Comunicate

„Frontul”, prima emisiune din Romania realizata si transmisa in direct din Ucraina​ – la TVR 1

Jurnalista TVR Alina Grigore si echipa sa se afla din nou in zona de conflict din Ucraina. Reportaje din locurile bombardate si interviuri in exclusivitate urmarim in editia speciala a emisiunii „Frontul”, difuzata vineri, 1 iulie, de la ora 19.00, in direct la TVR 1.

Un adevarat cosmar traiesc locuitorii din Mykolaiv, care sunt bombardati continuu de armata rusa”, ne relateaza Alina Grigore, jurnalist de razboi al Televiziunii Romane si realizatorea emisiunii „Frontul”, de la TVR 1. Alaturi de echipa de operatori Mihai Florea si Claudiu Petringenaru, Alina Grigore s-a deplasat pentru a doua oara in Ucraina, de la inceperea conflictului, pentru a transmite de acolo realitatea traita de locuitorii tarii vecine. Vineri, 1 iulie, la ora 19.00, Alina Grigore ne prezinta „Frontul” chiar din Mykolaiv, aducand astfel telespectatorilor TVR 1 prima emisiune din Romania realizata in direct de pe frontul din Ucraina.

Echipa de jurnalisti a filmat in Odessa, apoi a mers pe linia frontului, in zone afectate de bombardamente si a aflat povesti din viata oamenilor in timp de razboi – militari ucraineni, dar si sateni ramasi in zona de conflict. Tot in editia speciala „Frontul” de la TVR 1, urmarim un interviu exclusiv cu guvernatorul regiunii Mykolaiv, Vitaly Kim, seful Administratiei Militare Regionale, decorat recent de presedintele Zelenski. „Este tinta nr. 1 a rusilor in aceasta regiune. In 29 martie, dimineata, soldatii lui Putin au bombardat cladirea administrativa regionala, au ucis 36 de oameni si au ranit alte zeci de persoane. Guvernatorul a scapat cu viata pentru ca nu nu ajunsese inca la birou”, explica Alina Grigore.

Oleksandr Senkevich, primarul orasului Mykolaiv, va fi si el prezent in editia speciala de vineri seara. Despre acesta, jurnalista TVR ne spune ca i-a intimpinat pe membrii echipei TVR urandu-le bun venit in limba romana: „Buna ziua! Ce mai faceti?”. Stie multe alte expresii in romana, iar despre legatura lui cu romanii aflam mai multe la „Frontul” din 1 iulie.

In fiecare noapte, in Mykolaiv suna sirenele, iar echipa TVR trebuie sa se ascunda, la fel ca toti locuitorii orasului. Pe 29 iunie, la 6 dimineata, un cartier de blocuri a fost tinta uneia dintre cele opt rachete trimise de militarii lui Putin in Mykolaiv. „Cinci oameni au murit, opt au fost raniti, dintre care cinci grav. Salvatorii lucreaza in schimburi, continua cautarile persoanelor disparute si securizeaza zona”, detaliaza Alina Grigore.

O alta racheta a vizat o zona industriala, dar a cazut peste zeci de garaje ale cetatenilor, a creat un crater de peste 4 m adancime si a carbonizat o multime de masini. Exploziile extrem de puternice le-am resimtit si noi, desi suntem la cativa kilometri distanta de acest cartier, atacat de doua ori in decursul catorva zile. Nimeni nu doarme in Mykolaiv intre 4 si 6 dimineata. Atunci ataca rusii cel mai tare. Cand toti oamenii sunt la casele lor”, mai precizeaza jurnalista TVR.

Vineri seara vedem, asadar, la TVR 1, o editie speciala „Frontul”, de la ora 19.00, in direct din Ucraina. Romanii din afara granitelor o pot urmari tot atunci, la TVR International.