Teatru si Film

GALA HOP 2021. SI CEVA IN PLUS

Gala Tanarului Actor HOP, editia a 24-a isi deschide portile in doar cateva zile, pe 2 septembrie. Pe drumul cautarilor catre autenticul DansActor, concurentii sunt pregatiti de confruntarea de la Alba Iulia unde, ajutati de lumea lui Caragiale, vor demonstra ca sunt pregatiti sa fie creatori de teatru.

Gala Tanarului Actor este insa si un loc al intalnirilor, al bucuriei teatrale, si nu ar fi completa fara prezenta unor evenimente culturale care imbogatesc oferta culturala a acestui program.

Astfel, in a doua zi a Galei, pe 3 septembrie de la ora 17:00 actrita Rodica Mandache – membra a juriului – va lansa albumul „O carte frumoasa despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan”. In prefata volumului, artista scrie „Si eu si Ovidiu multumim tuturor celor care, cu voie sau fara voie, ne-au ajutat sa dam viata acestei carti cu scrieri, cronici si fotografii. Suntem impreuna!”
De la ora 19:30, dupa evolutia concurentilor, Teatrul Dramaturgilor Romani din Bucuresti prezinta spectacolul „JUNGLA TEVE”, un spectacol de Gigi Caciuleanu, cu Lari Giorgescu si Alina Petrica, si ei fosti concurenti la HOP. Muzica este creatie Adrian Nour, asistent coregrafie este Lelia Marcu-Vlad, iar scenografia este semnata de Corina Boboc.
„Traim intr-o permanenta si nemiloasa jungla in miscare. Jungla domestica. Jungla urbana. Jungla sociala. Jungla politica etc. Pe cat de iute se dezvolta „inteligenta artificiala” creand propria sa jungla cu drumuri de nepatruns, pe atat „prostia naturala” ramane ferma pe ale sale pozitii inchizatoare de drumuri si daramatoare de poduri. (…) „Jungla TéVé” e un spectacol fara referinte geografice ori temporale bine determinate, ba chiar dimpotriva: ar trebui sa poata fi perceput ca fiind situat in orice spatiu si timp. Un spectacol care se adreseaza celor care daca dupa reprezentatie ar dori sa continue sa observe jungla, s-ar inarma cu o camera de luat vederi si ar iesi in strada sau s-ar inchide undeva inauntru, pana la insuportabil, cu aceleasi persoane… ca sa proiecteze apoi, ceea ce a filmat, pe „ecranul” propriului sau univers-TéVé.” Gigi Caciuleanu
Sambata, 4 septembrie, inainte de de festivitatea de decernare a premiilor, vom fi martorii a doua evenimente: de la ora 17.00 se va lansa albumul „Cornel Todea – dincolo de regie” semnat de jurnalistul si prozatorul Ion Moldovan. Regizorul Cornel Todea a fost initiatorul, directorul si amfitrionul Galei HOP timp de 14 ani, sufletul acestui program creat din dragoste pentru tinerii actori. In 2021 Teatrul Ion Creanga a celebrat Ziua Mondiala a Teatrului cu acest proiect editorial de prestigiu. Reunind interviuri si amintiri impartasite de cei care i-au fost alaturi de-a lungul carierei, albumul devine o marturie vie a universului bogat si complex al pedagogului, regizorului de teatru, teatru tv si film, directorului si mentorului Cornel Todea.
La ora 18.00 este programat „A fi SI a nu fi”. CARAGIALE, un MEREU ALTUL, un spectacol de si cu Gigi Caciuleanu, pe baza unor poeme de I.L. Caragiale, cu muzica semnata Paul Ilea, cu artistii Paul Ilea, Ana si Bogdan Iacob. O creatie care pune in valoare o fateta mai putin cunoscuta al lui Ion Luca Caragiale: cea a poetului. Poezie, Muzica, Miscare…

Pe tot parcursul Galei, in foaierul Casei de Cultura a Studentilor va fi deschisa publicului expozitia „DansActorul ca fenomen. Punct” apartinand artistului fotograf Mircea Albutiu care ii surprinde pe dansActorii participanti la editia trecuta a galei. Portretele lor devin impreuna o reprezentare subiectiva a Fenomenului HOP. Cele 14 lucrari vor marca traseul catre sala unde se va desfasura, cu acelasi entuziasm, HOP.

*

Tema: Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual.
Motto-ul prezentei editii: „Caragiale – o lume in miscare”
„Ce lume! Ce lume! Ce lume!” (O scrisoare pierduta)
Director artistic: Gigi Caciuleanu
Concursul Galei HOP: 2-3 septembrie, ora 18.00
Festivitatea de decernare a premiilor: 4 septembrie, ora 19.00
Locatia: Casa de Cultura a Studentilor din Alba Iulia
Transmisiune in direct pe site-ul https://galahop.uniter.ro/, contul de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor), contul de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA)

27 august 2021

PARTENERII GALEI TANARULUI ACTOR HOP 2021

Organizatori:
Asociatia UNITER – Uniunea Teatrala din Romania
Consiliul Judetean Alba
Teatrul de Papusi „Prichindel” Alba Iulia

Proiect cultural finantat de:
Ministerul Culturii

Parteneri:
Primaria Sector 5 Bucuresti prin Centrul Cultural si de Tineret „Stefan Iordache”
Institutul Cultural Roman
TIFF – Festivalul International de Film Transilvania
ITI – Institutul International de Teatru, Sectia Romana

Coproducator:
Societatea Romana de Televiziune

Partener de traditie:
Societatea Romana de Radiodifuziune

Partener cultural:
Radio RFI Romania

Parteneri media:
Ziarul Metropolis
LiterNet
d’E-pin-geac
Daily Magazine
Zile si Nopti
urban.ro

Eveniment transmis LIVE de:
RoEvents

Partener de monitorizare:
MediaTrust