Teatru si Film

Festivalul Filmului Francez aduce la Sibiu cele mai premiate si indragite productii recente

Cea de-a 27-a editie a Festivalului Filmului Francez, care debuteaza in 15 martie la Bucuresti, aduce proiectii de filme si la Sibiu, in perioada 24-26 martie. Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, partener de traditie al Festivalului, va gazdui proiectiile la Centrul Cultural Habitus, din Piata Mica, nr. 4.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/03/L_INNOCENT-poster-225x300.jpg

In 24 martie, ora 20:30, la Sibiu este programata comedia politista „L’Innocent” de Louis Garrel, cu Louis Garrel, Roschdy Zem, Anouk Grinberg, Noemie Merlant, prezentata in cadrul sectiunii Panorama, care cuprinde cele mai indragite filme franceze recente. Productia s-a aflat in Competitia San Sebastian IFF 2022, a fost proiectata in afara competitiei la Cannes 2022 a primit premiul Cea mai Buna Actrita in rol secundar (Noemie Merlant) si Cel mai Bun Scenariu Original la Premiile Cesar.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/03/Le-Lyceen-poster.jpg

In 25 martie, ora 18:00, va fi proiectat filmul „Le lyceen” (+18), regia Christophe Honore, cu Paul Kircher, Juliette Binoche, Vincent Lacoste, Erwan Keopa Fale. A castigat Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la San Sebastian 2022.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/03/La-Nuit-du-12-poster-225x300.jpg

In 25 martie, ora 20:30, urmeaza „La nuit du 12”, regia Dominik Moll, cu Bastien Bouillon, Bouli Lanners, Theo Cholbi. Filmul este castigator al sectiunilor Cel mai Bun Film si Cel mai Bun Scenariu la Premiile Lumiere (2023), a primit premii pentru: Cel mai Bun Film, Cel mai Bun Regizor, Cel mai Bun Actor in rol secundar (Bouli Lanners), Meilleur Espoir Masculin (Bastien Bouillon), Cel mai Bun Scenariu Adaptat, Cel mai Bun Sunet la Premiile Cesar si a avut premiera la Cannes 2022.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/03/AU-REVOIR-LE-BONHEUR-POSTER-208x300.jpeg

In 26 martie, ora 18:00, iubitorii de film sunt invitati la „Au revoir le bonheur”, regia Ken Scott, cu Francois Arnaud, Antoine Bertrand, Louis Morissette, Patrice Robitaille. A primit Premiul pentru cea mai buna interpretare la Festivalul International de Film de Comedie – Alpe d’Huez 2022.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/03/LES-ENFANTS-DES-AUTRES-POSTER-225x300.jpeg

Tot in 26 martie, ora 20:30, este programat filmul „Les enfants des autres”, regia Rebecca Zlotowski, cu Virginie Efira, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni. A primit premiul pentru Cea mai Buna Actrita la Premiile Lumiere, este castigatorul premiului pentru cel mai bun montaj la Festivalul European de Film de la Seville, nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de Film de la Venetia 2022, selectat la Sundance 2023, Torronto IFF 2022.

Biletele pentru proiectiile programate la Sibiu si detalii despre filme sunt disponibile online, pe www.tnrs.ro, si la Agentia de bilete din Sibiu, str. Nicolae Balcescu nr. 17. Pretul unui bilet este 15 lei.

In perioada 15-26 martie, peste 110 proiectii de filme vor avea loc in cinematografe si spatii culturale alternative din 13 orase din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Arad, Brasov, Braila, Constanta, Craiova, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Suceava si Targu Mures.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din Romania la Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara si co-organizat de: Centrul Municipal de Cultura Arad, Alianta Franceza Brasov, Cinefeel Braila, Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin” Constanta, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfantu Gheorghe, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, Alianta Franceza Suceava si Asociatia K’Arte Targu Mures.