Sport

EXCLUSIV „Reteaua de idoli”. Ion Tiriac: ” In momentul in care poti sa alegi ai o alta viata in fata ta”- galerie foto –

Irina Pacurariu continua seria interviurilor de elita, marca „Reteaua de idoli”, la TVR 2. Luni, 21 septembrie, de la ora 21:00 (in reluare duminica, de la ora 18:00), aveti intalnire cu un roman pe care-l recunoaste oricine: Ion Tiriac.

A fost sportiv, manager de sportivi, a condus Romania la doua olimpiade, a scris si scrie istorie in tenis, domeniu a carui dezvoltare i se datoreaza intr-o oarecare masura.

Orice interviu acordat de Ion Tiriac devine controversat. Mai intotdeauna parerile lui abrazive fac turul presei, ceea ce s-a intamplat, de curand, cu opiniile despre descalificarea lui Novak Djokovic de la US Open. Deloc intamplator, interesul pe care Ion Tiriac al provoaca, inclusiv la noile generatii, se datoareaza faptului ca e bogat.

“E naiv sa crezi ca Ion Tiriac va povesti cuiva cum a facut primul milion, sau, in cazul lui, primul miliard. Pentru multi va ramane un excentric, mare colectionar de masini, proprietati, blazoane, trofee de vanatoare si avioane private. Orice se poate spune sau scrie, despre octogenarul campion, dar e complicat sa-i contesti incapatanarea de a face din sport o tema publica. La Reteaua de Idoli va vorbi despre regrete, prietenie sau anii de razboi in care a copilarit. Dupa multi ani, Ion Tiriac accepta un interviu pentru care unii si-ar scoate palaria, iar el, ceea ce se intampla foarte rar, si-a scos ochelarii”, spune Irina Pacurariu.

Este primul roman care a intrat pe lista Forbes a miliardarilor lumii si ramane pe locul doi in topul celor mai bogati sportivi, dupa legendarul Michael Jordan. Anul acesta, cand a implit 81 de ani, un mare ziar italian titra: “Contele Dracula al tenisului s-a nascut la Brasov, in Romania”. Italienii i-au facut apoi si o caracterizare celui care a castigat in 1970 turneul de la Roland Garros, in proba de dublu, alaturi de Ilie Nastase: “Un bizar iubitor al sportului, un manager si un om de afaceri cu viziune – detinatorul turnelui Mutua Madrid Open, romanul face parte dintr-o lume unde au acces foarte putini”.

“Trebuie sa vorbesti despre sport, sportivi sau sportive in doua secvente – viata sportiva si viata adevarata care vine dupa sport. Gimnastele se opresc la 21-22 de ani, cresc, jucatorii de tenis la 30-31-32 de ani. Exceptii sunt. Uite, Serena la 38, Federer si asa mai departe. Dar in a doua viata, daca cumva lumea te respecta, nu te iubeste, ca atunci cand esti sportiv te iubeste toata lumea, dar dupa aia daca iti castigi respectul ai facut Bingo, esti tot ce vrei. Insa un copil normal, si eu ii vad pe-ai mei, care sunt normali, n-au ales sportul, dar fac sport obligatoriu in fiecare zi, in momentul cand termini scoala – universitate, nu liceu – si ai cele mai bune note care exista in lumea asta… nu mai conteaza ziua aia dupa ce ai terminat, pentru ca o sa sari intr-un butoi cu apa inghetata care se numeste viata. Si atunci, ce poti sa pui in aplicare? Ce ai invatat in toti cei 4, 5, 6, 20 de ani de scoala si cata creativitate ai? Sau ai cumva norocul sa faci ceea ce iti place, nu ce trebuie sa faci? Pentru ca in momentul in care esti un american, care au o treaba senzationala, mie imi place de mor – I’m looking for a job… Caut o slujba.. E o treaba. I find my job… e alta treaba – nu-l gasesti p-ala care iti place tie. Iar unul dintre cele mai mari privilegii in viata asta este sa ai dreptul sa alegi. In momentul in care poti sa alegi ai o alta viata in fata ta”, spune Ion Tiriac, la „Reteaua de idoli”.