Comunicate

Germania sustine din nou cadrele didactice din invatamantul in limba germana din Romania cu peste 750.000 de euro

Republica Federala Germania, prin intermediul Ambasadei Germaniei la Bucuresti, sprijina din nou proiectul „Sustinerea cadrelor didactice din invatamantul in limba germana din Romania” cu o suma totala de 753.260 de euro.
Aceasta finantare este destinata promovarii limbii germane la nivel de limba materna in scolile de stat si in institutiile de invatamant din Romania si reducerii deficitului de profesori calificati. Prin furnizarea de cursuri periodice de formare continua pentru profesorii vorbitori de limba germana si de manuale moderne in limba germana, proiectul isi propune sa le permita elevilor din Romania sa continue sa invete limba germana la nivel nativ in viitor. Mai mult, tinerii vorbitori de limba germana vor fi motivati sa urmeze o cariera didactica.
Proiectul este implementat de Fundatia Saxonia in judetul Brasov. Prin urmare, ambasadorul Germaniei, Dr. Peer Gebauer si directorul general al Fundatiei Saxonia, Klaus-Harald Sifft, semneaza astazi, la Ambasada Germaniei la Bucuresti, contractul de finantare in valoare de 753.260 de euro. Ca urmare, peste 900 de profesori si educatori vor primi indemnizatii pentru a putea oferi o pregatire de inalta calitate in limba germana. De asemenea, proiectul sprijina echipe de autori care redacteaza sau actualizeaza manuale moderne pentru invatamantul in limba germana materna din Romania.
Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Ma bucur foarte mult ca putem sprijini in continuare invatamantul in limba germana in Romania si in acest an aniversar, in care sarbatorim 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie romano – german.
Din multe puncte de vedere, acesta este un proiect important pentru promovarea limbii germane, pentru minoritatea germana si pentru intelegerea reciproca. Peste 23.500 de copii si elevi vor beneficia astfel de invatamant in limba germana. Prin acest proiect, investim in urmatoarea generatie de profesori vorbitori de limba germana si dorim sa contracaram migratia acestora catre alte profesii. Prin masuri suplimentare de formare profesionala si manuale moderne, in Romania se poate oferi o educatie in limba germana de inalta calitate pedagogica.”
Directorul general al Fundatiei Saxonia, Klaus-Harald Sifft: „Acest proiect finantat de statul german este deosebit de important pentru mentinerea invatamantului in limba germana din Romania. Le arata profesorilor ca predarea in limba germana este apreciata si ca munca lor suplimentara este recunoscuta. Scolile de stat in care se preda limba germana ca limba materna sunt vitale pentru minoritatea noastra si sunt la mare cautare, inclusiv in randul populatiei vorbitoare de limba romana. Acesti elevi sunt, pana la urma, cei care vor beneficia de pe urma proiectului de sustinere financiara a profesorilor vorbitori de limba germana, vorbim astfel despre o investitie in generatia urmatoare.
Tratatul de prietenie dintre Republica Federala Germania si Romania a fost semnat in urma cu 30 de ani. De atunci, acesta se afla si la baza cooperarii in domeniul scolar. tot in urma cu 30 de ani a fost infiintata si Fundatia Saxonia. Inca de la inceput, si-a continuat fara intrerupere activitatile in domeniul social si in cel al dezvoltarii economice si s-a ocupat de proiectul de sussinere a cadrelor didactice din invatamantul in limba germana din Romania.”
Context:
Proiectul „Sustinerea cadrelor didactice din invatamantul in limba germana din Romania” este promovat de Ambasada Germaniei inca din anul 2015. Mai multe informatii despre modul in care profesorii si educatorii pot lua parte la proiect pot fi gasite pe site-ul Fundatiei Saxonia:
https://fundatia.saxonia.ro/ro/noutati/article/foerderung-von-lehrkraeften-im-deutschsprachigenschulwesen-rumaeniens-1/