Comunicate

Festivalul International de Teatru de la Sibiu construieste speranta impreuna cu publicul. O cladire de 20 m, din carton, va fi ridicata in centrul istoric al Sibiului! Inscrierile au inceput astazi!

Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS), care va avea loc intre 20 si 29 august 2021, cu tema „Construim speranta impreuna”, include in programul sau un proiect prin care transpune in practica tema de anul acesta. Artistul francez Olivier Grossetête si Les Batisses Soeurs vor construi, alaturi de publicul FITS, o replica din carton a cladirilor din centrul istoric al Sibiului, de dimensiuni impresionante, care va fi amplasata in Piata Mica. Ineditul proiect debuteaza chiar zilele acestea, cand echipa de artisti din Franta incepe constructia pieselor care vor forma ansamblul, ce ulterior va fi ridicat in centrul istoric al orasului, fara interventia utilajelor, ci doar prin contributia oamenilor.
„Evenimentul din Piata Mica ilustreaza intr-un mod foarte concret tema Festivalului International de Teatru de la Sibiu – Construim speranta impreuna. Vom construi, in primele zile ale Festivalului, o mica parte din ceea ce inseamna constructiile istorice din Piata Mica. Trupa Les Batisses Soeurs si artistul francez Olivier Grossetête vin in premiera la Sibiu, incercand sa redea comunitatii o particica din frumosul nostru centru istoric. Constructia are 20 de metri inaltime, se intinde pe o suprafata de mai mult de 100 de metri patrati si este construita fara niciun fel de utilaj special, doar cu ajutorul oamenilor care vor sustine ridicarea ei, impreuna vom realiza aceasta constructie. Este un proiect pe care il gandim de mult timp si ne bucuram ca se va intampla”, a declarat Dan Bartha-Lazar, selectioner outdoor FITS 2021.
Artistii francezi au sosit in Sibiu, iar de luni dimineata au inceput munca la acest proiect, alaturi de sibieni si de publicul care isi doreste sa ia parte la acest eveniment unic.
„Facem un apel catre sibieni – catre cei care sunt, in primul rand, vaccinati – sa vina impreuna cu copiii si sa participe la aceasta actiune unica. Intregul Festival este dedicat publicului nostru, toate gandurile si eforturile noastre sunt indreptate catre public, catre comunitate, iar acest proiect este modalitatea noastra de a construi impreuna frumosul, de a construi impreuna speranta. Este un moment deosebit, care se intampla foarte rar intr-o comunitate si este dovada faptului ca la Sibiu se pot intampla minuni”, spune Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

Haideti sa construim impreuna!

In sala de sport a Clubului Sportiv Scolar, din Parcarea Teatrului din Sibiu, a inceput deja atelierul care va dura aproape cinci zile. Aici vor fi realizate componentele care, in final, vor fi asamblate in Piata Mica din Sibiu, alaturi de public si care vor sta, in cea de-a doua zi de FITS, in 21 august, la baza acestei impresionante constructii.
Proiectul este sprijinit de firma Rondocarton din Cluj-Napoca, care pune la dispozitie materialele necesare.
Inedita constructie va putea fi admirata in centrul istoric al Sibiului pana in data de 23 august, cand demontarea ansamblului va fi un moment special si va fi facuta tot alaturi de publicul Festivalului.

Inscrieri pentru ateliere. Locuri limitate!

Inscrierile pentru aceste ateliere pot fi facute direct la sala de sport a Clubului Sportiv Scolar, din Parcarea Teatrului din Sibiu. Concret, cei care doresc sa contribuie la realizarea constructiei se pot deplasa la sala de sport si pot opta pentru un interval de timp in care sa participe la ateliere.
Accesul la evenimentele organizate in spatii inchise se face in baza unui document de identitate, precum si a prezentarii unuia dintre urmatoarele documente:
– dovada oficiala care atesta vaccinarea anti SARS-COV2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare),
– dovada oficiala a unui test PCR negativ – efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea evenimentului,
– dovada a rezultatului negativ certificat de o unitate medicala a unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore inainte de inceperea evenimentului,
– dovada medicala a faptului ca se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-COV-2.

