Comunicate Psihologie

Explicatiile psihologului Andra Tanasescu: Cine sunt kinesterzicii din jurul nostru?

Persoanele kinestezice tind sa fie extrem de empatice si sensibile la energia celor din jurul lor. Drept urmare, acestea sunt definite de o traire interioara mai pronuntata decat vizualii sau auditivii.
Potrivit cunoscutului psiholog Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), acest lucru ii poate ajuta sa lege conexiuni foarte puternice cu persoanele de a caror energie se simt atrasi sau cu care se simt confortabil. Pe de alta parte, daca simt un disconfort in prezenta unei persoane, vor cauta sa evite contactul si persoana cu totul, daca le va fi posibil.
“Totodata, fiind atat de conectati cu trairea interioara, pot demonstra o intuitie fantastica. Ori, daca isi dau voie sa o asculte, pot lua decizii extrem de bune, atat pentru ei cat si pentru cei care au incredere in opinia lor. Pot tinde sa ia decizii mai degraba bazate pe emotii si sentimente, decat pe ce are logica sau sens. Persoana kinestezica este genul care invata facand, prin miscare, prin „a pune mana” pentru a putea trai si integra cunostintele pe deplin. Pentru ei, experienta practica este mult mai valoroasa decat cea teoretica, pentru ca trairea interioara este modalitatea cea mai fireasca de a dobandi abilitati si cunostinte noi. Tind sa fie persoane introvertite si sa aiba un ritm propriu. Motivul este nevoia lor de a trece experientele printr-un filtru personal, interior, inainte de a oferi un raspuns sau un feedback de orice fel. Acest lucru poate fi deranjant pentru un vizual, spre exemplu, care este extrem de rapid si are nevoie ca lucrurile sa fie facute ieri”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Cum recunosti un Kinestezic?
Kinestezicii sunt persoane care pun accent mai mult pe mod in care se simt, decat pe modul in care arata. Astfel, vor fi tentati sa aleaga, mai degraba, tinute lejere, placute la atingere, in detrimentul celor „frumoase” sau „la patru ace”.
“In conversatia cu altii, prefera sa stea mai aproape de interlocutor din nevoia de a se conecta cu acesta, de a-i simti starea atunci cand vorbeste. Acest lucru poate deveni deranjant, de exemplu, pentru un vizual, care are nevoie de distanta intre el si interlocutor, ca sa poata avea imaginea de ansamblu asupra situatiei. In privinta relatiilor, cel mai probabil limbajul iubirii el cel al atingerilor. Din acest motiv, atunci cand va simti nevoia sa se apropie de cineva sau se va simti mai apropiat de o persoana, va avea impulsul sa imbratiseze, sa atinga sau sa stea mai aproape de acel om. In timp ce, in cuplu, poate fi un lucru dorit – exceptie facand situatia in care partenerul/a nu are acest sistem predominant – in context formal poate crea confuzie, disconfort sau conflicte”, continua psihologul Andra Tanasescu.
Din perspectiva limbajului corpului, persoanele kinestezice se evidentiaza prin faptul ca-si tin deseori privirea indreptata mai mult in jos, predominant spre partea dreapta. Atunci cand iti vorbesc, mentin o tonalitate joasa, exprimandu-se la un volum ceva mai redus, articuland cuvintele lent si cu pauze multe intre ele. Respiratia este profunda, lenta, predominant abdominala.
“Stau, de regula, cu capul aplecat catre fata, avand muschii relaxati si detensionati. Ii poti observa prin faptul ca tind sa isi tina mainile foarte mult in jurul corpului si, daca au obiecte placute la atingere in jurul lor, jucandu-se constant cu acelea. Pentru ca sunt profund conectati cu emotiile lor – si ale altora, uneori – acestia pot fi vazuti des inrosindu-se la fata, chiar daca vorbesc sau doar asculta ceva cu interes”, afirma psihologul.

Ce ii deranjeaza?
Potrivit specialistului, persoanele kinesterzice sunt deranjate daca sunt nevoite sa memoreze informatii fara sa aiba experienta propriu zisa a lucrului pe care il au de invatat. Cum nevoia lor este de a face, pentru a putea intelege si integra pe deplin, pot fi usor deranjati de obligativitatea memorarii unor informatii, fara referinte experientiale.
“Starea emotionala si manifestarea unei persoane ii poate deranja foarte mult, daca nu este in rezonanta cu a lor sau daca este mult prea intensa. Fiind hipersensibili la emotiile celorlalti, se pot trezi de mult ori preluand din starea lor, devenind astfel dificil pentru ei sa gestioneze un cumul dublu de trairi.Atunci cand cineva ii grabeste, fie sa ia o decizie, sa actioneze sau sa plece repede undeva, se pot simti fortati sa isi iasa din zona de confort si pot deveni frustrati, incordati si neproductivi, ba chiar defensivi. Cum spuneam, nevoia principala a lor este sa-si dea seama ce simt referitor la ce li s-a spus / ce au de facut. Din acest motiv, au intai nevoie sa treaca totul prin filtrul propriu, pentru a putea veni cu cel mai bun, simtit, raspuns. Lucru care, uneori, le poate lua ceva mai mult timp decat este posibil in contextele in care se regasesc. Daca nu se simt in regula, vor lua distanta. Una dintre nevoile principale ale persoanelor introvertite este aceea de a se retrage din mediul social si de a se reincarca. Fiind predominant introvertiti, kinestezicii vor avea constant nevoie sa se regrupeze dupa o discutie intensa, urmand chiar sa revina ulterior cu raspunsuri sau concluzii. De asemenea, pot avea des schimbari de stare, osciland intre a fi foarte deschisi, bine dispusi si retinuti, cu toane. Avand in vedere intensitatea cu care traiesc emotiile si conflictele, este de la sine inteles sa aiba nevoie de spatiu mai mult decat alte persoane. Acest lucru poate naste insa conflicte, daca aceasta nevoie nu este inteleasa si respectata. De asemenea, poate sa le dea un sentiment ca nu sunt intelesi, ca nu sunt acceptati. Iar, daca nu invata cum sa-si gestione intensitatea cu care traiesc totul, din punct de vedere emotional, vor tinde sa opteze pentru una dintre doua variante:
se vor inchide in fata emotiilor, alegand „sa nu simta” sau vor avea schimbari dese de stare, traind intens sentimentul de dezechilibru in viata lor”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).
Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa, este Psiholog, Coach Wing Wave, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, cu specializari in terapia de cuplu si familie, dans terapie, somato-terapie, NLP si lucrul cu proiectiile sinelui. Si-a propus ca prin ceea ce face sa aduca in viata fiecarei persoane cu care lucreaza un plus de constientizare, cunoastere si incredere in propriile forte. Obiectivul ei este sa ofere cat mai multe din experienta ei, atat personala cat si profesionala, astfel incat sa produca schimbari semnificative in vietile celorlalti.