasta parte a tarii si este un punct central al pelerinajelor monahale din Valcea. Biserica poarta hramul „Cuvioasa Parascheva”.
Credeati ca nu mai exista copii care dau cu bucurie ecranul telefonului pe un instrument muzical? Ei bine, ii vom descoperi luni, 25 aprilie, ora 13.10, la TVR 1, cand „Exclusiv in Romania” ii aduce in fata noastra pe Fluierasii din Vaideeni. Ne vor bucura si impresiona cu un moment artistic.
In apropiere, impreuna cu satenii din Vaideeni, echipa „Exclusiv in Romania” va pregati bucate… „mai degraba ardelenesti, pentru ca ne aflam in mijlocul descendentilor celor care au venit candva aici de peste munti, din Marginimea Sibiului”, ne lamureste Cristina Madgearu, producator al emisiunii de la TVR 1. Printre surprizele culinare gatite si degustate si care nu lipsesc de pe masa de Pasti in aceasta zona a tarii se numara preparatele din porc, ce insotesc neaparat mielul, dar si supa vartoasa cu taitei.
Nu departe, in comuna Costesti, o vom cunoaste pe Rodica Cracana, mester popular, care pastreaza cu sfintenie arta teserii scoartelor oltenesti, dar si amintirea vechilor obiceiuri de Pasti din zona.
A doua zi de Pasti, impreuna cu „Exclusiv in Romania” spunem „Hristos a inviat!” la poalele Muntilor Capatanii.
Adauga comentariu