Constructii monumentale participative cu Olivier Grossetête si Les Batisses Soeurs

Proiectul pe care artistul Olivier Grossetête si Les Batisses Soeurs il aduc in Romania este unul extrem de apreciat de public. Constructiile monumentale participative din carton sunt o intalnire propusa publicului pentru a construi impreuna o arhitectura utopica… un vis de copil…. un spectacol colectiv.
„Efemere prin natura lor, ziua finala a constructiilor aduce sarbatoare si bucurie. Acest proiect, deopotriva arhitectural si participativ, invita toti cetatenii unui oras sa participe la o aventura – adulti, copii, varstnici, oameni din medii diferite, sunt chemati sa ia parte la acest proiect gigantic si nebunesc, sa construiasca impreuna o constructie din cutii de carton inspirata din arhitectura locala, doar cu ajutorul unor cutii si banda adeziva! Fara macarale sau alte utilaje! Constructia poate ajunge pana la 25 metri inaltime, poate cuprinde 1500 de cutii si poate cantari peste 1,5 tone! Fiecare proiect are 3 momente cheie: 5 zile de ateliere, 1 zi de constructie publica, iar ultima zi e dedicata de-constructiei! In cadrul atelierelor, aflam abordarea artistica si se pun in practica tehnicile folosite pentru a construi. Construim piesele specifice si pre-asamblam elementele specifice: acoperisuri, arcuri, cornise, balcoane… Aceste momente sunt un prilej pentru a impartasi si schimba experiente unice”, este modul in care reprezentantii companiei franceze descriu experienta.

INSTITUTII:

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat sub INALTUL PATRONAJ AL PRESEDINTELUI ROMANIEI, de:
TEATRUL NATIONAL RADU STANCA SIBIU
PRIMARIA MUNICIPIULUI SIBIU
CONSILIUL LOCAL SIBIU

Eveniment realizat cu sprijinul:
PRIM-MINISTRULUI ROMANIEI
GUVERNULUI ROMANIEI
MINISTERULUI CULTURII
MINISTERULUI EDUCATIEI
UNIVERSITATII LUCIAN BLAGA SIBIU

Co-organizatori:
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN

Actiune cofinantata de Consiliul Judetean Sibiu:
CONSILIUL JUDETEAN SIBIU

Co- Producatori:
SOCIETATEA ROMANA DE TELEVIZIUNE
SOCIETATEA ROMANA DE RADIODIFUZIUNE

Parteneri Strategici:
AMBASADA FRANTEI
INSTITUTUL FRANCEZ
AMBASADA JAPONIEI
EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE
AMBASADA SUA
AMBASADA MARII BRITANII
BRITISH COUNCIL
AMBASADA ISRAELULUI
AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA
INSTITUTUL GOETHE
CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU
AMBASADA ELVETIEI
SWISS SPONSORS’ FUND
PRO HELEVTIA
AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE
MINISTERUL CULTURII CHINA
AMBASADA BELGIEI
WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL
AMBASADA SPANIEI
INSTITUTUL CERVANTES
ACTION CULTURAL ESPANOLA
AMBASADA REPUBLICII POLONE
INSTITUTUL POLONEZ
AMBASADA AUSTRIEI BUCURESTI
FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC

FILARMONICA DE STAT SIBIU
COMPLEXUL NATIONAL MUZEAL ASTRA
UNITER

COMPANII

Parteneri Oficiali:
UNICREDIT BANK
DEDEMAN
BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE

Partener Special:
JTI

Parteneri Principali:
LIDL

Partener de Traditie:
RAIFFEISEN BANK

Partener al Therme Forum:
THERME BUCURESTI

Partener al Sezonului de Strada:
BANCA TRANSILVANIA

Partener de mobilitate:
AUTOKLASS

Partener pentru sanatate:
MEDLIFE
DENT ESTET
CLINICA POLISANO

Parteneri:
GOOGLE ARTS&CULTURE
LENOVO
GLS
VACCIN.LIVE

Partener al Bursei de Spectacole
si al Programului de Voluntariat:
ALPHA BANK

Berea Oficiala a Festivalului:
URSUS

Vinurile Oficiale ale Festivalului:
CRAMA OPRISOR

SPONSORI:
AQUA CARPATICA
KEEP CALLING
CEC BANK
HEIDI CHOCOLATE
TULIPA FLOWER SHOP
CASA DENTE
ROMFILATELIA
RONDOCARTON
LIME
HAMA

PARTENERI MEDIA:
TV5 MONDE
RFI
EURONEWS
DEUTSCHE WELLE
DIGI24
PROPAGARTA
ZIARUL METROPOLIS
B365.RO
RADIO GUERRILLA
URBAN.RO
ELLE
AGERPRES
DCNEWS
ROMANIA POZITIVA
LIBERTATEA
REVISTA BIZ
MUNTEANU
ZILE SI NOPTI
CAPITAL CULTURAL
TURNUL SFATULUI
TRIBUNA
SIBIU 100%
STIRI DE SIBIU
ORA DE SIBIU
SIBIUL IN IMAGINI
GOODTIME
STAR SIBIAN
MESAGERUL DE SIBIU
STRADA CETATII
MONITORUL DE CLUJ
SIBIU CITY APP
MEDIATRUST – PARTENER DE MONITORIZARE