Comunicate

IN MEMORIAM ION CARAMITRU

9 martie 1942 – 5 septembrie 2021

A plecat dintre noi o personalitate unica a artei, culturii, istoriei contemporane. Un om de o mare forta morala, un artist inzestrat cu talent multilateral, o constiinta puternica, de singulara anvergura, care a stiut sa perceapa timpul, sa-l patrunda si sa urmeze calea dreapta. A stiut sa lupte pentru idealuri, sa le materializeze, sa le apere, sa nu renunte la principii. A stiut sa construiasca pentru semeni. O prezenta carismatica, seducatoare, irezistibila, de o eleganta plina de noblete. Dar, inainte de toate, un OM, un LIDER, un CONSTRUCTOR, un CREATOR DE UIMITOARE VIZIUNE. Principial, curajos, tenace, si-a urmat fara sa se abata, cu orice riscuri, convingerile. A avut un neobisnuit simt al realitatilor prezente si, mai ales, viitoare.
A participat din tot sufletul la Revolutia din 1989, sperand in realizarea idealurilor democratice. Dar foarte curand a simtit nevoia sa se departeze de formele in care aceste idealuri s-au distorsionat. N-a incetat, cu toate acestea, sa actioneze in noile conditii pentru a genera o restructurare a institutiilor culturale in favoarea artistului si a spiritului sau creator. Disciplinat, riguros, cu mare putere de munca si cu stiinta si staruinta lucrului bine facut, se pregatea minutios pentru fiece demers pe care si-l propunea informandu-se, documentandu-se temeinic, pana la detaliu. Cunostea legile si le privea in ansamblul legislatiei europene, se pricepea sa le conceapa, sa le aplice adaptat la realitatile romanesti. A avut in vedere statutul artistului, staruind si izbutind sa-l impuna in calitatea lui de creator. A intemeiat, inca din 1990, UNITER-ul, Uniunea Teatrala din Romania, asociatie de breasla devenita model pentru lumea artistica. I-a dat un prestigiu international prin activitatea lui personala si prin aceea a colaboratorilor. A rasfrant asupra intregii comunitati a teatrului romanesc propria sa stralucire de artist si de reprezentant de elita al breslei. A fost un exceptional ministru al culturii, competent, activ, eficient, devotat interesului national. A fost curajos si tenace. Convins ca libertatea de a spune adevarul este unul dintre putinele castiguri ale Revolutiei, nu s-a sfiit niciodata sa discute deschis lucrurile sensibile si sa-i indemne si pe altii sa faca la fel. A avut o remarcabila forta interioara cu care s-a protejat de atacuri, nedand replica nici la jigniri marunte, dar nici la cabale, convins ca ele se sting din propria lor sterilitate, zadarnicie, reavointa. Credea in corectitudine si in victoria ei. Credea in Dumnezeu si in izbanda binelui. S-a identificat cu interesul comun si, desi a fost extrem de dezamagit de toate disfunctiile, mizeriile, afacerile murdare, semnele decaderii si necinstei, nu a abandonat propria sa staruinta de a a merge pana la capat in ceea ce putea sa realizeze. Cand se angaja in ceva se implica prin toata fiinta si cu toata puterea.
A fost un exceptional actor, regizor, director de teatru, sprijinitor al tinerilor artisti. A avut intotdeauna o deschidere speciala pentru ei, dorind sa-i promoveze, sa-i impulsioneze, sa-i calauzeasca sa aspire la cultura, maiestrie, temeinicie profesionala. Dupa cum a avut intotdeauna grija de a oferi actorilor maturi si in varsta conditiile si prilejul de a crea dupa impulsul si dorinta lor interioara. A dorit ca artistii seniori sa aiba un trai decent, sa fie feriti de umilinta saraciei, uitarii si desconsiderarii. A urmarit ca profesionistii de teatru sa fie respectati dupa valoarea si aspiratiile lor. A realizat pentru ei, impreuna cu echipa sa, lucruri fara precedent.

Plecarea lui Ion Caramitru lasa un gol imens ale carui proportii si semnificatii se vor vedea in timp. Abia atunci se va contura amplitudinea personalitatii sale, dimensiunile ei neobisnuite. Abia atunci se va releva dimensiunea reala a pierderii noastre…

Dumnezeu sa-i dea lumina, pace, odihna, dupa frumusetea sufletului sau si dupa toate realizarile pe care le-a infaptuit!

Iar noua, puterea de a le pastra si a le duce mai departe.

SENATUL UNITER
Radu Afrim, Felix Alexa, Puiu Antemir, Miklós Bacs, Emil Boroghina, Dragos Buhagiar, Adi Carauleanu, Ana Ciontea, Marina Constantinescu, Aura Corbeanu, Alice Georgescu, George Mihaita, Virginia Mirea, Doina Modola, Viorica Petrovici, Victor Rebengiuc, Gabor Tompa, Vlad Zamfirescu.