Comunicate

Helmut Duckadam, la „Reteaua de idoli”: „Asa au fost vremurile atunci, asa sunt si acum – cat te pot folosi, te folosesc, cat nu, la revedere!” – foto –

Helmut Duckadam, la „Reteaua de idoli”: „Asa au fost vremurile atunci, asa sunt si acum – cat te pot folosi, te folosesc, cat nu, la revedere!”

Irina Pacurariu continua seria interviurilor de elita la TVR 2. Luni, 19 octombrie, de la ora 21:00 (in reluare duminica, de la ora 18:00), la „Reteaua de idoli” e invitat Helmut Duckadam, sportivul considerat cel mai talentat portar din Romania, dupa ce in finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 a facut istorie si a aparat toate cele patru lovituri de la 11 metri pentru a aduce trofeul echipei sale, Steaua Bucuresti.

Au trecut 34 de ani de atunci, dar inca este suficient sa spui „Eroul de la Sevilla” pentru ca iubitorii fotbalului din lumea intreaga sa stie ca este vorba despre portarul din Romania. Despre performanta lui Helmut Duckadam a vorbit chiar si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, intr-un astfel de discurs:
“Episodul care mi s-a intiparit cel mai bine in memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, cand Steaua Bucuresti a invins Barcelona. Si as vrea sa fac un apel la toti romanii, sa apere in Romania si in Europa, fundamentele civilizatiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevarului in viata publica, statul de drept si Constitutia, sa le apere cu aceeasi hotarare cu care Helmuth Duckadam a aparat acele patru penalty-uri la rand. Atunci si mie mi s-a parut imposibil, dar el a reusit. Si voi veti reusi”, a declarat presedintele Consiliului European la Ateneul Roman, in ceremonia de deschidere a presedintiei Consiliului UE.

Dincolo de performanta, Helmuth Duckadam este un om modest si discret, cu o poveste de viata tulburatoare. In 1986, la doua saptamani de la finala Cupei Campionilor Europeni, „Eroul de la Sevilla” era amenintat cu tribunalul militar:

„Erati un baiat talentat, dar din momentul acelei zile de mai ati devenit altcineva, nu mai erati un oarecare. S-a schimbat ceva?
Nu, nu s-a schimbat nimic. Din contra. Dupa doua saptamani de la finala de la Sevilla eram amenintat cu tribunalul militar. Aveam un meci la Craiova si se mai faceau aranjamente, n-am vrut sa particip si am fost interzis in Ghencea la antrenamente. Nu s-a schimbat nimic, iar in 1987, cand am fost operat la brat si cei din armata au vazut ca nu o sa mai pot sa apar, au zis multumim de serviciu, liber!

Cu o compensatie finaciara?
Nu. Un sut in fund, un pas inainte! Doar ca atunci n-a fost inainte pentru ca am fost dat afara din armata.

Si unde ati plecat?
La Arad. Asa au fost vremurile atunci, asa sunt si acum – cat te pot folosi, te folosesc, cat nu, la revedere!”, a povestit Helmuth Duckadam la „Reteaua de idoli”.

Din interviul realizat de Irina Pacurariu vom mai afla de ce „Eroul de la Sevilla” a mancat pentru prima data in viata o ciocolata abia la 13 ani si cum a muncit o vara intreaga pentru cei 11 lei cat a dat pe ea, cine ii platea autobuzul de la Semlac la Arad, unde mergea sa joace fotbal, dar si cum a devenit crescator de caini cand a fost dat afara din fotbal.