Teatru si Film

Helen Mirren, regina actoriei, premiera la TVR cu cel mai nou rol de suverana: Ecaterina cea Mare

Vineri 20 şi 27 noiembrie, de la 22:20, TVR 1 transmite filmul Ecaterina cea Mare, productia britanica de anul trecut, in regia lui Philip Martin.

Drama istorica o are in rolul Ecaterinei pe magnifica Dame Helen Mirren, regina actoriei specializata in portretizarea de suverane. Este singura actrita care a jucat atat rolul Reginei Elizabeth I (in Elizabeth I, 2005), cat si pe cel al Reginei Elizabeth II (The Queen, 2006, The Audience, 2013), interpretand roluri de regina in numeroase alte filme: The Queen (2006), The Prince of Egypt (1998), The Snow Queen (1995), The Madness of King George (1994), Caligula (1979), iar acum in Ecaterina cea Mare (2019).

Dincolo de predilectia sa pentru roluri de suverane, rolul Ecaterinei a II-a a Rusiei, una dintre cele mai puternice femei din toate timpurile, a fost pentru actrita un proiect de suflet, Dame Helen Mirren fiind fiica lui Vasily Petrovich si nepoata lui Pyotr Vasilievich Mironov, colonel in armata imperiala rusa.

In 20 si 27 noiembrie, la TVR 1, patrundem in culisele domniei Ecaterinei a II-a din 1762 pana in 1796, dupa ce l-a detronat pe sotul sau, Petru al III-lea, devenind unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii. In timpul celor 34 de ani ai domniei Ecaterinei, Rusia a devenit una dintre marile puteri ale Europei. Filmarile au fost realizate in Rusia, Letonia si Lituania, iar din distributie fac parte Jason Clarke (in rolul lui Potemkin, omul de stat preferat al tarinei, careia i-a fost amant si comandant de armata), Gina McKee (contesa Bruse, prietena si confidenta Ecaterinei), Rory Kinnear (ministrul Panin si consilierul tareviciului) si Joseph Queen (in rolul lui Pavel, fiul si mostenitorul Ecaterinei).

In 1762, Ecaterina, proaspat incoronata imparateasa a Rusiei, isi propunea sa guverneze ferm, dupa idei liberale imprumutate de la iluministii francezi, facand fata in acelasi timp dusmanilor care o atacau din toate directiile. Pe parcursul a 34 de ani de domnie, principiile ei idealiste lasa tot mai mult loc tendintelor tiranice si dorintei de expansiune teritoriala. Miniseria produsa de HBO si difuzata integral de TVR in 20 si 27 noiembrie, surprinde evolutia acestei figuri emblematice din istoria Europei, momentele importante din domnia ei – ca razboaiele cu Imperiul Otoman si anexarea Crimeei – dar si indelungata ei relatie personala, adesea turbulenta, cu Grigori Potiomkin.

Bazandu-se pe scrisorile reale din viata Ecaterinei, filmul este un omagiu adus pentru ceea ce a facut-o pe tarina cu adevarat mare. Este o superproductie care uimeste prin detaliile care au reconstituit o epoca de glorie, atat in scenele exterioare, cum ar fi scenele de lupta, cat si in fastul de la curtea Ecaterinei, inclusiv tinutele si bijuteriile extraordinare ale acesteia.

Filmul a fost nominalizat la Globul de Aur 2002 pentru cea mai buna actrita intr-o miniserie de televiziune si la Emmy 2020 pentru montaj de sunet.

Reputatia i-a fost intinata de atat de multi, dar mostenirea culturala lasata de ea este extraordinara. O fetita germana care a crescut si a devenit liderul celui mai puternic imperiu din lume la acea vreme, pe care l-a condus mult mai bine decat oricare dintre inaintasii ei. Pioniera a vaccinarii, hotarata sa educe femeile – clarviziunea ei a fost fara precedent. Filmul Ecaterina cea Mare este mai mult decat divertisment, este o poveste extraordinara, care trebuia de mult spusa. (Adam Miller, in Metrou UK, la data lansarii în 2019).